Jelenlegi hely

Téli fesztivált szervez decemberben a Kolozsvári Magyar Napok szervezőcsapata

  • Téli Kolozsvári Magyar Napok
    Téli Kolozsvári Magyar Napok
Forrás: 
MTI

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:
Kolozsvár, 2015. november 26., csütörtök (MTI) -
Téli fesztivált indít Kolozsváron december 11. és 20. között a Kolozsvári Magyar Napokat is szervező Kincses Kolozsvár Egyesület - jelentette be egy csütörtöki sajtótájékoztatón Gergely Balázs, az egyesület elnöke.

Gergely Balázs elmondta, hogy legalább annyi különbség lesz a nyári magyar napok és a téli fesztivál között, amekkora az augusztusi és a decemberi időjárás között van. Hozzátette: a téli fesztivál is kulturális élményt, szórakozási lehetőséget kíván biztosítani a kolozsvári és a városba látogató magyarok számára, a rendezvénysorozat programjai azonban elsősorban zárt terekben zajlanak majd, és sok program próbál az adventi várakozás hangulatához illeszkedni.

A rendezvénysorozatot Gergely Balázs szerint az is meghatározza, hogy Kolozsvár európai ifjúsági fővárosi évének az utolsó hónapjában kerül rá sor. Az ifjúságot kívánják megszólítani többek között Hooligans, Intim Torna Illegál, Bagossy Brothers Company és Pannonia Allstars Ska Orchestra koncertjével. Az idősebb generációnak Tolcsvay László és az FG4 Fonográf emlékzenekar koncertjét, és a Csárdáskirálynő százéves jubileumi előadását javasolják.
A téli fesztivál idején tartja miniévadját a Kolozsvári Állami Magyar Színház, és a Kolozsvári Magyar Opera is két előadással áll majd a közönség elé. A fesztivál mintegy nyolcvan programja közül sok szól a gyermekeknek. A főszervező kuriózumként említette, hogy december 19-én disznóvágást is szerveznek a kolozsvári Bulgakov irodalmi kávéház udvarán. "Azt szeretnénk, ha a karácsony előtti időszakban a vásárlás, sütés, főzés, takarítás mellett egy kicsit egymásra is odafigyelnénk" - jelentette ki Gergely Balázs.
Az idei rendezvénysorozat szervezői mintegy 60 ezer eurós (18 millió forint) költségvetéssel gazdálkodhatnak. Ennek mintegy felét pályázati forrásokból szerezték meg. Az összeg másik felét a kolozsvári üzleti szféra támogatásaiból és a belépőjegyek árából kívánják fedezni. A magyar napoktól eltérően ugyanis a téli fesztivál zenei és színházi előadásaira belépti díjat kell majd fizetni.
Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere elmondta, a Kincses Kolozsvár Egyesületnek nyújtott idei idén 300 ezer lejes (21 millió forint) önkormányzati támogatás a nyári és a téli magyar napokra is szólt. A szervezők maguk dönthették el, hogy milyen mértékben fordítják az összeget a nyári, illetve a téli fesztiválra.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep