Jelenlegi hely

Új típusú partnerséget ajánl Oroszországnak az Egyesült Államok

Forrás: 
MTI

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti: Washington, 2016. július 15., péntek (MTI) - Új típusú partnerséget ajánl Oroszországnak az Egyesült Államok Szíria, a szíriai helyzet rendezése és a terrorellenes harc ügyében - erről tárgyalt az amerikai diplomácia vezetője, John Kerry Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Moszkvában, ahová csütörtökön érkezett meg hivatalos látogatásra.

Az új típusú együttműködés az amerikai külügyminisztérium tájékoztatása szerint az öt éve polgárháborúval kínlódó Szíria helyzetének rendezését és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni közös harcot szorgalmazza, és lényegében széles körű katonai együttműködést jelentene. Washington szeretné megnyerni magának Moszkvát, hogy közösen végezzenek hadműveleteket két terrorszervezet, az Iszlám Állam és az al-Kaida ellen.
Megérkezése után Kerry külügyminiszter már csütörtökön találkozott a Kremlben az orosz elnökkel, és ismertette vele az új partnerségre vonatkozó amerikai ajánlatot. Ezt egy nyolcoldalas dokumentum tartalmazta, és részleteit a The Washington Post című amerikai lap az internetes oldalán nyilvánosságra hozta. Az amerikai ajánlatok között szerepel például egyes hírszerzési adatok és likvidálandó célpontok adatainak megosztása, továbbá közös hadműveletek, akár bombázások is a két terrorszervezet ellen. Oroszország egyébként ezt már régóta szorgalmazta, de az Obama-adminisztráció eddig ellenállt az orosz terveknek. Az amerikai javaslatok egyike pedig azt szorgalmazza, hogy Moszkva vállaljon aktív szerepet a szír belpolitika alakításában, bírja rá Bassár el-Aszad elnököt a politikai átmenet előkészítésére, vagyis a távozásra a hatalomból. (Kerry útja előtt egy nappal, szerdán este, az NBC televízió interjút vetített Aszad elnökkel, aki azt mondta: Moszkva soha nem próbálta őt távozásra ösztökélni.)

"Reményeink szerint elérünk némi mérhető és tettekre váltható haladást, és ez változtathat is a dolgok menetén Szíriában" - mondta az őt kísérő amerikai újságíróknak John Kerry. Putyin - szintén az amerikai újságíróknak - "kézzel fogható eredményeket" emlegetett.
Washingtonban a Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy amerikai álláspont szerint Moszkvának korlátoznia kell bombázásait az Iszlám Állam és az al-Kaida "leányvállalatának" tartott an-Nuszra Front állásaira, s be kell fejeznie a Washington által mérsékeltnek minősített, Aszad-ellenes erők bombázását. A Fehér Ház szóvivője "ellentmondásosnak" nevezte az orosz álláspontot, s azt fejtegette, hogy miközben "Moszkva gyakran beszél a terrorizmus elleni harcról, ezt arra használja fel, hogy katonai erejével az Aszad-rendszert segítse, annak árán is, hogy a szélsőségesek elleni amerikai erőfeszítéseket gyöngítse vagy akár meg is akadályozza".
Csütörtökön Peter Cook, a Pentagon (védelmi minisztérium) szóvivője szintén kitért Oroszország szíriai szerepvállalására. Mint mondta, Ashton Carter védelmi miniszter is megkérdőjelezi ezt a szerepvállalást, de kész a párbeszédre az orosz féllel, abban az esetben, ha Moszkva "megfelelőképpen áll hozzá". A "megfelelő hozzáállás" mibenlétét azonban a szóvivő nem fejtette ki.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep