Jelenlegi hely

Torockói vendégváró - Duna Nap az egykori bányászvárosban

  • Torockói vendégváró - Duna Nap az egykori bányászvárosban
    Torockói vendégváró - Duna Nap az egykori bányászvárosban
  • Torockói vendégváró - Duna Nap az egykori bányászvárosban
    Torockói vendégváró - Duna Nap az egykori bányászvárosban

Torockó immár harmadik alkalommal ad otthont a magyar közszolgálati médiaszolgáltató Duna Napjának. 2016. június 11-én, a helyi együttesek mellett, neves anyaországi és külhoni művészek várják gazdag programmal a vendégeket.

Torockó, az Europa Nostra-díjas község június 11-én ismét fesztiváltelepüléssé változik: a Duna Televízió ingyenes rendezvényén gazdag programmal várja az igényes szórakozásra vágyó nézőit. A Duna Nappal a közmédia immár hagyományt teremtett, hiszen az elmúlt évek sikerei nyomán harmadik alkalommal rendezi ünnepi napját. Az estébe nyúló, a község főterén tartandó programban a helyi együttesek mellett neves erdélyi és magyarországi művészek is fellépnek.
A kulturális események sorát a Duna Ház kiállítótermében rendezett „Jó estét, jó szurkolást” című, a magyar labdarúgás nagyjait - többek között Puskás Ferencet, Grosics Gyulát és Buzánszky Jenőt bemutató, valamint az Aranycsapat relikviáiból összeállított kiállítás nyitja meg (15.00). A tárlat 2016. július 31-ig tekinthető meg.
Ezután, 16.00 óra után a színpad veszi át a főszerepet. Az eseményen köszöntőt mond Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Szőcs Ferenc torockói polgármester, valamint Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Ezt követően a Torockói Citera- és Furulyazenekar lép fel, a torockói Kis és Nagy Szilas Néptáncegyüttes, valamint a Ficfa Zenekar közreműködésével.

„Az év egy napját a közös ünneplésre szánjuk, méltó helyen és méltó módon szeretnénk találkozni nézőinkkel – méltatja a jeles napot Dobos Menyhért. - A Duna Ház rendezvényeivel az elmúlt években a magyar emberek összefogásának, a magyar kultúrának a helyi bástyájává vált.
A megnyitót követően a Fölszállott Páva tehetségkutató verseny felfedezettjei, Gorzó Boglárka és Vincze Hunor lépnek színpadra közös produkcióban a Bekecs Néptáncegyüttessel. Őket követi a Bagossy Brothers Company koncertje, az est sztárfellépője pedig Rúzsa Magdi lesz. "Mivel magam is határon túli magyar lány vagyok, tudom, milyen nagy szerepe van az életünkben az ünnepeknek – készül fellépésére a művész. - Erdélyben mindig nagy szeretettel várnak, mint amikor haza megy az ember, így ezt az eseményt is nagyon várom, remélem sokan fogunk együtt ünnepelni."
Az estet – a Székelykővel a háttérben - látványos tűzijáték zárja. A programsorozat házigazdája és műsorvezetője: Novák Péter.
A rendezvény további érdekes programokat is kínál: az érdeklődők a Háromszéki Népművészeti és Kézműves Egyesület vásárán vehetnek az otthon maradottaknak vásárfiát, ezt követően a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét, a Kriterion Könyvkiadó és az Idea Könyvtér kínálatából válogathatnak, valamint megkóstolhatják az erdélyi gasztronómia ínyenc falatait is.
A település és a Duna Televízió Zrt. kapcsolata két évre nyúlik vissza, amikor a Fehér megyei Torockó főterén álló, 580 m² alapterületű műemlék jellegű házat az intézmény megvásárolta, és felújíttatta. Az új kulturális centrummal a médium menedzsmentje tevőlegesen is bekapcsolódott Erdély egyik legnyugatibb végvárának kulturális és nemzetvédő munkájába.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep