Jelenlegi hely

Támogatja a közös európai határ- és parti őrség létrehozását az EP

Forrás: 
MTI

Brüsszel/Strasbourg, 2016. július 6., szerda (MTI) - Az Európai Parlament (EP) megszavazta az európai uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) és a nemzeti hatóságok erőiből összeállítandó uniós határőrizeti szerv létrehozására vonatkozó határozatot - jelentette be közleményben az uniós parlament.

Az EP plenáris ülésének jóváhagyó szavazását követően - tekintettel arra, hogy az uniós intézmények már megállapodtak a témában - ősszel meg is kezdheti működését a megerősített szolgálat.
Az új ügynökség segítséget nyújt ahhoz, hogy újra rendeltetésszerűen működhessen a schengeni övezet, az átmeneti belső határellenőrzések pedig az év végéig megszűnhessenek - áll a közleményben.
A megalakuló európai határ- és a parti őrség a "hiányzó láncszem" Európa külső határainak védelméhez az uniós polgárok szabadon mozgása érdekében. Segítséget nyújt ahhoz, hogy újra rendeltetésszerűen működhessen a schengeni övezet és az átmeneti belső határellenőrzések az év végéig megszűnhessenek - írták.
A tájékoztatás szerint a leendő ügynökség a Frontex és az uniós tagállamok erőforrásait egyesíti. Tagállami felajánlások alapján bármikor rendelkezhet 1500 fős személyi állomány és eszközök mozgatásáról, a szükségesnek ítélt területekre való átcsoportosításáról legfeljebb 10 napon belül.
Magyarországnak a közös működéshez 65 határőrt kell biztosítania.

A tagállamok továbbra is megtartják határaik védelmének hatáskörét, azonban szükség és kérés esetén a határ-és parti őrség öt napon belül meghatározza a megfelelő létszámú stábot és technikai felszerelést és támogatást tud nyújtani, hiányosságok esetén időben be tud avatkozni - hangsúlyozták.
Ilyen esetben, vagy tagállami kérés alapján a brüsszeli bizottságnak joga lesz a határőrizeti egység telepítése egy adott határszakaszra, az új határrendészeti alakulat és parti őrség igazgatási testületének ajánlása alapján.
Kiemelték: lehetőség lesz arra is, hogy átvegye az Európai Unió külső határainak őrizetét akkor, ha valamely tagállam kormánya azt ellenzi, vagy nem hajlandó együttműködni, veszélyeztetve ezzel a schengeni zóna rendeltetésszerű működését. Kitértek arra is, hogy olyan esetben, ha egy tagállam nem fogadja el a tanácsi döntést, akkor az adott ország szomszédjai a vele közös határszakaszokon átmenetileg újra bevezethetik a belső határellenőrzést.
Megállapodás született arról, hogy összekötő tisztek felügyelik valamennyi EU-tagállam külső határát. Egy összekötő tiszt akár négy földrajzilag egymáshoz közel fekvő országban is végezhet ellenőrző feladatot.
A bizottság tájékoztatása szerint az ügynökség feladatai között szerepel a migrációs áramlások nyomon követése, a gyenge határőrizeti pontok azonosítása, valamint az, hogy válaszintézkedéseket hajtson végre azokban az esetekben, amikor az EU valamely külső határát veszély fenyegeti.
Részt vesz az illegálisan érkezett migránsok származási országukba való visszaküldésében, de nem vállal szerepet a tagországok közötti visszaküldési mechanizmusban.
Az új határ- és parti őrség szabályozása biztosítja, hogy az unió külső határai biztonságosabbak és jobban felügyeletté váljanak - tették hozzá.
Gál Kinga fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, "egyértelműen bebizonyosodott, amit a magyar kormány több mint egy éve mond: Európának hatékonyabban kell védenie a külső határait. Csak akkor tartható fenn a belső határnélküliség, ha urai vagyunk a helyzetnek az unió külső határain. Az európai határ- és parti őrség végre egy olyan konkrét, gyakorlati lépés, amely állampolgáraink védelmét, az unió belső biztonságát szolgálja."
Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában azt hangoztatta: "miközben Orbán Viktor az EU-fórumokon minden eszközzel akadályozza a menekültválság közös megoldását, az európai parti és határőrizet tervezett megerősítését máris saját embertelen migrációs politikája győzelmeként tálalja." Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője úgy vélekedett: a menekültválságra csak egy válasz van, az európai. Különutas megoldások, kerítések építése ideig-óráig működhetnek, de hamar hatástalannak bizonyultak. "Ma az európai határőrség felállításával biztosítottuk külső határainkat. Most már csak határainkon belül van baj: olyan politikusokkal, akik az emberek csalódottságát kihasználva Európa ellen hangolnak, ősszel unióellenes álnépszavazást tartanak" - mondta.
Niedermüller Péter - aki ugyancsak a Demokratikus Koalíció EP-képviselője - előrelépésként értékelte a külső határok védelmét, amely "immár a tagállamok és az EU közös felelőssége lesz, közös határőrökkel, közös eszközökkel".

Cimkék: 
EU

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep