Jelenlegi hely

Görögország

Támogatást nyújt a görögországi menekültek körülményeinek javítására az Európai Unió

Brüsszel, 2016. április 19., kedd (MTI) - A Görögországban tartózkodó menekültek életkörülményeinek javítására 83 millió euró (mintegy 25,5 milliárd forint) sürgősségi támogatást biztosít az Európai Unió - közölte az Európai Bizottság keddi közleményében.

A nagyszámú menekült megsegítése és a kialakult válsághelyzet megoldása érdekében állapodott meg Hrisztosz Sztilianidisz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos Athénban az Európai Unió és a tagországok nyújtotta sürgősségi támogatásról.
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságán (UNHCR), a Nemzetközi Vöröskereszten és hat további civilszervezeten keresztül folyósítandó gyorssegély humanitárius célokat szolgál. A közlemény szerint az uniós támogatás menekültek tízezreinek biztosít majd lakhatást, élelmet és orvosi ellátást.

Forrás: 
MTI

AI: Európának segítenie kell a Görögországban rekedt 46 ezer menekültön

London/Budapest, 2016. április 18., hétfő (MTI) - A Görögországban rekedt mintegy 46 ezer menekült megsegítésére szólította fel az európai országokat az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet.

A nyugat-balkáni útvonal lezárása óta több mint 46 ezer menekült és migráns vesztegel Görögországban megdöbbentő körülmények között, állandó félelemben és bizonytalanságban - mutatott rá John Dalhuisen, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatója a Csapdában Görögországban - Egy elkerülhető menekültváltság című jelentést bemutatva.
Hangsúlyozta: az Európai Unió tagállamai csak súlyosbították a válságot azzal, hogy nem voltak képesek határozottan fellépni annak érdekében, hogy a Görögországban rekedt menedékkérők tízezreinek, akiknek a többsége nő és gyerek, áttelepítésében segítséget nyújtsanak. Ha az unió vezetői nem képesek sürgősen teljesíteni abbéli ígéreteiket, hogy áttelepítik a menekülteket és migránsokat, valamint javítanak helyzetükön, akkor egy saját maguknak köszönhető humanitárius csapással kell szembenézniük - figyelmeztetett Dalhuisen.
Az Európai Bizottság április 12-én közzétett adatai szerint a 2015 szeptembere óta áttelepítésre váró 66 400 menedékkérő közül csupán 615 kapott helyet egy másik EU-tagállamban. A 31 görögországi ideiglenes befogadóállomás közül sok helyen nem megfelelőek a körülmények. A jelentős uniós támogatás mellett felállított központok túlzsúfoltak, teljességgel nélkülöznek bármiféle lehetőséget a magánéletre, fűtetlenek, és hiányosak a higiéniai lehetőségek - állapította meg az AI az MTI-hez s eljuttatott jelentésében.

Forrás: 
MTI

Visszaérkezett Görögországból Törökországba az újabb menekültcsoport

Szerémy Tamás, az MTI tudósítója jelenti:
Ankara, 2016. április 8., péntek (MTI) -
Két hajóval összesen 123 menekült érkezett vissza pénteken a görög Leszbosz szigetéről a török Dikili kikötőjébe az Ankara és az Európai Unió közötti, a migránsáradat megfékezését célzó megállapodás keretében.

A korábbi hírek szerint az első hajóban 45 pakisztáni férfi utazott, azonban a törökországi Izmir tartomány bevándorlásügyi igazgatóságának tisztviselői később 44-ben határozták meg a számukat.
A második hajóban 79 pakisztáni, iraki, palesztin és bangladesi menekültet szállítottak vissza, akiket előzőleg Számosz és Kósz szigetekről hozott el egy komphajó.
A görög hatóságok szerint az illegális bevándorlók egyike sem nyújtott be menedékkérelmet.
Mielőtt útnak indult volna az első hajó, a görög oldalon jogvédő szervezetek három tüntető aktivistája a vízbe vetette magát, és a horgonyba kapaszkodva próbálta megakadályozni a menekültek elszállítását. A tiltakozókat a görög parti őrség emelte ki őket a tengerből.

Forrás: 
MTI

Több mint harminc külföldi fotóriportert állított elő a macedón rendőrség

Migránsok átkelnek egy folyón a görögországi Idomeni és a macedóniai Gyevgyelija között 2016. március 14-én.  MTI Fotó: Balogh Zoltán


Migránsok átkelnek egy folyón a görögországi Idomeni és a macedóniai Gyevgyelija között 2016. március 14-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán


Budapest/Gyevgyelija, 2016. március 14., hétfő (MTI) - A macedón rendőrség hétfőn több mint harminc külföldi fotóriportert, illetve újságírót állított elő, akik a görög Idomeni táborából indult migránsokat kísérték - közölte az MTI helyszínen tartózkodó fotósa, akit szintén előállítottak.

Az MTI munkatársa telefonon elmondta, hogy mintegy 2-3 ezer migráns délután három óra előtt indult útnak a görögországi menekülttáborból, ahol így szinte senki nem maradt. A tömeg a borongós, hűvös időben mintegy 20 kilométeres úttal megkerülte a görög-macedón határon felhúzott kerítést, közben két derékig érő kisebb folyón is átkelt.
A menet a második folyó keresztezését követően egy macedón faluba jutott, ahol rendőrök várták a tömeget, majd a migránsok közül kiemelték a fotóriportereket, illetve újságírókat, akiket egy közeli rendőrségre vittek.

Forrás: 
MTI

Több száz migráns indult meg gyalog a macedón határ felé

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád/Szkopje/Idomeni, 2016. március 14., hétfő (MTI) -
Több száz migráns indult meg a görög-macedón határ mellett fekvő idomeni táborból a macedón határ felé, ahol illegálisan próbáltak meg átjutni, s miután ez nem sikerült nekik, újabb útvonal után néztek - jelentette a helyszínről az al-Dzsazíra arab hírtelevízió balkáni irodájának tudósítója hétfő délután.

A migránsoknak állítólag elegük lett a napok, sőt hetek óta tartó várakozásból, és úgy döntöttek, megpróbálnak átjutni a határon állított kerítésen, ha pedig ez nem sikerül, megkerülik azt. Az al-Dzsazíra tudósítója úgy értesült, hogy a határon található, az idomeni tárbortól mintegy 5-6 kilométerre fekvő folyókon próbálnak meg átgázolni a bevándorlók, ám az esőzések miatt kialakult sártenger és a járhatatlanná vált utak nehezítik haladásukat.
Hétfő hajnalban három afganisztáni migráns fulladt meg a macedón-görög határon fekvő Gyevgyelijánál. A feltételezések szerint a két férfi és egy nő illegálisan próbált meg átjutni Görögországból Macedóniába a Vardar folyó egyik mellékágán keresztül, ám az esőzések miatt megduzzadt folyó valószínűleg elsodorta őket. A folyóból 23 embert mentettek ki élve.

Forrás: 
MTI

Görögország eszközöket kap segítségül az unió tagállamaitól

Brüsszel, 2016. március 14., hétfő (MTI) - A migránsok ellátása érdekében további - különféle eszközökből álló - segélyt kap Görögország az unió polgári védelmi mechanizmus (EUCPM) elnevezésű gyorssegélye keretében. A héten több tagország mellett várhatóan Magyarország is felajánlást tesz - közölte Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője hétfőn sajtótájékoztatón.

Görögországnak a mechanizmus december 3-i aktiválása óta az unió országai és Norvégia 87 ezer eszközt juttattak, köztük gyógyszereket, matracokat, sátrakat és ágyakat.
Margarítisz Szkínász arról tájékoztatott, hogy a hétvégén Hollandia 12 kisbuszt és 90 generátort, az Egyesült Királyság ezernél is több sátrat, Franciaország 4 tisztálkodásra és 12 szállásra alkalmas konténert ajánlott fel, továbbá 5 ezer vizeskannát.

Forrás: 
MTI

EU-török csúcs - Tartanak a brüsszeli csúcs döntéseitől a macedón határon feltorlódott migránsok

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád, 2016. március 7., hétfő (MTI) -
Aggodalommal várják az Európai Unió és Törökország közötti, migrációról szóló csúcstalálkozó eredményeit a görög-macedón határon veszteglő bevándorlók, mivel attól tartanak, hogy az uniós csúcs után, lezárulhat a nyugat-balkáni útvonal - számolt be a helyszínről hétfőn az M1 aktuális csatorna tudósítója.

Az Idomeniben tartózkodó mintegy 14 ezer migráns közül vasárnap valamivel több mint háromszáz, hétfőn viszont csupán húsz léphetett át Macedóniába, reggel viszont egy vonat is elindult a macedóniai Gyevgyelijából Szerbia felé, amely főleg szíriai családokat szállított, a 450 utas közül mintegy 260 gyerek volt. A migránsok attól félnek, ez volt az utolsó vonat, amely a görög határtól Nyugat-Európa felé indult.
A görög-macedón határon folyamatosan romlik a helyzet - magyarázta az M1 tudósítója -, a bevándorlóknak egyre kevesebb pénzük van, és az élelmiszer, valamint a víz is fogyatkozóban van.
Görögország a napokban 14 befogadóközpontot és egy hot spotot állít fel, amelyekben összesen 17 400 embert tudnak elszállásolni. Az első, 4 ezer fő befogadására alkalmas litóhoroni központ napokon belül megnyílhat. (Litóhoron a görög-macedón határtól mintegy száz kilométerre délre, az Égei-tenger közelében található.)
A több mint 33 ezer, Görögországban várakozó migráns viszont nem szeretné elhagyni a határ térségét attól tartva, hogy ha eltávolodnak, lemaradhatnak a határnyitásról. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a görög hatóságok hogyan szándékoznak elszállítani az embereket az ország belseje irányába.

Forrás: 
MTI

Macedónia 65 migránst beenged Görögországból

Belgrád/Idomeni, 2016. március 2., szerda (MTI) - A macedón hatóságok szerda reggel bejelentették, hogy átengednek 65 migránst, aki napok óta a görög oldalon, Idomeninél várakozik - tájékoztatta az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója az MTI-t.

Mint mondta, semmi jele nem volt annak, hogy a macedón fél két nap után megnyitja a határt, reggel fél nyolc körül azonban bejelentették, 65 ember átmehet. A regisztráció azonban nagyon lassan halad, eddig csak néhányan jutottak át a macedón oldalra.
Idomeninél szerdán már több mint tízezer, főleg szíriai és iraki bevándorló várakozik, és folyamatosan érkeznek újabb csoportok.
A hétfői összecsapások után - amikor mintegy 300 migráns áttörte a határon épített kerítést, és megpróbált erőszakkal Macedóniába jutni, majd a hatóságok visszaszorították őket -, a keddi nap nyugodtan telt. A feszültség ugyan érzékelhető szerda reggel is, de nincs jele annak, hogy hasonló akcióra készülnének a migránsok.

Forrás: 
MTI

Feszült a helyzet a görög-macedón határon, a szerb-horvát átkelőnél nyugodtabbak a kedélyek

Idomeni/Budapest, 2016. március 1., kedd (MTI) - Feszült a helyzet a görög-macedón határon, míg a szerb-horvát átkelőnél nyugodtabbak a kedélyek - hangzott el az M1 aktuális csatornán kedden kora délután.
A közmédia helyszínen tartózkodó tudósítója elmondta, hogy a görög-macedón határ melletti Idomeninél több mint tízezer migráns várakozik a táborban, ez a szám azonban folyamatosan nő, és vele együtt a feszültség is. Csak kedd reggel több száz újabb migráns érkezett Idomenibe - tette hozzá.
A görög bevándorlásügyi miniszter (Jannisz Muzalasz) szerint már 30 ezernél is több migráns torlódott fel Görögország teljes területén, és ha továbbra is ennyire akadozik a haladásuk a Balkánon, ez a szám márciusban akár a 70 ezret is elérheti - mondta a tudósító.

Forrás: 
MTI

Az Európai Bizottság aggodalmát fejezte ki a görög-macedón határon történt incidensek miatt

Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:
Brüsszel, 2016. március 1., kedd (MTI) -
Aggodalmát fejezte ki az Európai Bizottság kedden a görög-macedón határon történt előző napi incidensek miatt, amelyek során migránsok kidöntötték a kerítés egy részét, mire a rendőrök könnygázzal próbálták visszaszorítani őket, és legalább harmincan megsérültek.

"Az Európai Bizottságot rendkívüli módon aggasztják a képek, amelyeket tegnap láttunk" - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Margarítisz Szkínász, a brüsszeli testület vezető szóvivője.
A felvételek ismételten alátámasztották, hogy a helyzetből kivezető egyetlen utat egy közös európai megoldás jelenti - mondta a tisztségviselő, miközben a nyugat-balkáni migrációs útvonalon fekvő országok gyakran a válságot tovább súlyosbító egyoldalú lépések elfogadásával vádolják egymást.
Szkínász hozzátette, a határokon bevezetett intézkedések mindegyikének összhangban kell lennie a nemzetközi és az európai uniós joggal.

Forrás: 
MTI

Oldalak

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep