Jelenlegi hely

Szíria - Putyin: Oroszország képes gyorsan megerősíteni hátrahagyott kontingensét

Forrás: 
MTI

Moszkva, 2016. március 17., csütörtök (MTI) - A szíriai csapatkivonást azt tette lehetővé, hogy a "terrorizmus elleni harcban" Oroszország teljesítette a kitűzött célt, ám néhány óra alatt képes megerősíteni hátrahagyott kontingensét - jelentette ki csütörtökön Moszkvában, a Kremlben rendezett ünnepségen Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Megismételte, hogy a Szíriában kitűzött célok egészében teljesültek, a szíriai kormányzati és ellenzéki erők közötti tűzszüneti megállapodás életbe lépése nyomán az orosz légierő tevékenysége a harmadára, napi 60-80-ról 20-30 bevetésre csökkent. Ennek következtében az orosz katonai jelenlét meghaladta a szükséges nagyságrendet.
Közölte, hogy az orosz Pancir-C és Triumf Sz-400-as légvédelmi rendszerek a tartuszi kikötő és a hmejmimi légitámaszpont körzetében továbbra is harckészültségben maradnak.
"Minden partnerünk megkapta a figyelmeztetést, és tudatában van annak, hogy légvédelmi rendszereinket bevetjük bármely olyan cél ellen, amelyet fenyegetésnek tekintünk az orosz katonák számára. Alá kívánom húzni, hogy bármely cél ellen" - tette hozzá.
Elmondta, hogy jelentős részben sikerült helyreállítani a szíriai légvédelmi képességeket. Ebben a kérdésben megfogalmazása szerint Oroszország a nemzetközi jog alapvető normáinak értelmében járt el, mert senkinek sem áll jogában megsérteni egy szuverén ország légterét.

Kijelentette, hogy Szíriában "a kitűzött feladatok megoldásához elegendő" orosz katonai erő maradt. Hozzátette: bár ezt Oroszország nem szeretné, néhány óra alatt képes megerősíteni a szíriai erőit. A Szíriában maradó orosz egységek feladata a tűzszünet betartásának felügyelete és az országon belüli politikai párbeszéd feltételeinek biztosítása.
Hangoztatta, hogy Szíriában az orosz erők (részleges) kivonása után is biztosított lesz az erőegyensúly. Elmondta, arra számít, hogy a Moszkva által támogatott és megerősített szíriai fegyveres erők hamarosan újabb harci sikereket érnek el.
Közölte, hogy Oroszország a továbbiakban is pénzügyi, haditechnikai kiképzési, szervezeti, hírszerzési, vezérkari és tervezési támogatást nyújt majd "Szíria törvényes kormányának". Hangsúlyozta, hogy Szíriában Oroszország létrehozta a békefolyamat feltételeit, "megnyitotta az utat a béke előtt". Kijelentette, hogy a csapatkivonás tervéről előzetes egyeztetés történt Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, aki támogatta azt.
Arra figyelmeztetett, hogy a tűzszünetet megsértő csoportosulásokat Oroszország automatikusan törli annak részesei közül, és az Egyesült Államok által a mérsékelt szíriai ellenzéki erőkről összeállított listáról. Emlékeztetett rá, hogy a fegyvernyugvásról szóló orosz-amerikai bejelentés egyúttal azt is magában foglalta, hogy az ENSZ által terrorszervezetnek nyilvánított formációk ellen folytatódik majd a harc.
Kijelentette: hatékonyan működik az amerikaiakkal közösen kidolgozott mechanizmus, amelynek célja a légi incidensek megelőzése.
Putyin újfent elmondta: Oroszország feladata Szíriában a terrorizmus elleni küzdelem volt, azt megakadályozandó, hogy az rá is átterjedjen. Mint mondta, a szíriai orosz fellépést a terroristák elleni aktív támadó hadműveletek idejére időzítették, a katonai műveletekkel pedig sikerült áttörést elérni, megakadályozni a "terrorista daganat növekedését", és elvágni a fő pénzügyi forrás, az olajcsempészet útvonalát.
"Nyíltan kijelentettük, hogy nem kívánunk részt venni a Szírián belüli konfliktusban" - mondta, hozzátéve, hogy az ország jövőjére vonatkozó végső megoldást maguknak a szíriaiaknak kell megtalálniuk.
Oroszországnak a szíriai katonai műveletet az elnök szerint 33 milliárd rubeljébe (464 millió dollár) került, amit az orosz védelmi minisztérium hadgyakorlatokra és kiképzésre szánt 2015-ös költségvetéséből fedeztek. Putyin kijelentette, hogy ezeket a forrásokat az orosz kormány csupán "átirányította" a Szíriában harcoló kontingens támogatására.
Az orosz elnök szerint a szíriai beavatkozást követően pótlólagos forrásokra lesz szükség, elsősorban az arzenál feltöltésére és az ottani orosz haditechnika karbantartására, de ezek a kiadások indokoltak, mert érvelése szerint így nem lesz szükség arra, hogy Oroszország a jövőben magasabb árat fizessen.
Mint mondta, a korszerű orosz fegyvereket sikerrel próbálták ki a harcban és ez a tapasztalat hozzájárul az orosz fegyveres erők tökéletesítéséhez.
Putyin hangoztatta, hogy Oroszországban a fő célkitűzés békés - a gazdaság fejlesztése és jólét növelése -, ám harcképes és hatékony haderő nélkül ez nem érhető el.
"Enélkül lehetetlen a szuverén és független Oroszország létezése" - nyomatékosította.
Putyin elnök állami kitűntetésben részesítette a szíriai katonai műveletek 17 részvevőjét, közülük négyen az Oroszország Hőse címet kapták.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep