Jelenlegi hely

NATO

A NATO légi hadgyakorlatot kezdett Csehországban

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Prága, 2016. augusztus 30., kedd (MTI) - A NATO nagyszabású légi hadgyakorlatot kezdett kedden Csehországban. Az Ample Strike 2016 fedőnevű, szeptember 20-ig tartó hadgyakorlaton a NATO 17 tagállama - köztük Magyarország - légierejének mintegy 1500 katonája vesz részt.

A légi hadgyakorlat célja összehangolni a repülőgép- és helikopter-pilóták tevékenységét az előretolt földi navigációs pontokkal a szárazföldi műveletek támogatására - közölte a cseh védelmi minisztérium.
A NATO fennállása óta ez az első olyan hadgyakorlat, amelyen aktív tartalékosok is részt vesznek.
A hadgyakorlatra Csehországba érkezett mintegy harminc külföldi repülőgép és helikopter a dél-morvaországi Námest nad Oslavou kisváros katonai repülőterén állomásozik, és a műveletekbe szeptember 5-e és 16-a között kapcsolódnak be. A gyakorlatozás közben a harci gépek több más katonai repülőteret is használni fognak. Hasonló légi hadgyakorlatokat 2003 óta tartanak Csehországban.

Forrás: 
MTI
Cimkék: 
CsehországNATO

NATO-csúcs - Szijjártó: negyven katona fog állomásozni az új parancsnokságon

Budapest, 2016. július 12., kedd (MTI) - Negyven katona fog állomásozni a NATO Székesfehérváron kialakítandó új vezetési pontján - mondta kedd reggel a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter a TV2 Mokka című műsorában felidézte: a hétvégi NATO-csúcson a balti államok és Lengyelország területén egy négyezres létszámú csapat állomásoztatásáról döntöttek. Infrastruktúrát és utánpótlást nem telepítenek át, így ez semmilyen módon nem sérti a NATO-Oroszország alapokmányt - emelte ki.
A NATO-tagállamok egyeztettek a nyolc keleti tagállamban úgynevezett előretolt vezetési pontokról is. Ezek közül hat már működik, Magyarországon és Szlovákiában pedig jövőre jöhetnek létre ilyen parancsnokság. A székesfehérvárin negyven katona fog állomásozni, húsz magyar, húsz pedig más NATO-tagállamokból.
Mindezekről a szerdai, várhatóan nagyköveti szintű NATO-Oroszország csúcson is egyeztetnek majd. A külügyi tárca vezetője kiemelte: egyszerre kell az elrettentés és a párbeszéd doktrínáját alkalmazni. A NATO is, Magyarország pedig kifejezetten abban érdekelt, hogy stratégiai párbeszéd legyen Oroszországgal, amely kölcsönös bizalmon alapuló együttműködéshez vezet.
Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépési szándékról a Brexitről Szijjártó Péter azt mondta: számos nyitott kérdés van még, mint például a gazdasági, kereskedelmi együttműködések jövője és az ott dolgozó uniós állampolgárok jogainak kérdése. Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország abban érdekelt, hogy fenntartsák a szabad kereskedelem és szabad befektetős lehetőségét és ne sérüljenek az ott dolgozó magyarok jogai.

Forrás: 
MTI

NATO-csúcs - Szydlo: a csúcsértekezlet átrajzolta a globális biztonság térképét

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti: Varsó, 2016. július 11., hétfő (MTI) - A varsói NATO-csúcstalálkozó átrajzolta a globális biztonság térképét és megerősítette Lengyelország biztonságát - jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfő azon a hétfői sajtótájékoztatón, amelyen az észak-atlanti szervezet tanácskozását értékelték.

A csúcs megszervezéséért felelős tárcavezetők - a nemzetvédelmi, a kül- és a belügyminiszter részvételével - megtartott varsói sajtóértekezleten Szydlo úgy értékelte: a hétvégén hozott döntések az egész észak-atlanti szövetséget megerősítik. Lengyelországot illetően úgy fogalmazott: itt "valódi NATO-jelenlétnek lesz helye," kormányának a csúcstalálkozó előtt kitűzött összes stratégiai célja megvalósult.
Hasonlóképpen vélekedett Witold Waszczykowski külügyminiszter is. "Csak ma mondhatjuk meg, hogy valódi szövetséges garanciákra tettünk szert azáltal, hogy az atlanti szövetség erőit idetelepítik" - jelentette ki. Szerinte "az elszántságot és az elrettentést jelképező" egységek a térség biztonságát szavatolják.

Forrás: 
MTI
Cimkék: 
NATO

NATO-csúcs - Stoltenberg: a NATO nem keres konfrontációt Oroszországgal

NATO (Észak-atlanti Szerződés Szervezete) 28 tagországa; alapító tagállamok 1949-ben; csatlakozó tagállamok 1952-ben, 1999-ben, 2004-ben és 2009-ben

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti: Varsó, 2016. július 8., péntek (MTI) - A NATO nem konfrontációra, hanem konstruktív párbeszédre törekszik Oroszországgal - jelentette ki Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára Varsóban, a pénteken kezdődő NATO-csúcstalálkozó társrendezvényeként szervezett szakértői fórumon.

Stoltenberg rámutatott: a NATO-t több irányból érő sokféle fenyegetés miatt a varsói értekezletet "nagyon különleges pillanatban" tartják. A veszélyek miatt az atlanti szövetség széles körű, a hidegháború óta legnagyobb reformját indította el, mely az elrettentés és a biztonság eszközeinek megerősítésére irányul.
"A NATO védelmi szervezet, nem keres konfrontációt" - hangsúlyozta a főtitkár, hozzátéve: a hidegháború régen véget ért, a történelemhez tartozik, és ott is kell maradnia. "Oroszország a legnagyobb szomszédunk, az európai biztonsági rendszer integráns része, konstruktív és jelentős párbeszédre törekszünk vele" - mondta, hozzátéve, hogy ezt a törekvést a NATO-Oroszország Tanács szolgálja.
A varsói csúcstalálkozón várható döntésekről szólva Stoltenberg kiemelte: a balti államokban és Lengyelországban létesítendő "előretolt jelenlét" keretében többnemzetiségű, négy zászlóaljból álló dandárt fognak állomásoztatni rotációs rendszerben. "Egyértelmű lesz, hogy bármelyik tagállam megtámadására az egész szövetség erői válaszolnak" - jelentette ki, aláhúzva a tervezett lépések védelmi jellegét.

Forrás: 
MTI

NATO-csúcs - Politológus: szövetségépítés folyik

Budapest, 2016. július 8., péntek (MTI) - Az első világháborút megelőző időszakhoz hasonló a nyugati világ és Oroszország viszonya, erőteljes szövetségépítés folyik, és Ukrajna esete mutatja, mekkora jelentőségük van a még egyik félhez sem tartozó országoknak - mondta Kiszelly Zoltán politológus az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

A politológust a NATO pénteken kezdődő kétnapos csúcstalálkozójáról kérdezték, amelyen 28 tagország állam-, illetve kormányfője vesz részt. A szakértő arról beszélt, hogy erőteljes mozgás figyelhető meg a nagyhatalmak viszonyában, folyik a szövetségépítés mindkét oldalon, és nagy a harc "az ütközőzónában lévő még szabad országok" - például Ukrajna, Grúzia - gazdasági és politikai ellenőrzéséért.
Ehhez a jelenséghez már egy új nyugat-európai fegyverkezési hullám is kapcsolódik - folytatta. A katonai szövetség csúcstalálkozóján az lehet a fő cél, hogy partneri viszony jöjjön létre a NATO és az Európai Unió között, amelynek keretében az eddig semleges uniós országok - Svédország, Ausztria, Finnország - is közelednének a katonai szövetséghez.

Forrás: 
MTI
Cimkék: 
EUNATO

Lengyel miniszter: a varsói NATO-csúcs után ülhet össze a NATO-Oroszország Tanács

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti: Varsó, 2016. július 1., péntek (MTI) - Moszkvával csak a már meghozott döntések pozíciójából lehet párbeszédet folytatni, ezért a NATO-Oroszország Tanács a varsói NATO-csúcsértekezlet után ülhet össze - jelentette ki pénteken Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter.

A jövő pénteken kezdődő varsói csúcstalálkozó előkészületeiről tartott sajtóértekezletén Macierewicz a párbeszédet nemrég felújító NATO-orosz tanács következő ülésének lehetséges időpontját tudakoló kérdésre válaszolva elmondta: Oroszországgal "lehet és kell is beszélni", de ezt csak "a már meghozott döntések pozíciójából" lehet megtenni, s törekedni kell arra, hogy Moszkvát "elriasszuk lehetséges megfontolatlan lépésektől".
"A NATO Varsóban vízválasztó jellegű döntést hoz, amelyet illetően Oroszország sok éven át a vétó jogával élt" - helyezte kilátásba Macierewicz, utalva arra, hogy a csúcson várhatóan konkretizálják a szövetség keleti szárnyának megerősítését. Moszkva a NATO-Oroszország kapcsolatokat intézményesítő, 1997-es alapító okiratra hivatkozva tiltakozik az ellen, hogy a kelet-közép-európai térségben megerősítsék az észak-atlanti szövetség katonai jelenlétét. A dokumentum értelmében ugyanis a felek tartózkodnak attól, hogy újabb jelentős és állandó katonai erőt telepítsenek a másik területével határos térségekben.

Forrás: 
MTI

Nagyszabású ukrán-amerikai hadgyakorlat kezdődött Ukrajnában NATO-tagországok részvételével

Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti: Kijev, 2016. június 27., hétfő (MTI) - Nagyszabású ukrán-amerikai hadgyakorlat kezdődött hétfőn Ukrajnában, amelyben összesen 14 külföldi - főként NATO-tag - ország több mint 1800 katonája vesz részt - közölte az ukrán védelmi minisztérium sajtóosztálya.

A Rapid Trident-2016 elnevezésű gyakorlatot a nyugat-ukrajnai Lviv megyében lévő javorivi lőtéren rendezik meg, a tervek szerint július 8-ig tart.
Kijev tájékoztatása szerint a gyakorlatba páncélozott járműveket és katonai repülőgépeket is bevonnak. Ezenfelül a résztvevők kézi fegyverekkel zajló lőgyakorlatokat tartanak.

Forrás: 
MTI

Szijjártó: Montenegró csatlakozása hozzájárul a nyugat-balkáni térség stabilitásához

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott csoportkép a NATO külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán készült 2016. május 19-én. A külügyminiszterek aláírták Montenegró NATO-csatlakozásának jegyzőkönyvét. A második sorban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j3). MTI Fotó: KKM

Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti: Brüsszel, 2016. május 19., csütörtök (MTI) - A NATO-külügyminiszterek csütörtöki brüsszeli tanácskozásán Montenegró szerződést ír alá a katonai szervezethez való csatlakozásról, ami nagyban hozzájárul a nyugat-balkáni térség stabilitásához - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ülést megelőzően.

Sajtótájékoztatóján a tárcavezető hangsúlyozta, az euroatlanti közösséget a hidegháború vége óta soha nem érte egyszerre annyi biztonsági fenyegetés és kihívás, mint jelenleg, és ezekre a legjobb választ a NATO bővítése jelenti.
A bezárkózás stratégiai hiba lenne, ugyanis "minél többen vagyunk, annál erősebbek vagyunk" - hangsúlyozta Szijjártó, aki szerint az észak-atlanti szövetségnek biztosítania kell a tagsági perspektívát azon országok számára, amelyek "osztják az értékeinket, és szeretnének a közösségünk tagjai lenni".
Kijelentette, hogy Macedónia és Grúzia is megérdemli a tagsági perspektívát, ezért Magyarország szorgalmazza, hogy a NATO varsói csúcstalálkozóján fogadják el a csatlakozás "előszobájának" tartott tagsági akciótervet mindkét ország számára. Hozzátette ugyanakkor, hogy a NATO-n belül ennek az álláspontnak jelenleg nem látszik a többsége.

Forrás: 
MTI

Lavrov: Moszkva csakis az egyenjogúság alapján kész helyreállítani kapcsolatait a NATO-val

Foreign Minister Sergei Lavrov at a briefing session with permanent members of the Security Council. / kremlin.ru

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
Moszkva, 2016. április 1., péntek (MTI) -
Oroszország csakis az egyenjogúság alapján és az euroatlanti térség osztatlan biztonságának szavatolására vonatkozó megállapodások végrehajtása alapján kész helyreállítani kapcsolatait a NATO-val - jelentette ki pénteki sajtóértekezletén Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Emlékeztetett arra, hogy a NATO és Oroszország viszonyát nem Moszkva kezdeményezésére fagyasztották be. A miniszter szerint Brüsszel ma ugyanazokra a "gereblyékre" lép rá, mint 2008 augusztusában, amikor elutasította a NATO-Oroszország Tanács összehívását, hogy az megvitassa az akkori grúz elnök, Miheil Szaakasvili "bűnös döntései" nyomán a Kaukázusban kialakult helyzetet. (Szaakasvili elrendelte a dél-oszét szakadárok elleni katonai fellépést, Oroszország pedig megszállta a köztársaságot.)
Az orosz diplomácia vezetője emlékeztetett arra, hogy a Condoleezza Rice akkori amerikai külügyminiszter által befolyásolt NATO-vezetés az egyeztetéstől való elzárkózást az Oroszországgal szembeni tiltakozás jeleként állította be, pedig Moszkva - mint Lavrov megállapította - "a saját állampolgárait, a békefenntartókat védelmezte meg a közvetlen agressziótól" (továbbá Oroszország a konfliktus előtt tömegesen adományozott orosz állampolgárságot dél-oszétia lakói számára). Ma Lavrov álláspontja szerint Brüsszelben hasonló logika alapján járnak el az ukrajnai válság ügyében.
Mint mondta, Moszkvának nem érdeke a NATO-val szembeni konfrontáció erősítése, holott azt tapasztalja, hogy "agresszív törekvések" valósulnak meg a Keletről érkező fenyegetés

Forrás: 
MTI

Orosz NATO-nagykövet: Moszkva aszimmetrikus választ ad az amerikai katonai jelenlét európai növelésére

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
Moszkva, 2016. március 30., szerda (MTI) -
Oroszország nem fogja passzívan figyelni az amerikai katonai jelenlét európai megerősítését, és arra aszimmetrikus választ fog adni - jelentette ki Alekszandr Grusko, Oroszország NATO-nagykövete a Rosszija 24 orosz állami hírtelevízióban szerdán sugárzott interjúban.

Hangsúlyozta, hogy Moszkva következetesen meghoz minden olyan katonai intézkedést, amelyet szükségesnek tart a szavai szerint "indokolatlan" amerikai katonai jelenlét erősítésének ellensúlyozására.
"Természetesen a válasz tökéletesen aszimmetrikus lesz" - mondta a diplomata.
Az amerikai hadsereg Európában állomozó erőinek főparancsnoksága szerdán közleményben tudatta, hogy az Egyesült Államok 2017 februárjától új páncélos dandárt telepít Kelet-Európa valamelyik, egyelőre meg nem nevezett országába. A döntést az "orosz agresszió" miatt aggódó kelet-európai szövetségesek megnyugtatásával indokolta.
A nagykövet szerint az Egyesült Államok a közeli napokban pontosíthatja európai katonai jelenlétének paramétereit. Mint mondta, ezt talán Jens Stoltenberg NATO-főtitkár április 4-i amerikai látogatására időzíthetik. Grusko úgy értékelte, hogy az Egyesült Államok és a NATO lépéseinek következtében a biztonsági helyzet "jelentősen rossz irányban" változik.
"Azt látjuk, hogy következetesen végrehajtják a walesi NATO-csúcstalálkozón a harckészültség növeléséről elfogadott tervet, mind újabb lépéseket jelentenek be azzal a céllal, hogy +megnyugtassák+ az Egyesült Államok szövetségeseit Kelet-Európában" - mondta.
Úgy vélte, joggal feltételezhető, hogy a júliusban esedékes varsói csúcsot követően a NATO folytatja majd a szövetség "keleti szárnyának" jelentős mértékű megerősítését, emellett folytatva a párbeszédet Oroszországgal is azokról a kérdésekről, amelyek kölcsönös érdeklődésre tartanak számot. Megítélése szerint a lengyel fővárosban a déli periféria megerősítéséről is döntenek majd, mert az igazi fenyegetés abból az irányból van kialakulóban az észak-atlanti szövetség felé.
Az orosz diplomata újabb propagandafogásnak nevezte Philip Breedlove európai NATO-főparancsnok kijelentését arról, hogy fokozzák a szövetség felderítő gépeinek tevékenységét Európában.
"Oroszország felett nem repülnek majd felderítő gépek" - szögezte le.
A NATO következő lépéseit előkészítő propagandának minősítette a Baltikum elleni orosz támadással riogató anyagokat is.
Grúzia és Ukrajna NATO-taggá válási törekvésével kapcsolatban kijelentette: "nem lehet olyan helyzetet elképzelni", hogy "a szövetség reális terveket készítsen elő a felvételükre, mert az felrobbantja a helyzetet, és olyan válság szélére állítja Európát, amelynek méreteit és mértékét ma el sem lehet képzelni".

Forrás: 
MTI

Oldalak

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep