Jelenlegi hely

Koszovó

Koszovóban megemlékeztek a szerb-koszovói konfliktus kitörésének huszadik évfordulójáról

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád/Pristina, 2018. március 5., hétfő (MTI) - A szerb-koszovói konfliktus kitörésének huszadik évfordulójáról emlékeztek meg Koszovóban hétfőn.

Húsz évvel ezelőtt, 1998. március 5-én lőtte le a szerb rendőrség Adem Jasharit, az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egyik alapítóját és vezetőjét, amivel hivatalosan is megkezdődött az 1999. június 11-ig tartó szerb-koszovói konfliktus.
Koszovói vezetők hétfőn Pristinában, valamint Adem Jashari egykori lakóhelyen, az észak-koszovói Prekazban emlékeztek meg az UCK egykori vezetőjéről. Elhangzott: az a nap volt "a szerb uralom végének a kezdete", és ez vezetett oda is, hogy 2008-ban Koszovó kikiáltotta függetlenségét.
"Aznap Prekazban megváltozott a történelem. Elkezdődött a felkelések időszaka, a legdicsőbb mozgalmak kora, amelyeket a népünk és az UCK hozott létre, a szabadságért vívott küzdelem időszaka" - hangoztatta Kadri Veseli házelnök a pristinai parlamentben tartott megemlékező ülésen.
Húsz évvel ezelőtt Jashari mellett további 59 rokonát is meggyilkolták. Hashim Thaci köztársasági elnök kiemelte: a koszovói állam a Jashari család áldozatára épült.
Az évforduló alkalmából a koszovói biztonsági erők díszfelvonulást tartottak Jashari emlékére, aminek apropóján az államfő leszögezte: Koszovónak hamarosan saját hadserege lesz.

Forrás: 
MTI
Cimkék: 
KoszovóSzerbia

Kézigránátot dobtak a koszovói közszolgálati televízió vezetőjének otthonára

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád/Pristina, 2016. augusztus 29., hétfő (MTI) - Kézigránátot dobtak a koszovói közszolgálati televízió (RTK) vezetőjének házára az éjszaka - közölte a pristinai rendőrség hétfőn; egy héten belül ez már a második eset, hogy az RTK-t támadják meg.

A rendőrségi közlemény szerint a támadásban senki sem sérült meg, az elkövetőt még keresik.
Mentor Shala, az RTK igazgatója a sajtónak azt mondta, erős robbanás történt, amely az egész környéket megrázta. A tévés vezető családja a támadás időpontjában otthon tartózkodott.
Múlt kedden ismeretlen tettesek az RTK udvarára dobtak kézigránátot. Abban a támadásban sem sérült meg senki, a gránát az RTK műholdvevői mellett csapódott be, ám azok is csak felületi károkat szenvedtek, az adás nem szűnt meg. Az RTK vezetése elítélte az újságírók megfélemlítésére és a sajtószabadság korlátozására irányuló támadást, amelyet egy aktivista csoport vállalt magára, amely - állítása szerint - így tiltakozott egy Montenegróval megkötött határegyezmény elfogadása ellen.

Forrás: 
MTI

Kézigránát robbant a koszovói közszolgálati televízió udvarában

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád/Pristina, 2016. augusztus 23., kedd (MTI) - Kézigránátot dobtak ismeretlen tettesek a koszovói állami televízió (RTK) udvarára, a támadásban senki nem sérült meg - közölte kedden az RTK vezetése, amely elítélte az újságírók megfélemlítésére és a sajtószabadság korlátozására irányuló támadást.

Az RTK közleménye szerint a hétfő késő esti támadás időpontjában több újságíró is tartózkodott a televízió épületében, az udvaron azonban senki, így nem sebesült meg senki. A gránát az RTK műholdvevői mellett csapódott be, ám azok is csak felületi károkat szenvedtek, az adás nem szűnt meg.
A koszovói közszolgálati televízió vezetősége felkérte a politikai pártokat, különösen az Önrendelkezés (Vetevendosje) nevű mozgalmat, hogy vessenek véget a gyűlöletbeszédnek, a fenyegetéseknek, a sértegetéseknek és a zsarolásnak.
A koszovói kormány is elítélte a támadást. A kabinet is úgy vélte, hogy az újságírók megfélemlítése volt a cél, és felkérték a hatóságokat, hogy minél hamarabb derítsenek fényt az ügy hátterére, és kövessenek el mindent a szólásszabadság védelme érdekében.

Forrás: 
MTI

Ismét könnygázt használt a koszovói ellenzék a parlamentben

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti: Zágráb/Pristina, 2016. augusztus 9., kedd (MTI) - Könnygázgránátot dobott képviselőtársai közé Driton Kausijem, az Önrendelkezés (Vetevendosje) koszovói ellenzéki párt egyik tagja Pristinában, hogy megakadályozza a belügyi bizottság munkáját, amely a Montenegróval megkötött határegyezményről tárgyalt éppen - közölte a Koha.net koszovói hírportál kedden.

A hírportál szerint a bizottság az incidens ellenére elfogadta a kormány javaslatát, és a Montenegróval megkötött határ-megállapodás ratifikálása - amelyet még tavaly augusztusban írtak alá Bécsben -, csütörtökön napirendre kerülhet a parlamentben.
Az ellenzék úgy véli, Pristina a megállapodással 8000 hektárnyi földet juttat a szomszédos országnak, ezért minden eszközzel tiltakozik ellene. Néhány nappal korábban, miután a koszovói kormány elküldte a törvényhozásnak az említett dokumentumot, éjszaka két motoros gránátot hajított a parlament épületre. Az incidensben senki nem sérült meg.

Forrás: 
MTI
Cimkék: 
Koszovó

Koszovói lapértesülés: két évvel meghosszabbították az EULEX mandátumát

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád/Pristina, 2016. június 2., csütörtök (MTI) - Meghosszabbították az Európai Unió koszovói jogi és igazságügyi missziójának a mandátumát, így az EULEX 2018. június 14-ig láthatja el feladatát - közölte értesüléseit diplomatákra hivatkozva csütörtökön a Koha Ditore című pristinai napilap.

Az újság úgy tudja, hogy az Európai Unió képviselői egyelőre elviekben egyeztek csak meg az EULEX küldetésének meghosszabbításáról, de úgy vélik, hogy szükség van az EU jelenlétére Koszovóban a jogállamiság és a biztonság kiépítése érdekében.

Forrás: 
MTI
Cimkék: 
KoszovóEU

Koszovói civilek feljelentették a szerb vezérkari főnököt

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2016. május 26., csütörtök (MTI) - Koszovói civilek bűnvádi eljárást kezdeményeztek a koszovói különleges ügyészségen Ljubisa Dikovic szerb vezérkari főnök ellen - számolt be róla a pristinai KTV televízió.

A KTV információi szerint a feljelentést azok a személyek tették, akiknek a családtagjait az 1998-1999-es koszovói konfliktus idején gyilkolták meg a koszovói Rezaleban.
A családtagok szerint Ljubisa Dikovic és egy másik katonai vezető, Dejan Randjelic - aki ellen szintén feljelentést tettek - a koszovói konfliktus idején háborús és emberiesség elleni bűnöket követett el a koszovói Rezale faluban. A KTV úgy tudja, hogy a két férfi a jugoszláv hadsereg magas rangú katonájaként felelős 41 albán civil meggyilkolásáért.
Arianit Koci, a családtagok ügyvédje szerint itt az ideje annak, hogy ne csak beszéljenek a bűntettekről, hanem tegyenek is ellenük, ezért arra szólította fel a koszovói ügyészséget, hogy emeljen vádat a két férfi ellen. Az ügyvéd felhívta a figyelmet arra: bizonyítékokkal és tanúvallomásokkal tudja bizonyítani, hogy 1999. április 2-án háborús bűncselekmény történt.
A szerb vezérkari főnök ellen egy belgrádi székhelyű emberi jogi szervezet is feljelentést tett korábban, a háborús bűnökkel foglalkozó szerbiai ügyészség ezért tavaly novemberben előzetes vizsgálatot kezdett ellene.

Forrás: 
MTI

Az Európai Bizottság vízummentes uniós beutazást javasolt Koszovó polgárai számára

Brüsszel, 2016. május 4., szerda (MTI) - Vízummentes, rövid időtávra vonatkozó uniós beutazást javasol Koszovó polgárai számára az Európai Bizottság - jelentett be a testület szerdai sajtótájékoztatóján Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos.

Elmondta: a bizottság pozitív értékelése a koszovói hatóságok elkötelezett munkájának eredményét, az uniós követelmények teljesítését mutatja. A bel- és igazságügy területén hozott reformok mellett a jogállamiság és az igazságszolgáltatás szabályozásának megújítását emelte ki az uniós biztos.
"A schengeni övezetbe történő vízummentes beutazás megkönnyíti az emberek közötti személyes kapcsolatok erősítése mellett az üzleti, társadalmi és kulturális kapcsolatok fellendülését az Európai Unió és Koszovó között" - hangsúlyozta.
A biztos elmondta: a bizottság a jelentésben megerősítette, Koszovó a vízumliberalizáció ütemtervében foglalt minden követelménynek megfelelt azzal a feltétellel, hogy amikor az Európai Parlament és a tanács elfogadja a javaslatot, akkor Koszovó alkalmazza a Montenegróval kötött határmegállapodásban foglaltakat és további megerősítő lépéseket tesz a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén.

Forrás: 
MTI
Cimkék: 
EUKoszovó

Megállapodás Pristina és Belgrád között a szerb személyi igazolványokról

marko djuric Ilustracija: Beta (Saša Đorđević)

Brüsszel - A koszovói szerbek továbbra is használhatják a szerb hatóságok által kiadott személyi igazolványokat – közölte reggel a 18 órás brüsszeli megbeszélések után Marko Đurić, a szerbiai kormány Koszovó-irodájának vezetője. Ezt fontos megállapodásnak tartja.

Megállapodtak a veszélyes anyag szállításának ügyében, hétfőn megszűnik a kamionblokád.

Đurić szerint április 24-én a koszovói szerbek ugyanúgy szavazhatnak, mint 2014-ben tették, és a szerbiai politikusoknak nem fogják megtiltani a koszovói látogatást.

Forrás: 
MTI

Koszovóban elfogatóparancsot adtak ki Vojislav Seselj ellen

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád/Pristina, 2016. április 12., kedd (MTI) -
Elfogatóparancsot adtak ki Vojislav Seselj szerb ultranacionalista politikus ellen Koszovóban - jelentette a pristinai belügyminisztérium döntéséről a Zeri című koszovói napilap honlapján kedden.

A jobboldali Szerb Radikális Párt (SRS) elnökét azonnal letartóztatják, amint átlépi a szerb-koszovói határt - írta a hírportál.
Pénteken Petrit Selimi koszovói külügyminiszter kijelentette: Vojislav Seselj nem léphet Koszovó területére. Indoklása szerint a délszláv háborúk idején a politikus szavainak és tetteinek következtében több ezren vesztették életüket a Balkánon.
A korábban háborús bűnökkel vádolt Vojislav Seseljt március 31-én a vádpontok mindegyike alól felmentette a hágai Nemzetközi Törvényszék. Egyebek mellett a délszláv háború idején, 1991 és 1994 között Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban elkövetett háborús bűncselekményekkel vádolták. A koszovóiak szerint pedig Slobodan Milosevic akkori jugoszláv elnök mellett jelentős szerepe volt az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus kirobbanásában.
Seselj néhány napja jelentette be, hogy az április 24-i előre hozott parlamenti választások kampányának során az Észak-Koszovóban élő szerbekhez is ellátogat, Pristina erre reagálva tiltotta meg belépését.

Forrás: 
MTI
Cimkék: 
Koszovó

Letetette hivatali esküjét Hashim Thaci új koszovói elnök

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád/Pristina, 2016. április 7., csütörtök (MTI) -
Letette köztársasági elnöki esküjét csütörtökön Pristinában Hashim Thaci, aki eddig koszovói külügyminiszter, korábban pedig miniszterelnök is volt - jelentette honlapján a Koha Ditore című koszovói napilap.

Az új elnök az esküt a parlament díszülésén tette le, amelyet az ellenzék bojkottált. A hivatalos beiktatást pénteken tartják Pristina főterén számos külföldi állam- és kormányfő, valamint diplomata jelenlétében. A ceremóniára 50 országból mintegy 1200 embert várnak.
Az ellenzéki pártok nem tervezik a ceremónia megzavarását, ugyanakkor a bejelentések szerint továbbra is akadályozni fogják a törvényhozás munkáját.
Az Önrendelkezés (Vetevendosje), a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) és a Koszovói Kezdeményezés (Nisma per Kosoven) szeptember óta tojásdobálással, fütyüléssel és könnygázzal akadályozza a parlament munkáját azt követelve, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával tavaly augusztusban Brüsszelben kötött megállapodásról, és bejelentették: mindaddig akadályozzák a munkát, amíg követelésük nem teljesül.

Forrás: 
MTI
Cimkék: 
Koszovó

Oldalak

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep