Jelenlegi hely

Szijjártó: Magyarország és Európa érdeke szorosabbra fűzni a kapcsolatot az Egyesült Arab Emírségekkel

  • Sejk Abdalláh bin Zájid ál-Nahajan, az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kezet fog Budapesten, a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2016. július 13-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
    Sejk Abdalláh bin Zájid ál-Nahajan, az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kezet fog Budapesten, a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2016. július 13-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Forrás: 
MTI

Budapest, 2016. július 13., szerda (MTI) - Mivel komoly instabilitás tapasztalható Európa déli szomszédságában, Magyarország és Európa érdeke intenzívebbé tenni az együttműködést azokkal az országokkal, amelyek a béke és stabilitás garantálói a térségben, és ilyen ország az Egyesült Arab Emírségek is - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, miután az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterével tárgyalt.

Szijjártó Péter sajtótájékoztatóján kifejtette: az Egyesült Arab Emírségek az arab világ második legjelentősebb gazdasága és az Öböl-térség egyik vezető országa. A múlt heti NATO-csúcson is megállapították, hogy délről is komoly kihívások érik a szövetséget, márpedig az Egyesült Arab Emírségek kulcsszerepet játszik a régió stabilitásának biztosításában, ezért lényeges az együttműködés az országgal - mutatott rá.
A külügyminiszter szerint a kétoldalú gazdasági együttműködés zászlóshajója a vízgazdálkodás és az energetika lehet. Az Egyesült Arab Emírségekben a világon az egyik legnagyobb az egy főre jutó villamosenergia-felhasználás, az egy főre jutó vízfogyasztás pedig a legnagyobb. A magyar vállalatok világszínvonalat képviselnek a vízgazdálkodás területén, így e tekintetben szorosabbra fűzhetik a kapcsolatokat - magyarázta. Úgy vélte, mindkét országban rendkívül fontos a nukleáris energia, és mivel az Egyesült Arab Emírségekben sok új nukleáris mérnökre és szakemberre van szükség, Magyarország részt vállalhat a képzésükben.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy az arab országnak van az egyik legjobb légitársasága, az Emirates, amely arra készül, hogy rövid időn belül Budapesten lesz a második legnagyobb ügyfélszolgálati központja.
A tárcavezető arról is beszélt, hogy mindkét ország rendkívüli jelentőséget tulajdonít a terrorellenes erőfeszítéseknek, és komoly szerepet vállalnak e küzdelemben. Egyetértettek abban, hogy a háborús zónákból menekülőknek az otthonuk közvetlen közelében kell segítséget nyújtani, hogy amikor béke lesz, mielőbb vissza tudjanak térni - mondta. Hozzátette: az Egyesült Arab Emírségek Jordániában komoly pénzügyi támogatást nyújt menekülttáborok fenntartásához.
Abdalláh bin Zájid ál-Nahajan sejk, az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere bejelentette: országa jövőre nagykövetséget nyit Budapesten, ami fontos lépés lesz a kétoldalú kapcsolatok még szorosabbra fűzése felé.
Az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere méltatta a két országot összefűző szoros kapcsolatokat, és azt mondta, a jövőben még intenzívebbé szeretnék tenni az együttműködésüket. Hozzáfűzte: a két ország kormánya felismerte a kapcsolatépítés jelentőségét, és remélhetőleg még az idén több megállapodást tető alá hozhatnak.
Kitért az Emirates budapesti központjára is, mint mondta, ez a lépés jó üzenet lehet a térség többi befektetőinek, hogy érdemes Magyarországot választani. A régióból már több olyan cég is tevékenykedik Magyarországon, amely a turizmusban érdekelt - közölte.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep