Jelenlegi hely

Szijjártó: Magyarország támogatja Szerbia minél hamarabbi uniós tagságát

Forrás: 
MTI

Budapest, 2016. március 17., csütörtök (MTI) - A magyar-szerb együttműködés minden eddiginél jobb, Magyarország támogatja, hogy Szerbia minél hamarabb az Európai Unió tagja legyen - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar-szerb üzleti fórumon csütörtökön, Budapesten.
Kijelentette: ha a két ország kapcsolata nem lenne történelmi csúcsponton, akkor nem tudták volna átvészelni a bevándorlási válság okozta sokkot és feszültséget. A magyar-szerb határon életbe léptetett szigorú intézkedések nem rontották a kétoldalú kapcsolatokat - húzta alá.
Szijjártó Péter minden idők legsúlyosabb európai kihívásának nevezte a migrációt. Örömét fejezte ki, hogy a nyugat-balkáni országok visszatérnek a szerződések, és közös szabályok tiszteletben tartásához, és úgy döntöttek, hogy megvédik magukat és Európát a jelentős biztonsági és gazdasági kockázatot hordozó bevándorlási nyomástól.
Magyarországnak a Nyugat-Balkán szomszédjaként fontos az ottani béke és stabilitás, az ahhoz vezető legjobb és leghatékonyabb út az európai integráció - mondta.
Hozzátette: Magyarország a jövőben is erőteljes támogatója lesz a nyugat-balkáni országok EU-integrációs folyamata felgyorsításának. Magyarországnak és az egész EU-nak az az érdeke, hogy Szerbia minél hamarabb az EU tagja legyen.

Szavai szerint soha nem volt ilyen jó a két ország kapcsolata, ennek érdekében a jelenlegi szerb kormány sok személyes erőfeszítést tett. A magyar kormány hálás a szerb miniszterelnöknek és a szerb kormánynak, sok sikert és választási győzelmet kívánt a választások előtt. A magyar-szerb barátság kiszámítható sarokköve a magyar külpolitikának - hangsúlyozta.
Tavaly a két ország kereskedelmi forgalma 1,8 milliárd euró volt, ami 4 százalékos növekedés. Szerbia Magyarország 22. legfontosabb kereskedelmi partnere, és a legfontosabb a nyugat-balkáni térségben. Az elmúlt öt évben 60 százalékkal nőtt a két ország kereskedelmi forgalma. Szólt arról is, hogy 250 millió euró a magyar befektetések értéke Szerbiában, tavaly ősszel Zentán felavatták a Tisza Automotive Kft. üzemét, és a Masterplast újabb 10 millió értékű beruházást jelentett be a szabadkai gyárában. Mindez világosan mutatja a magyar tőke bizalmát, és azt, hogy Szerbia megbízható hely a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatokban - mondta.
Úgy vélte, a magyar-szerb gazdasági kapcsolatokban elsősorban a kis-, és középvállalatok közötti együttműködés, az infrastrukturális és energetikai beruházások, a mezőgazdaság, vízgazdálkodás, egészségipar, gyógyszeripar területén lehet előrelépni.
Kitért arra is, hogy nyáron adták át a röszkei határátkelőhelyet, és újabb határátkelőket adnak át Bácsszentgyörgynél és Kübekházánál a következő egy évben. Megállapodás van arról is, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonalat felújítják, a kínai kormánnyal folyamatosan tárgyalnak a kínai finanszírozásról - jelezte.
Az Eximbanknál 61,5 millió eurós hitelkeretet nyitottak, ami a magyar-szerb vállalatközi exportkapcsolatok fejlesztését szolgálja, a bank irodát nyitott Belgrádban. Közölte: a szerb kormány jóváhagyásával elindították minden idők legnagyobb gazdaságfejlesztési programját a Vajdaságban magyar kormányzati forrásból, az első pályázatokat kiírták, ezek a mezőgazdaság, a turizmus vagy a beszállítói körök fejlesztését szolgálják. A politikai együttműködés megfelelő alapot teremt az üzleti kapcsolatok fejlesztéséhez - húzta alá Szijjártó Péter.
Snezana Bogosavljevic-Boskovic szerb mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter sikeresnek nevezte az együttműködést egyebek között a gazdaság és a kutatás területén. A két ország kétoldalú kapcsolata stabil alapokra épül, minden területen megvan az egyetértés - hangsúlyozta, majd köszönetet mondott a magyar kormánynak Szerbia európai integrációjának támogatásáért. Magyarország Szerbia 7. legfontosabb kereskedelmi partnere, az uniós országok között pedig a 4. legfontosabb partnere - mondta.
Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy Szerbiában három irodát nyitottak, Belgrádban, Újvidéken és Szabadkán, ahol helyben segítik a vállalatokat. Minden feltétel adott ahhoz, hogy a szerb-magyar gazdasági kapcsolatok magasabb szintre lépjenek. Több mint 400 szerb-magyar vegyesvállalat működik Szerbiában.
Az eredmények közül kiemelte: a belgrádi smart city projektben magyar cégek vehetnek majd részt, a napokban írják alá az erről szóló szándéknyilatkozatot. A legfontosabb kapcsolódási pontok közül kiemelte a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart, a közlekedést, a gyógyszeripart és az autóipart. Magyarország kaput tud nyitni Szerbiának az uniós piacok felé - mondta.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep