Jelenlegi hely

Török uniós nagykövet: Törökország nem küld több millió menekültet az EU-ba

Forrás: 
MTI

Berlin, 2016. augusztus 19., péntek (MTI) - A menekültválság közös kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodás mindenkinek fontos, és Törökország akkor sem küldene több millió menekültet az EU-ba, ha esetleg nem kapná meg az uniós vízummentességet - mondta az EU-hoz delegált török nagykövet egy pénteki német lapinterjúban.

Selim Yenel a Die Welt című lapban megjelent interjúban elmondta: "egyesek" azt képzelik, hogy Törökország buszra ültet és elindít az EU-ba több millió menekültet, ha nem kapja meg a vízummentességet, pedig ilyesmi nem történne, az viszont igen, hogy Törökország nem fogad vissza több szíriai menekültet az EU-tól.
Mint mondta, nem gondolja, hogy a menekültügyi megállapodás megbukik, "megtaláljuk a kiutat, mert a megállapodás minkét félnek nagyon fontos".

A 72 feltételhez kötött uniós vízummentességről szólva elmondta, hogy jól haladnak a tárgyalások az Európai Bizottsággal, és lehetséges a megegyezés a még nem teljesített feltételek között legfontosabbként számon tartott ügyben, a terror elleni harc törvényi szabályozásában. Azonban Ankara garanciát kér az EU-tól arra, hogy a török állampolgárok valóban meg is kapják a vízummentességet, amikor valamennyi feltétel teljesül. A biztosítékra azért van szükség, mert nem valószínűtlen, hogy uniós tagállamok vagy az Európai Parlament a vízumliberalizáció megakadályozására törekszik majd - mondta Selim Yenel.
A diplomata terrorszervezetnek nevezte az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török hitszónok mozgalmát, amely az ankarai vezetés szerint felelős a júliusi katonai puccskísérletért. Mint mondta, a gülenisták a hadseregtől a médiáig mindenhová befurakodtak, és a katonai hatalomátvételi kísérlettel a köztársaság "talán legnagyobb válságát" idézték elő.
Az EU és az Egyesült Államok viszont nem ismerte fel, mennyire súlyos veszélybe került az ország. A gülenisták azt akarták elérni, hogy vezetőjük visszatérjen az amerikai emigrációból, mint Ruholláh Homeini iráni vallási vezető, aki az 1979-es iszlám forradalom révén visszatért párizsi száműzetéséből, és megszerezte a hatalmat hazájában.
Arra a kérdésre, hogy Törökország konkrétan mit vár az EU politikusaitól, a török uniós nagykövet kijelentette: Ankara elvárja, hogy tegyen törökországi látogatást Angela Merkel német kancellár, Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke vagy a soros szlovák uniós elnökség képviselője.
A Nyugatnak "végre fel kell hagynia azzal, hogy állítólagos önkényuralmi tendenciák miatt elítéli (Recep Tayyip) Erdogan elnököt, és szolidaritást kell tanúsítania", hiszen az államfő "megmentette a demokráciát", és fellépése "egységbe kovácsolta a népet" - mondta a török uniós nagykövet.
A többi között azt is elmondta, hogy Törökország legkésőbb a köztársaság megalapításának századik évfordulóján, 2023-ban csatlakozni akar az Európai Unióhoz. Hangsúlyozta, hogy hazájának igen fontos az uniós csatlakozás, mert "az EU részeként egy erős közösség tagjai lehetünk".
A teljes jogú tagság megszerzése "fontos hír lenne más EU-n kívüli országoknak is, mert aláhúzná, hogy az EU nem keresztény klub, olyan országok is tartozhatnak hozzá, amelyekben nem a keresztény vallás a meghatározó" - mondta a diplomata.
Hozzátette, hogy az uniós tagság jobb szabványok, előírások érvényesülését jelentené valamennyi területen, a gazdaságban, a politikában, de az egészségügyben és a fogyasztóvédelemben is.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep