Jelenlegi hely

Újvidék

A tavalyi zárszámadásról tárgyal a tartományi képviselőház

skupstina vojvodine sednica RTV

Újvidék - Negyedik ülését tartja a vajdasági képviselőház. Megvitatja a tavalyi zárszámadást, valamint a tartományi alapok és közvállalatok pénzügyi jelentését.

A kormány elfogadta a szimbólumok és a hagyományos jelképek használatáról szóló határozati javaslatot, de erről ma nem döntenek. Előbb jóvá kell hagynia a tartomány alkotmányos-jogi helyzetével foglalkozó bizottságnak. Ezt a határozatot az új statútum értelmében már korábban meg kellett volna hozni. Kétharmados többségre van szükség, de ez megvan a mostani hatalmi koalíciónak.
Ossza meg ismerőseivel:

Ma alakul meg a vajdasági kormány

RTV (Jan Valo)

Újvidék - Ma várhatóan megválasztják a vajdasági kormányt. Pásztor István házelnök jelezte, hogy két ülést tartanak: az elsőn, amely déltájt ért véget, befejezték a testületek megalakítását és módosították a tartományi igazgatásról szóló határozatot, a másikon pedig szavaznak a kabinetről.
Igor Mirovity kormányfőjelölt megerősítette a Vajdasági Rádió és Televíziónak, hogy a 12 titkárság közül 8-at kap a Szerb Haladó Párt, egyet-egyet a szocialisták, a Szocialisták Mozgalma, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség. Az utóbbi minden bizonnyal ismét Nyilas Mihályt javasolja oktatási és kisebbségügyi titkárnak.
Pásztor István, a VMSZ elnöke a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva a prioritások közé sorolta a finanszírozási és a hatásköri törvény kidolgozását, mert ez alkotmányos kötelezettség. Szerinte az eddiginél jobb lesz a kommunikáció a köztársasági és a tartományi kormány között. Pásztor elégedett pártjának a vajdasági hatalomban való részesedésével, viszont sajnálja, hogy a Vajdasági Szociáldemokrata Liga nem csatlakozott a többséghez.

Magyar díjazottak a szerbiai Sterija Játékokon

Jelenet a Hazafiak című előadásból

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Összesen tíz díjat szereztek magyar vagy magyar vonatkozású előadások a 61. alkalommal megrendezett Sterija Játékok elnevezésű szerbiai színházi fesztiválon Újvidéken.

A zsűri szerda késő esti döntése értelmében a legjobb rendezésnek és a legjobb díszletnek járó díjat Urbán András kapta a nemzeti identitásról szóló, Hazafiak című előadásért, amelyet a belgrádi Szerb Nemzeti Színházban rendezett. Ugyanez az előadás nyerte el a legjobb zenének járó elismerést, valamint a kritikusok díját is.
Urbán András az előadásról az MTI-nek korábban azt mondta, az előadás még ma is aktuális, a hatalom körüli bonyodalmakról szól, nem utolsó sorban arról, ahogyan az ember folyamatosan áruba bocsátja az identitását.
A színészeknek járó egyik Sterija-díjat G. Erdélyi Hermina kapta a címszereplő megformálásáért a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának Édes Anna című előadásában, amelyet Czajlik József rendezett. Szintén a legjobb színészeknek járó díj egyikét nyerte el Balázs Áron az Újvidéki Színház és az újvidéki Szerb Nemzeti Színház koprodukciójában létrehozott Hegedűs a háztetőn című előadásban Tevje, a tejesember szerepéért. A színész emellett az újvidéki Dnevnik napilap díját is kiérdemelte. A Béres Attila rendezte Hegedűs a háztetőn ezen felül magáénak tudhatja a legjobb jelmezért és a legjobb koreográfiáért járó elismerést, valamint a fesztivál közönségdíját is.

Forrás: 
MTI

Elkelt minden idők legdrágább telke

Elkelt minden idők legdrágább telke

Újvidék - Az újvidéki Városfejlesztési Intézet árverésén elkelt a Vojvodina Sport- és Üzletközpont melletti parcella, amely az utóbbi évtizedek legdrágább területe a városban. A telket egy újbelgrádi vállalat vásárolta meg több mint 3 milliárd 700 millió dinárért. Ez a legmagasabb összeg amennyiért Újvidéken valaha is vevőre talált egy parcella. ...

Terv nékül bocsátanak el embereket a közvállalatokból

Újvidék - A közvállalatok terv és indok nélkül bocsátanak el munkaerőfeleslegnek nyilvánított dolgozókat – figyelmeztetnek a szakszervezetek.

Több vállalatban is először az önként távozni hajlandó személyekről készítenek listát, ez nem megfelelő megoldás, mert ezzel nem változik meg a vállalatok belső struktúrája – hangsúlyozzák az érdekképviseletek.

Több cégben is arra lehet felfigyelni, hogy főként a termelő részlegben dolgozóknak terveznek felmondani, miközben az irodai munkát végző emberfelesleg száma többnyire nem változik.

Forrás: 
MTI

A Vajdasági Nagyberuházási Alap 150 millió dinárt fordít egészségvédelemre

pajtic karlovci zdravstvo / vojvodina.gov.rs

ÚJVIDÉK - Vajdasági Nagyberuházási Alap 150 millió dinárt fordít a tarományi egészségvédelem fejlesztési projektumaira. Pályázhat minden tartományi és köztársasági alapítású intézmény.

Pénzt lehet igényelni egészségügyi objektumok építésére és fölújítására, fölszerelés- és járművásárlásra, valamint a tájékoztatási rendszerek fejlesztésére. A pályázási határidő február 25-dike.

A közlemény szerint az állandó támogatás révén szavatolják az egészségügyi ellátás minőségi javítását.

Vulin: Vajdaság nem lesz köztársaság

Aleksandar Vulin / By mediaportal.vojvodina.gov.rs [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

ÚJVIDÉK - Vučić-kormány sohasem fogja megengedni, hogy Vajdaság köztársaság legyen, és hogy tudományos akadémiát alapítson – mondta Aleksandar Vulin, a Szocialisták Mozgalmának elnöke a vajdasági pártszervezet tisztújító értekezletén, Újvidéken.

Hangsúlyozta, az a céljuk, hogy megváltoztassák Szerbiát és Vajdaságot. A mostani hatalom 16 éven át nem csinált semmit. Oda jutottunk, hogy Vajdaságban szorulnak a legtöbben szociális segélyre – mondta Vulin, majd hozzátette: pártja ellenzi az egyneműek házasságát, tiszteli a családot, az országot és annak történelmét.

Újvidék 268 éve lett szabad királyi város

glasanje, novi sad, turizamturizamns.rs

ÚJVIDÉK - Ma van Újvidék város napja. 1748-ban ezen a napon kapta meg a szabad királyi város státust.

Délben díszülést tartanak a Szerb Nemzeti Színházban, amelyen átadják a Februári díjat. Jelen lesz Nikola Selaković igazságügyminiszter is.

Tegnap este az újvidéki magyarság rendezett ünnepséget az Újvidéki Színházban. Ezen Miloš Vučević polgármester azt mondta: reméli, hogy minden nemzeti közösség ünnepel, hiszen ez minden újvidéki polgár napja.

Oldalak

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep