Jelenlegi hely

Szydlo: téves információk alapján, megalapozatlanul ítélik el a lengyel kormányt

  • By Platforma Obywatelska RP from Polska [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons
    By Platforma Obywatelska RP from Polska [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons
Forrás: 
MTI

Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:
Brüsszel/Strasbourg, 2016. január 19., kedd (MTI) -
Téves információk alapján, megalapozatlanul ítélik el a lengyelországi választások nyomán abszolút parlamenti többséghez jutott Jog és Igazságosság párt (PiS) tevékenységét - jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfő az Európai Parlament (EP) keddi strasbourgi plenáris ülésén, amelyen a lengyelországi jogállamiság helyzetével foglalkoztak.

A vita kezdetén Frans Timmermans európai bizottsági alelnök ismertette a brüsszeli testület aggályait a közelmúltbeli lengyelországi fejleményekkel kapcsolatban.
Beata Szydlo ezen aggályokra reagálva hangsúlyozta, a lengyel polgárok szabad választások útján, demokratikus módon döntöttek arról, hogy a PiS által javasolt változtatásokat végre kell hajtani Lengyelországban.

A kormányfő kifejtette, az elmúlt időszakban egyetlenegy alkalommal sem sérült az alkotmány Lengyelországban, ezért nem látja alapját annak, hogy ilyen sok időt szenteljenek ennek a kérdésnek. Mint mondta, az alkotmánybíróság átalakítása megfelel az európai normáknak, a szabályozás megalkotásakor más európai országokban alkalmazott elvekből indultak ki. Hozzátette, biztos benne, hogy a bírálók kisebbségben vannak.
A miniszterelnök emellett kijelentette: amikor harmadik országok, külső erők próbálták megoldani Lengyelország problémáit, az általában katasztrofális eredményre vezetett.
Esteban González Pons, az Európai Néppárt (EPP) spanyol EP-képviselője felszólalásában arra figyelmeztetett, hogy a zsarnokság nem mindig kívülről jön, s ennek kapcsán kiemelte, a sajtószabadság megromlása lehet az első jele annak, hogy sérül a demokrácia. Elmondta, nem akarják a tények elemzése nélkül elítélni Lengyelországot, ezért várják a bizottsággal folytatott párbeszéd eredményét.
A képviselő elmondta, Manfred Weber, az EPP német frakcióvezetője azért adta át neki a szólás lehetőségét, mert nem akarta, hogy a lengyel populista erők kihasználják a tényt, hogy Weber német állampolgárként bírálja Lengyelországot.
Gianni Pittella, a szociáldemokrata frakció (S&D) vezetője leszögezte, hogy nem fogják magukra hagyni Lengyelországot, valamint a vitatott törvénymódosítások visszavonására szólította fel a varsói kormányt.
"Az önök joga ma széles többség alapján, hogy alakítsák a médiát, de nem erről beszélünk. Ami bennünket aggaszt, az az, hogy ezt a nagy többséget arra használják fel, hogy leépítsék a fékek és ellensúlyok rendszerét" - mondta Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője.
Syed Kamall, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) nevű frakció képviselője szerint azonban egyértelmű, hogy a lengyel kormánynak nincs semmi olyan célja, amely aláásná a demokráciát.
Beata Szydlo az ülést megelőzően tárgyalt Martin Schulz európai parlamenti elnökkel, valamint a képviselőcsoportok vezetőivel.
Az utóbbi időben számos bírálat érte a Jog és Igazságosság pártot, elsősorban amiatt, hogy szorosabb ellenőrzés alá vonta a közmédiát és korlátozta az alkotmánybíróság hatáskörét. Varsó szerint viszont a törvénymódosítások tökéletesen megfelelnek a jogállamiság elveinek.
A Politico című amerikai hírportál európai kiadása szerint a varsói vezetés a jelek szerint próbál változtatni a nemzetközi megítélésén, miután az előző héten az Európai Bizottság előzetes vizsgálatot indított Lengyelország ellen, a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő pedig leminősítette az országot.
Szakértői értékelések szerint a lengyel kormányfő keddi strasbourgi látogatása is része ennek a kommunikációs hadjáratnak.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep