Jelenlegi hely

Szijjártó: intenzívebbé kell tenni a magyar-boszniai kapcsolatokat

  • Igor Crnadak, Bosznia-Hercegovina külügyminisztere (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kezet fog a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2015. december 7-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
    Igor Crnadak, Bosznia-Hercegovina külügyminisztere (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kezet fog a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2015. december 7-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Forrás: 
MTI

Budapest, 2015. december 7., hétfő (MTI) - Magyarország és Bosznia-Hercegovina együttműködése eddig érthetetlenül és ésszerűtlenül alacsony intenzitású volt, de a két ország elkötelezett abban, hogy változtat ezen - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, miután Igor Crnadak bosznia-hercegovinai külügyminiszterrel tárgyalt.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország egyik legfontosabb regionális biztonságpolitikai érdeke, hogy a szomszédságában, a Nyugat-Balkánon béke, biztonság és stabilitás legyen, ez közvetlenül befolyásolja Magyarország és Közép-Európa helyzetét is, és ehhez szükséges Bosznia-Hercegovina stabilitása is. Magyarország az eddigiekhez hasonlóan elkötelezetten támogatja Bosznia-Hercegovina euroatlanti integrációját - jelentette ki.

Hozzátette: Bosznia-Hercegovina célja, hogy mielőbb hivatalos tagjelölti kérelmet nyújtson be az Európai Unióhoz, és Magyarország támogatja ebben, ahogy a NATO-integráció felé tett lépéseiben is, hiszen Magyarország érdeke, hogy minél több ország lépjen előre az euroatlanti integrációs folyamatban.
A tárcavezető úgy vélte, kölcsönös érdeke a két országnak, hogy kimozdítsák a kapcsolataikat a jelenlegi alacsony szintről. Mint mondta, a földrajzi közelség ellenére a két ország indokolatlanul távol esik egymástól, a fővárosok között nincs közvetlen légi és vasúti összeköttetés, autópálya. Ezen belátható időn belül változtatnak. Hármas regionális együttműködés szükséges Magyarország, Szerbia és Bosznia-Hercegovina között a közlekedésfejlesztéshez, hogy ne legyenek közlekedési akadályai a gazdasági, kereskedelmi együttműködésnek - hangsúlyozta.
Megjegyezte: az energiastruktúra fejlesztésében is együttműködnek az energiabiztonság megteremtésére.
Szijjártó Péter közölte: nagy magyar vállalatok komoly figyelmet szentelnek a boszniai piacnak, és ebben támogatja őket a magyar kormány, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom növekedjen.
Igor Crnadak hangsúlyozta: szorosabb együttműködés kezdődhet a két ország között a mostani találkozó után, amit segít, hogy nem terhelik nyitott kérdések Magyarország és Bosznia-Hercegovina kapcsolatait. Kifejtette: most a tartalmi kérdésekkel kell foglalkozni, például a gazdasági együttműködés erősítésével. Magyarország jelenleg a tízedik legnagyobb külkereskedelmi partnere Bosznia-Hercegovinának, ezen változtatni kell, növelni kell a kétoldalú gazdasági és külkereskedelmi tevékenységet - mondta.
A boszniai külügyminiszter fontos feladatnak nevezte a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény mielőbbi aláírását és a turisztikai kapcsolatok szorosabbra fűzését. Hozzátette: Bosznia-Hercegovinának minél jobb fényben kell bemutatkoznia, hogy változtassanak az országról a háborús időszakban kialakult képen.
Igor Crnadak üdvözölte a közlekedési összeköttetések megteremtésére vázolt terveket és azt is, hogy számíthatnak Magyarország támogatására az euroatlanti integráció felé tett lépéseiket illetően. Bosznia-Hercegovina elkötelezett a szükséges reformok végrehajtása mellett - hangoztatta.
Azt is elmondta, teljes mértékben ki akarják használni a Magyarország által felajánlott lehetőséget, hogy jövő szeptembertől ötven boszniai diák tanulhat itt.
Igor Crnadak arról is beszélt, hogy a tárgyaláson szó volt a migrációs válságról is. Közölte: míg Magyarország nehéz időszakon ment át a bevándorlók tömege miatt, Bosznia-Hercegovinába nem érkezett jelentős számú migráns, megkerülték az országot. Felkészültek ugyan egy esetleges irányváltásra, de a jelek nem arra utalnak, hogy ez megtörténne - vélekedett.
A boszniai külügyminiszter elmondta: a migrációs válság biztonsági kérdésekkel és a terrorveszéllyel is összefügg, és országában vannak olyanok, akik kapcsolatban állnak radikális iszlamista nézetekkel. Erőteljesen dolgoznak a terrorcselekmények megelőzésén, a biztonsági szolgálataik együttműködnek a régió országaival, így Magyarországgal is, de nem tudják teljes mértékben megakadályozni az ilyen eseményeket - közölte. Hozzátette: Bosznia-Hercegovina támogatja a nemzetközi erőfeszítéseket a terrorizmus megfékezésére.
Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban azt mondta: fontos a külső határok megvédése, de jelenleg Európa védtelen, mert nem tudja megvédeni a saját külső határait, és ma is napi 5-10 ezer bevándorló érkezik, akiknek a nagy részéről még mindig nem tudni, kik ők és miért jönnek.
A miniszter képmutatásnak nevezte, hogy vitázni kell arról, a bevándorlási hullám növeli-e a terrorveszélyt. Ha nem tudják visszafogni a migrációs hullámot, nőni fog a terrorveszély, mert ugyan senki nem állítja, hogy minden bevándorló terrorista, de minél többen jönnek be ellenőrzés nélkül, annál nagyobb a terrorfenyegetettség - vélte.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep