Jelenlegi hely

Magyar-szerb üzleti fórum Szabadkán

Forrás: 
MTI

MTI Fotó: KKM / Burger Zsolt
Üzleti fórum a Vajdaságban
Szabadka, 2015. szeptember 29. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közre adott képen Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára előadást tart a szabadkai magyar főkonzulátus üzleti fórumán 2015. szeptember 29-én.
MTI Fotó: KKM / Burger Zsolt
Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád/Szabadka, 2015. szeptember 29., kedd (MTI) -
Heteken belül megkezdheti működését a Magyar Nemzeti Kereskedőház szabadkai és újvidéki kirendeltsége, és közeljövőben az Eximbank is irodát nyit Belgrádban - jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára kedden a szabadkai magyar-szerb üzleti fórumon.

A magyar-szerb gazdasági együttműködés alapot teremthet egy olyan a gazdaságnak, amely hiteles perspektívát tud nyújtani a vajdasági fiataloknak, főleg azoknak, akik a külföldre költözésen gondolkodnak - emelte ki az államtitkár.
Az észak-vajdasági településen először rendeztek ilyen jellegű fórumot, amelyen mintegy száz magyar és szerb üzletember gyűlt össze, hogy az együttműködés lehetőségeiről tárgyaljon.
Az államtitkár kiemelte, hogy a két ország közötti virágzó kapcsolatok, valamint a stabil és konstruktív politikai, diplomáciai együttműködés kiváló lehetőséget jelent a vállalati együttműködés erősítéséhez is. Ennek érdekében Szerbia több városában is olyan képviseletek nyílnak, amelyek a magyar gazdaságban rejlő lehetőségeket mutatják be.
Felidézte, hogy a múlt héten nyitották meg a vajdasági Zentán a gépjárműkábeleket gyártó, magyar tulajdonú Tisza Automotive Kft.-t, a Tisza Cipő Csoport tagját, amelyhez fogható magyar tőkekihelyezés - a munkahelyek számát illetően - még nem történt. A cég jelenleg 490 embert foglalkoztat, és a tervek szerint ez a szám a jövő év végéig ezerre nő.
Magyar Levente szólt a két ország közötti határátkelőhelyek bővítéséről, a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal újjáépítéséről, valamint arról is, hogy migránsválság próbára tette a stabilnak hitt kapcsolatokat, de Szerbia és Magyarország barátsága megerősödve került ki ebből a helyzetből. A magyar-szerb kereskedelmi forgalom tavaly elérte a rekordnak számító 1,7 milliárd eurót, és idén az első fél évben további 4 százalékos növekedést lehetett tapasztalni.
Skapinyecz Péter, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. környező országokért felelős igazgatója az üzleti fórumon arról beszélt, hogy a kereskedőház célja egy 22 irodából álló hálózat kiépítése a közép-európai térségben. Az irodák a határon túli magyar vállalkozók számára jelentenének közvetítőpontot, olyan információs helyet, ahol a kis- és közepes vállalkozások gyakorlati kérdéseire kapnának választ.
Hangsúlyozta: "a lényeg az, hogy ebben a régióban képződjön a jövedelem, ebben a régióban keletkezzenek munkahelyek, ez a régió biztosítson megélhetést a helybeli képzett és fiatal generációnak" - fogalmazott Skapinyecz Péter.
MTI Fotó: KKM / Burger Zsolt
MTI Fotó: KKM / Burger Zsolt

kma \ egr \ gte
Forrás: MTI

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep