Jelenlegi hely

Szijjártó: Oroszország kiemelt gazdasági partnere Magyarországnak

  • Veronika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszter ket fog Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, miután aláírták a Magyar-Orosz Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság IX. ülése jegyzőkönyvét a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2016. június 22-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
    Veronika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszter ket fog Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, miután aláírták a Magyar-Orosz Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság IX. ülése jegyzőkönyvét a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2016. június 22-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Forrás: 
MTI

Budapest, 2016. június 22., szerda (MTI) - Oroszország kiemelt gazdasági, kereskedelmi és energetikai partnere Magyarországnak - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar-orosz kormányközi gazdasági bizottság ülését követően szerdán, Budapesten.

A tárcavezető, aki egyúttal a bizottság társelnöke is, sajtótájékoztatóján emlékeztetett: kedden döntés született az Oroszország elleni uniós szankciók meghosszabbításáról, ezt Magyarország álláspontja szerint helytelen és antidemokratikus módon hozták meg, a kérdést a lehető legmagasabb szinten kellett volna megvitatniuk a tagállamoknak.
Kiemelte: Magyarország a döntés meghozatalának módját vitatja, nem fogadja el, hogy "fű alatt, sunyi módon született döntés" egy ilyen rendkívül fontos ügyben. Tisztázni kellett volna, hogy a szankciók hozzájárultak-e, és ha igen, mennyiben a minszki megállapodások teljesítéséhez - vélekedett. Hozzáfűzte: most van egy olyan kezdeményezés, hogy ősszel az állam- és kormányfők megvitatják a kérdést, Magyarország ezt "jobb híján támogatja", így legalább majd akkor lesz valamilyen konzultációs lehetőség.
A miniszter megjegyezte: be kellene fejezni "a képmutató európai politikát", hiszen miközben van egy szigorúnak tűnő brüsszeli döntés, a múlt héten európai politikusok gazdasági együttműködésről tárgyaltak Oroszországgal Szentpéterváron.

Szijjártó Péter közölte: az európai és világpolitikai fejlemények miatt a kétoldalú együttműködésben jelentős visszaesés következett be, ami komoly veszteséget okozott a magyar gazdaságnak és vállalatoknak. Az elmúlt két és fél évben a magyar vállalatok 4,5 milliárd dollár exportlehetőségtől estek el - tette hozzá.
A külügyminiszter elmondta: a mai ülés célja az volt, hogy minden, a szankciók által nem érintett területen fokozzák az együttműködést és hozzájáruljanak ahhoz, hogy fennmaradjon a lehetősége az EU-orosz pragmatikus együttműködés újraépítésének, amikor ehhez a politikai feltételek is adottak.
Kifejtette: három területet vitattak meg az ülésen, energetikai kérdésekről, magyar vállatok oroszországi beruházásairól és a harmadik piacokon történő közös fellépésről egyeztettek. Az energetikai kérdésekről elmondta: a Paks 2 projekt Magyarország energiabiztonsága szempontjából a legfontosabb beruházás. Jelenleg arról tárgyalnak, hogy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. bevonható-e néhány, a Roszatom által máshol megvalósítandó beruházásba, hogy a cég megfelelő tapasztalatokat szerezhessen - magyarázta. Felidézte azt is, hogy módosították a hosszú távú gázvásárlási megállapodást, amely 25 milliárd köbméter gáz lehívásáról rendelkezik, így 2019 végéig a biztonságos gázellátás garantált. Az árazás Magyarországnak kedvezően változott, továbbá arról is döntöttek, hogy a szerződéses mennyiségen felül 600 köbmétert vesz még Magyarország - közölte.
Szijjártó Péter kitért rá: a magyar vállalatok elsősorban mezőgazdasági beruházásokba foghatnak Oroszországban, épül egy takarmánygyártó üzem, valamint egy húsgyár építését is most készítik elő.
Emellett a miniszter a harmadik piacokkal kapcsolatban szólt arról is, hogy egy magyar-orosz konzorcium gyárt vasúti kocsikat az egyiptomi állami vasúttársaság pályázata nyomán, egy 800-900 millió eurós projektről van szó.
Veronyika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszter, a bizottság másik társelnöke hangsúlyozta: a nehéz helyzetek nem akadályozhatják meg, hogy fejlődjön a magyar-orosz együttműködés.
Az uniós szankciókról szólva kijelentette: a gazdasági szankciók nem képesek megoldani a politikai problémákat, hanem csak súlyosbítják a gazdasági helyzetet. 2015-ben a szankciók miatt a kétoldalú áruforgalom több mint 40 százalékkal csökkent, és az idei év elején is folytatódott ez a tendencia - mutatott rá.
Az orosz miniszter ugyanakkor azt mondta, hogy a két ország fejleszteni akarja az együttműködését, és még vannak olyan projektek, amelyek megvalósításra várnak. Kiemelte a mezőgazdasági beruházások és a gyógyszergyártás jelentőségét, továbbá üdvözölte, hogy Magyarország keresi az együttműködési lehetőségeket az orosz régiókkal.
A két miniszter a sajtótájékoztató előtt aláírta az ülés jegyzőkönyvét, majd Szijjártó Péter a Nemzetközi Befektetési Bank elnökével, Nyikolaj Koszovval együttműködési megállapodást írt alá a tárca és a bank között. Ezt követően egy szándéknyilatkozatot is aláírtak egy novoszibirszki egészségügyi központ megvalósításáról.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep