Jelenlegi hely

Törvény

Hatályba lépett Ausztriában a szigorított menekültügyi törvény

Gräf Szilvia, az MTI tudósítója jelenti: Bécs, 2016. június 1., szerda (MTI) - Hatályba lépett Ausztriában szerdán az április végén elfogadott szigorított menekültügyi törvény, amely szerint szükségállapotot is hirdethetnek az országban, ha a menekültek nagy száma miatt veszélybe kerülne a közrend és a belbiztonság.

Amennyiben kihirdetnék a "vészhelyzetet", még a menekültstátusért folyamodókat sem fogadnák az országban, csak a családegyesítésben érintettek, a kíséret nélkül utazó kiskorúak, valamint a kisgyermekes anyák léphetnék át az osztrák határt. A vészhelyzetet hat hónapra lehet elrendelni, ugyanakkor két évre meghosszabbítható.
A törvénymódosítás tartalmazza a határozott idejű menekültstátus bevezetését is, amely szerint három év után felülvizsgálnák, hogy fennáll-e még a menekültstátusra jogosító körülmény. A családegyesítés feltételeit is szigorították, a menekülteknek anyagi előfeltételeket kell bizonyítani hozzá, és az eljárás csak három év elteltével lesz megindítható.
Korábban, még a Werner Faymann által vezetett osztrák kormány 37 500 főben határozta meg a befogadás felső korlátját. A döntés szerint amennyiben idén többen érkeznek, Ausztria lezárhatja a határait.
Eközben számháború alakult ki az érkező menekültek pontos létszámáról. A korábbi hivatalos közlések szerint 22 ezer menekült érkezett idén Ausztriába, így várhatóan már szeptemberben elérik a kitűzött felső értéket. Christian Kern új osztrák kancellár azonban kedden 11 ezer emberről beszélt. Ebben az esetben nem számolták a családegyesítéssel érkezőket, és azokat sem, akiket a dublini egyezmény értelmében visszaküldtek más országokba.
Hans Peter Doskozil védelmi miniszter első nyilatkozatai alapján "meglepődött" az új számokon, később azonban arról beszélt, hogy a számolás metódusa helyes. A szociáldemokrata tárcavezető mindazonáltal figyelmeztetett, hogy a kormány hitelessége múlhat azon, milyen számokat közöl a lakossággal. Doskozil javaslata szerint havonta nyilvánosságra kell hozni az adatokat.
Thomas Drozda új kancelláriaminiszter szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy rendszeresen közzé kell tenni a számokat.

Forrás: 
MTI

Erdélyi magyar politikus: rosszak a román törvények

Budapest, 2016. május 17., kedd (MTI) - A Hargita megyei önkormányzat elnöke szerint rosszak a román törvények és nem megfelelő a bürokrácia, az erdélyi magyarságnak pedig ebben az "útvesztőben" kell gyakorolnia az autonómiáját.

Borboly Csaba az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában azt mondta: olyan a szabályozás, hogy hiába állnak rendelkezésre források, azokat nem lehet arra fordítani, amire a legnagyobb szüksége van a lakosságnak.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa hozzátette: habár a román alkotmány rögzíti a helyi autonómiát, folyamatosan korlátozzák az erdélyi magyarok joggyakorlását, így például leszedetik a kétnyelvű feliratokat és nem engedélyezik a saját zászlók használatát.
Borboly Csaba arról is beszélt: olyan beruházásokra kell költeni, amelyek javítják az életminőséget. "Nincsen rendjén", hogy nagyon sok erdélyi magyar fiatal megbukik az érettségin, majd egyből utána kivándorol nyugatra - vélekedett.

Forrás: 
MTI

A közalkalmazotti bérekről szóló törvénnyel közelebb kerültünk az EU-hoz

Belgrád - A most elfogadott közalkalmazotti fizetéseket szabályzó törvényről mondtak véleményt az érdekképviseletek vezetői.

Nebojša Atanacković, a Szerbiai Munkáltatók Uniójának elnöke pozitívan értékelte a törvényi szabályozást. Hozzátette, a jogszabályt az uniós megoldásokhoz igazították. Azért volt fontos meghozni, hogy közelebb kerüljünk a 28-ak jogrendszeréhez – emelte ki Atanacković, aki a Szociális Gazdasági Tanács elnöklője is egyben.

A közalkalmazotti fizetésekről szóló törvény kedvező a szektor dolgozói számára – mondta Zoran Savić, az egészségügyi és szociális védelmi alkalmazottak szakszervezetének elnöke. Ezt azzal indokolta, hogy visszaállítják az étkezési térítést és a nyaralási pótlékot. „Nem a szorzószám tartalmazza majd őket, hanem külön mutatják ki ezeket a tételeket” - tette hozzá.

A lengyel parlament alsóháza jóváhagyta a családtámogatási törvényt

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti:
Varsó, 2016. február 11., csütörtök (MTI) -
Jóváhagyta csütörtökön a lengyel parlament alsóháza, a szejm az új családtámogatási törvényt, melynek értelmében áprilistól minden második és további gyermek után havi 500 zloty (mintegy 35 ezer forint) támogatást fizetnek.

A törvény mellett a tavaly november óta kormányzó, abszolút parlamenti többséggel rendelkező Jog és Igazságosság képviselőin kívül a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) 2 képviselője, a szintén ellenzéki Lengyel Parasztpárt összes képviselője, a Kukiz´15 képviselőinek több mint egyharmada, valamint 3 független képviselő is szavazott. A PO képviselőinek többsége tartózkodott a szavazástól.

Forrás: 
MTI

Megszüntetnék a nemzeti nyugdíjat

By Boris Dimitrov (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

BELGRÁD - A köztársasági parlament ma folytatta ülését, amelyen megvitat több igazságügyi törvényt, valamint a holokauszt azon áldozatainak az elkobzott vagyonáról szóló jogszabályt, akiknek nincs örökösük.

A képviselők tegnap este befejezték a művelődési törvény általános vitáját. Ivan Tasovac szakminiszter szerint rendet kell teremteni a kultúrában, meg kell szüntetni a nemzeti nyugdíjat és a nemzeti jelentőségű intézményeket. A hatalmi többség képviselői támogatják a módosításokat, bár az illetékes parlamenti bizottság elvetette őket. Az ellenzék jelezte, hogy nemmel fog szavazni.

A parlament tegnap befejezte a fogyatékkal élők diszkriminációjának tilalmáról szóló törvény vitáját. Ennek elfogadását támogatják az ellenzéki pártok is.

A tartományi kormány elítélte a mezőgazdasági szubvenciók csökkentését

ljubomir zivkov dopisnica iz banata 20 1 njiva poljoprivreda kukuruz jpg - RTV

ÚJVIDÉK - Bojan Pajtić tartományi kormányfő kezdeményezésére a vajdasági kabinet a legerélyesebben elítélte a mezőgazdasági támogatások csökkentését.

Álláspontja szerint megengedhetetlen a köztársasági kormány döntése, amelynek kedvezőtlen következményei lesznek az ország minden polgára számára.

Figyelmeztető sztrájk a közszférában

ÚJVIDÉK, BELGRÁD - A közszférában dolgozók szerdára egyórás figyelmeztető sztrájkot jelentettek be, amennyiben nem teljesítik a közalkalmazottak bérrendszerére vonatkozó új törvénytervezethez fűződő követeléseiket. 11 és 12 óra között az egészségházak és kórházak, a bíróságok, az oktatásügyi, valamint a kulturális és tudományos intézmények egyórás munkabeszüntetéssel tüntetnek.
Kori Udovički államigazgatási miniszter felszólította a szakszervezeteket, hogy előbb olvassák el a bértörvény javaslatát, és utána tiltakozzanak. A legújabb szöveget hétfőn küldték meg nekik, és már megbeszélték, hogy szombaton fogadja képviselőiket Aleksandar Vučić kormányfő.

Hamarosan nem kell kiváltanunk az anyakönyvi kivonatunkat

RTV (Kristijan Takač)

BELGRÁD - A köztársasági kormány elfogadta és a parlament elé terjesztette az általános közigazgatási eljárásról szóló törvény tervezetét.
A jogszabály alkalmazásával a lakosság és a gazdaság számára lehetővé teszik a szükséges dokumentáció beszerzését. A jogérvényesítéshez szükséges számos okmány, így a születési kivonat és az állampolgársági bizonylat kiváltása többé nem a polgárok, hanem az illetékes tisztviselők kötelessége lesz – olvasható a megindoklásban.

A rendőrségi és a közrendi törvényjavaslatok részletes vitája

By Boris Dimitrov (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

BELGRÁD - A szerbiai parlament megkezdte a rendőrségről és a közrendről szóló törvények részletes vitáját. A javaslatokra 475 módositási javaslat érkezett, ezek csaknem kétharmada a rendőrségi törvényre.

A hét elején lezajlott általános vitában az ellenzék azzal vádolta meg a kormányt, hogy az új törvénnyel még inkább a politika befolyása alá kívánja vonni a rendőrséget, míg Nebojša Stefanović belügyminiszter és a kormánypárti képviselők szerint az új előírások szavatolják a rendőrség jobb és hatékonyabb munkáját.

Verbić elégedetlen a közalkalmazotti bérekről szóló törvényjavaslattal

Srđan Verbić / By Medija centar Beograd [CC BY-SA 2.5 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], via Wikimedia Commons

BELGRÁD - Srđan Verbić oktatási miniszter kijelentette, akárcsak a szakszervezetek, ő is elégedetlen a közalkalmazotti fizetésekről szóló törvény javaslatával.

Szerinte másmilyen megoldáshoz kell folyamodni. A pedagógusok ugyanis szeretnék tudni bérük összegét.

„A jogszabálynak tartalmaznia kell a szorzószámokat” – jegyezte meg Verbić.

Oldalak

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep