Jelenlegi hely

Téli regék - Népzenei hagyományokról a Bartók Rádióban

  • Joao Gilberto
    Joao Gilberto

A Bartók Rádió délutáni népzenei válogatásait advent első hetében a hagyományok szövik át. Az idősek tisztelete, a páva motívum és ritka archív felvételek szerepelnek a gazdag téma-palettán.

A Bartók Rádió minden délután népzenei válogatással jelentkezik. Hétfőn a fiatalokhoz szól, kedden távoli népekhez látogat, csütörtökön és szombaton a világzene kedvelői hallhatnak feldolgozásokat. A Népzene – itthonról szerdai, pénteki és vasárnapi adásainak jelentős része határon túli magyar muzsikát sugároz.

Advent kezdetén, a november 30-ai héten az adások vezérmotívuma: a tradíció. A Népzene-távolról adása az idős, még alkotó zenészek előtt tiszteleg. A nép- és világzenében különös megbecsülés övezi a szépkorú mestereket. A tiszteletben a fiatalokat az is motiválja, hogy a műfaj a hagyomány átörökítésén alapul, és a legtöbbet a köztünk élő tapasztalt zenészektől lehet tanulni. A műsor az algériai Maurice el Medioni, a macedón Esma Redzepova, a brazil Joao Gilberto és más, sokat megélt zenészek felvételeit teszi közkinccsé (december 1., kedd 14.30)
Másnap a Népzene - itthonról félóráját a Páva dallamoknak szenteli. A Fölszállott a páva televíziós tehetségkutató adásai ismét a magyar népzene és néptánc felé irányítják a nagyközönség figyelmét. Viszont kevesebben tudják, hogy a népzenetudomány is gyakran használja a „páva” kifejezést. Páva dallamoknak hívjuk a régi stílusú dallamaink egy típusát, amelynek variánsai az egész Kárpát-medencében elterjedtek. A műsor szerkesztői ezekből nyújtanak át egy csokorra valót (december 2., szerda 14.30)
Sebő, Pátria 26. adása este a cigányzenekarokkal foglalkozik; a műsor az egykori öttagú balassagyarmati zenekar felvételeiből válogat. A banda prímása a "Rekedt" néven ismert Baranyi Dezső volt. A Néprajzi Múzeum számára 1951 májusában készített hangfelvételt Lajtha László és Rajeczky Benjámin irányították. Ez alkalommal rögzítették azt a nevezetes "Rókatáncot" is, amely Weiner Leó népszerűvé vált zongora-feldolgozásában, a II. Divertimentóban vált közismertté (19.00).
Népzene – itthonról pénteki műsorának középpontjában Borbála és Miklós napja áll. A karácsonyt megelőző, négy héten át tartó advent, a magyar néphagyományok igazi kincsestára, a december elejére eső jeles napok közül mégis kiemelkedik Borbála és Miklós napja. A két szent ünnepéhez az egész magyar nyelvterületen számos népszokás kötődik (december 4., péntek 14.30).

Az adás az interneten, a http://www.mediaklikk.hu/bartok/ oldalon érhető el.

  • Joao Gilberto
  • Lajtha László

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep