Jelenlegi hely

Tatárhágóról jelentkezik a közmédia - A Hely az egykori harcok színHelyén

  • A fotón Vágner Mária, Farkas Erika, Szabó József János és Nagy Gábor hangmérnök látható.
    A fotón Vágner Mária, Farkas Erika, Szabó József János és Nagy Gábor hangmérnök látható.

A Kossuth Rádió A Hely című adása december 2-án Kárpátaljára látogat. A műsor Tatárhágón, a Monarchia védvonalán emlékezik az első világégés hőseire és áldozataira.

A baljós elnevezésű Tatár-hágó mind a két világháborúban fontos stratégiai szerepet játszott. A Kossuth Rádió A Hely munkatársai, a száz évvel ezelőtti, - a hazatértek szóhasználatában – a Nagy háború emlékhelyeit keresték fel. A stáb főhadiszállását a már szórványhoz tartozó Kőrösmezőn rendezte be.

Az újságírókat elkísérte a korszak kutatója, Szabó József János hadtörténész, s hozzájuk csatlakozott Bíró András idegenvezető, hajdani kőrösmezei tanár, aki történelmi és helyismeretével segítette munkájukat. A csoport a műsorkészítés közben találkozott a Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület két tagjával, Hangácsi István, hadisírgondozónak, a szervezet elnökének szavait is rögzítette a hangfelvevő.
„Egy életre szóló élményt jelentett számomra a forgatás – idézi benyomásait Vágner Mária, a műsor szerkesztője. – Minden magyar család életébe beleszólt a háború, a tragikus négy esztendő sebei máig sem gyógyultak be; az én dédapám is a fronton vesztette életét. Nagyon megható és megnyugtató, hogy önzetlen emberek megmentik az elfeledett sírokat az enyészettől.”
A Keleti-Kárpátok gerincén 1914-1915-ben az cári csapatok és a Monarchia haderői között ádáz harcok dúltak. A hágót övező magaslatokon egykor ágyúütegek és gépfegyverfészkek rejtőztek, a hágó megvédése csak véres áldozatokkal sikerült.
A hajdani lövészárkok nyomai még kivehetők, épített emlék viszont kevés akad. Áll még a Monarchia egykori őrháza, az a fazsindelyes építmény, amelyet később a szovjet hadsereg is használt.
Kárpátalja után A Hely decemberben Erdélybe készül, a Torockó szabadságharcai című összeállítást a hónap utolsó hetében hallhatják az érdeklődők.

Adás: 2015. december 2., szerda (Kossuth Rádió, 11.07).
Szerkesztő: Vágner Mária
Műsorvezető: Farkas Erika

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep