Jelenlegi hely

Szerbiai választások 2016

Pásztor: a vajdasági parlamenti többség gerincét az SNS és a VMSZ képezi

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2016. május 11., szerda (MTI) - Egyelőre nem lehet tudni, kik kerülnek be a vajdasági tartományi kormányba, az viszont már biztos, hogy a parlamenti többség gerincét a választásokat megnyerő Szerb Haladó Párt (SNS) és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) képezi majd - jelentette ki Pásztor István, a VMSZ elnöke a szerbiai közszolgálati televízió szerda reggeli híradójának adott interjújában.

A politikus szerint emellett jó lenne, ha a vajdasági tartományi kormányba bekerülne az eddig is kormányzó Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV). Pásztor István szerint politikai szempontból, de a megoldandó feladatokat figyelembe véve is hasznos lenne, ha vajdasági szinten szélesebb kormányzó koalíciót hoznának létre, amelyben helyet kapna a Nenad Canak által vezetett LSV is, erről viszont a Szerb Haladó Pártnak és a Ligának kell döntenie.
A tartományi kormány elnökéről, illetve tagjairól nem nyilatkozott a VMSZ elnöke, azt viszont közölte, hogy minden valószínűség szerint ő marad a vajdasági képviselőház elnöke, erre ugyanis Aleksandar Vucic, az SNS elnöke már a választások utáni napokban felkérte.
A 120 fős vajdasági képviselőházban az SNS-nek 63, a VMSZ-nek 6, az LSV-nek pedig 9 képviselője lesz. A parlament alakuló ülését várhatóan június elsejére vagy másodikára hívják össze.

Forrás: 
MTI

Matuzsálemek a választói névjegyzéken

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2016. május 9., hétfő (MTI) - A szerbiai választói névjegyzékben több olyan személy is szerepel, aki még a 19. században született, azaz több mint százéves, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy választási csalás történt az április 24-i előre hozott parlamenti választásokon vagy korábban, sokkal inkább rámutat a szerbiai választói névjegyzék hiányosságaira, illetve elavultságára - írta hétfőn az Insajder.net.

Az oknyomozó hírportál rámutatott arra, hogy a hivatalos információk szerint a legidősebb szerb ember 107 évesen halt meg tíz nappal ezelőtt, arról pedig nincsenek adatok, hogy jelenleg ki a legidősebb állampolgár az országban. A választói névjegyzékben pedig csak Belgrád területéről legalább 23 olyan személy szerepel, aki az 1800-as évek végén született. Az Insajder.net információi szerint 117, 121 és 127 éves szavazópolgár is az urnák elé járulhatott (volna) a két héttel ezelőtti voksoláson, arról viszont nincsenek adatok, hogy valóban szavaztak volna ezek az emberek.
Az adatok azonban azért is adnak okot az aggodalomra - vélték az oknyomozó hírportál újságírói -, mert a választói névjegyzék elavultsága miatt nem lehet pontosan tudni, hogy hány szavazásra jogosult állampolgár él az országban, ez pedig lehetőséget biztosít a visszaélésekre. A köztársasági választási bizottság hivatalos adatai szerint a 7,2 milliós nyugat-balkáni országnak 6 739 441 választópolgára van.

Forrás: 
MTI

Az ismételt voksolások minden pártnak megnyugtató eredményt hoztak

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2016. május 5., csütörtök (MTI) - Minden párt számára megnyugtató eredményt hoztak a szerbiai előre hozott parlamenti választások 15 helyen megismételt voksolásai, 99,99 százalékos feldolgozottság mellett a parlamentbe jutott pártok sorrendje nem változott, és az ötszázalékos küszöböt átlépte minden kérdéses párt.

Az országos választási bizottság éjszaka közölte az eredményeket, amelyek szerint az eddig is kormányzó jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) a szavazatok 48,25 százalékát szerezte meg, és ezzel 131 helye lesz a 250 fős törvényhozásban. A második helyen eddigi koalíciós partnere, a baloldali Szerbiai Szocialista Párt (SPS) végzett, amelynek így 29 mandátum jut.
A választás legnagyobb győztese a harmadik helyen befutó ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS). Az SRS az utóbbi két választáson nem jutott be a parlamentbe, most pedig 22 képviselőjük ülhet be a szkupstinába.
Az 5 százalékos parlamenti küszöböt emellett átlépte az ellenzéki Demokrata Párt (DS), amelynek 16, a Boris Tadic volt államfő által vezetett hárompárti koalíció, az LDP-LSV-SDS, amelynek 13, valamint az Elég volt (Dosta je bilo) nevű, baloldalhoz köthető, de a megszokott politikai felállást elutasító, rendszerellenes mozgalom is, amelynek 16 mandátuma lesz.

Forrás: 
MTI

Megismétlik a voksolást 15 helyen, változhat a mandátumok elosztása

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2016. május 4., szerda (MTI) - Tizenöt helyen ismétlik meg a szerbiai előre hozott parlamenti választásokat szerdán, a választásra jogosult mintegy 20 ezer állampolgár pedig az eddigi előzetes eredményeket is jelentősen megváltoztathatja.

Az április 24-i parlamenti választásokon a legtöbb szavazatott a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) szerezte meg, rajta kívül az előzetes eredmények alapján további tíz párt jutott be a 250 fős törvényhozásba. Aleksandar Vucic, a SNS elnöke közölte, hogy a kormány várhatóan már június elején megalakul.
A szavazatok 99,82 százalékos feldolgozottsága mellett a jobboldali Szerbiai Demokrata Párt (DSS) és a Dveri mozgalom koalíciója 4,99 százalékon áll, ami 0,01 százalékkal a bejutási küszöb alatt van. Ez azt jelenti, hogy a szerdai voksok akár be is juttathatják őket a parlamentbe, ahol 13 helyet szerezhetnek. Ugyanakkor csupán kicsivel lépte át az 5 százalékos küszöböt a Boris Tadic volt államfő vezette hárompárti koalíció, amely a szavazatok 5,02 százalékát szerezte meg, tehát ők akár ki is eshetnek.

Forrás: 
MTI

Viccből indult formáció a választások legnagyobb győztese Mladenovacon

Ljubiša Preletačević Beli

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2016. április 28., csütörtök (MTI) - Viccből, iróniából, a politikusok kifigurázása céljából indult a szerbiai önkormányzati választásokon a Belgrádhoz közeli Mladenovac fiatal művésze, és mindenki - legfőképpen saját maga - meglepetésére a második lett.

Ljubiša Preletačević Beli a választási kampány kezdete óta fehér öltönyben, fehér lovon, felékszerezve járta Mladenovacot, és mindenhol testőrei kíséretében jelent meg, számos asszisztens sürgött-forgott körülötte. Minden megnyilvánulásával az általa parodizált, minden hájjal megkent politikusnak a fontosságát hangsúlyozta. Lépten-nyomon arrogáns kijelentéseket tett, nem tagadta, hogy megvesztegethető, sőt azt sem, hogy diplomáját is csak vásárolta. Azt sem titkolta, hogy több pártnak is a tagja volt már, és mindig az érdekeinek megfelelően váltott. A szerepjáték idején használt vezetékneve is, a Preletacevic voltaképpen "pártváltót" jelent, a Beli pedig fehér öltözékére utal.
A kampány során meglátogatta a helyi gyárakat és gazdaságokat, nem létező befektetőkkel kötött fiktív szerződéseket, és gyerekeket mentett meg kitalált veszélyhelyzetekből. Jobb életet, magasabb béreket ígért a szavazópolgároknak, ígéretét azonban bevallottan nem akarta betartani.
Legközelebbi munkatársa, egyben tanácsadója Nebojsa Prilepak (Ragacs), akit egyetlen cél vezérel: teljesíteni főnöke utasításait. A választásokat követően úgy fogalmazott: "ha azt kéri, hogy hazudjak, akkor hazudok, ha azt, hogy lopjak, akkor lopok".
Az álnév mögött voltaképpen a 24 éves Luka Maksimovic rejtőzik, aki viccből hozta létre Csak erősen-Beli nevű választási listáját, amelynek mottója - egy szerb mulatós nóta alapján - a Nem kóstoltad meg a töltött káposztát (Sarmu Probo Nisi) lett. Legnagyobb meglepetésére 38 nap alatt akkora sikert tudott elérni, hogy a 20 ezer lakosú településen a szavazatok 20 százalékát szerezte meg, így több országos pártot is maga mögé utasított, és 13 képviselője lesz a helyi önkormányzatban.

Forrás: 
MTI

Legalább 15 helyen meg kell ismételni a voksolást, változhat a végeredmény

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2016. április 28., csütörtök (MTI) - Legalább tizenöt helyen meg kell ismételni a szerbiai előre hozott parlamenti választásokat, ami döntően befolyásolhatja két koalíciós lista sorsát, amely a bejutási küszöb környékén mozognak.

A szerbiai választási bizottságnak a nap folyamán kell közölnie, hgoy összesen hány helyen ismétlik meg a választást a szabálytalanságok miatt, és hogy erre mikor lesz alkalom, a hét végén ugyanis a szerb ortodox húsvét miatt nem rendeznek voksolást.
Az ismétlés mintegy 18 ezer szavazót érint, voksaik pedig hatással lehetnek a jobboldali Szerbiai Demokrata Párt (DSS) és a Dveri mozgalom listájának bejutására, ők ugyanis jelenleg csupán hajszálnyira vannak az ötszázalékos küszöb felett, alig néhány tucattal van több szavazatuk a minimálisan szükségesnél. Ha bejutnak, ez az eredmény 13 képviselői helyet jelentene nekik. Hasonló a helyzet a Boris Tadic volt államfő vezette hárompárti koalícióval is, ők viszont körülbelül 1500 szavazattal tudták eddig megugrani a küszöböt, és így 5,03 százalékon állnak. A megismételt szavazás miatt ők is kieshetnek a parlamentből, és ezzel ugyancsak 13 képviselői helyet veszítenének.
Amennyiben a megismételt választás után mégsem kerülne be ez a két lista, szavazataikat a bejutó pártok között osztják el, így azok mandátumszáma növekedhet a 250 fős törvényhozásban.
Az érintett kis pártok egyébként türelmetlenek, szabálytalanságokra panaszkodtak a választási bizottság munkájában, és bírálták a testületet, mert a vasárnapi urnazárást követő 12 órában a voksok több mint 97 százalékát számolta össze, a hiányzó szavazatok sorsáról pedig napok óta nem tud dönteni. A DSS utcai tüntetéseket helyezett kilátásba, amennyiben a választások megismétlését követően nem jutna be a parlamentbe.
Aleksandar Vucic, a legtöbb szavazatot szerző jobbközép Szerb Haladó Párt elnöke kijelentette, a választások végleges eredményeinek kihirdetése után nagyon rövid időn belül megtartják a parlament alakuló ülését, és június elejéig a kormány is megalakulhat.

Forrás: 
MTI

Vucic: június elejéig feláll az új szerb kormány

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2016. április 26., kedd (MTI) - Nagyon gyorsan, már június elején felállhat az új szerb kormány, Aleksandar Vucic, az előre hozott parlamenti választást megnyerő Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke ugyanis kijelentette, a kormányalakításra már a SNS május 28-i rendkívüli kongresszusa után számítani lehet.

A szerbiai törvények értelmében a választások végleges eredményeit a voksolás után legfeljebb 96 órán belül közölni kell. Mivel azonban történtek szabálytalanságok, néhány helyen meg kell ismételni a voksolást, amire a munka ünnepe és a szerb ortodox húsvét miatt nem vasárnap, hanem egy héttel később lesz csak mód. Így a végleges eredmények kihirdetése is csúszik. Ezt követően tíz napon belül kell kiosztani a képviselői mandátumokat a győztes választási listák között, és a végleges eredmények közlése után 30 napon belül meg kell tartani a parlament alakuló ülését. Attól a naptól kezdve pedig 90 napon belül fel kell állnia a kormánynak. Mivel azonban Aleksandar Vucic már a kampány során is kiemelte, hogy gyors kormányalakításra számít, illetve Szerbiának "nincs ideje" arra, hogy ne legyen parlamentje, ezért várhatóan minden folyamat a legrövidebb időn belül lezajlik.
Egyelőre nem lehet tudni, hogy a választást az előzetes eredmények alapján 48,23 százalékkal megnyerő Szerb Haladó Párt kivel, mely pártokkal kíván koalícióra lépni, Aleksandar Vucic eddig csak a Vajdasági Magyar Szövetséget nevezte meg biztos partnerként. Hozzátette: olyan pártokat és személyeket hív majd meg a kormányba, akik hajlandók harcolni a jobb és sikeresebb Szerbiáért.

Forrás: 
MTI

Több szerb párt, köztük a győztes SNS is a szavazatok újraszámlálását követeli

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2016. április 26., kedd (MTI) - A hétvégi szerbiai választásokon leadott szavazatok újraszámolását követelte kedden a voksoláson toronymagasan az élen végzett Szerb Haladó Párt (SNS), mert szerinte több "érdekes dolog" is történt a múlt vasárnapi választások éjszakáján, ami aggodalomra ad okot.

Április 24-én az urnazárást követő előzetes becslések, majd a választási bizottság előzetes eredményei is azt mutatták, hogy több kisebb párt az ötszázalékos bejutási küszöb környékén vagy az alatt mozog a parlamenti választásokon. Mivel saját méréseik szerint nagyobb kellett volna, hogy legyen a támogatottságuk, a Demokrata Párt (DS), a Szerbiai Demokrata Párt (DSS), a Dveri mozgalom, az Elég volt (Dosta je bilo) mozgalom, valamint a Boris Tadic volt államfő vezette hárompárti koalíció képviselői a választási bizottság épületébe vonultak, hogy "felügyeljék" a szavazatszámlálás tisztaságát. Aleksandar Vucic miniszterelnök, a vezető kormánypárt, az SNS vezetője szerint ez nyomásgyakorlásnak minősül, és "érdekes módon" a politikusok megjelenése után a számukra megfelelő eredmények születtek, azaz "hirtelen megugrották a küszöböt".
Az ellenzéki pártok összeállítottak egy jogászokból álló csoportot, hogy kivizsgálják és ellenőrizzék az általuk tapasztalt szabálytalanságokat. A SNS mintegy erre adott válaszként kérte a szavazatok újraszámlálását.

Forrás: 
MTI

Elemzők: színesebb lett a szerbiai politikai paletta

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2016. április 26., kedd (MTI) - Érdekesebb lesz a szerbiai politizálás a következő négy évben, hiszen színesebb lett a politikai paletta, az eddigi 7 helyett ezúttal 12 választási lista jutott be a parlamentbe - értenek egyet szerbiai szakértők az előzetes választási eredmények ismeretében.

Pozitívumként kell kiemelni Sonja Licht, egy belgrádi székhelyű politikai és emberi jogi alapítvány elnöke szerint, hogy a parlamentbe jutó pártok több mint 85 százaléka elkötelezett az Európai Unió mellett. A felállás két évvel ezelőtt azonban még ennél is jobb volt, a 2014-es előre hozott parlamenti választásokat követően kizárólag Európa-párti politikai erők kerültek be a szerb törvényhozásba. "Szerbia megerősítette elkötelezettségét az Európai Unió, illetve az Európa-párti politikusok mellett" - szögezte le Szonja Licht.
A Politika című szerb napilap elemzése szerint is egyértelmű, hogy az új szerb kormány is folytatni fogja az európai integrációs folyamatot.
A szerbiai közszolgálati televízióban Bosko Jaksic politikai elemző úgy fogalmazott: a mostani felállás reálisabb képet ad a szerbiai állampolgárok politikai elképzeléseiről, és ez "gazdagabbá teheti" a politikai életet is.

Forrás: 
MTI

A lapok az SNS koalíciós elképzeléseit mérlegelik

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2016. április 26., kedd (MTI) - A szerbiai választások eredménye senkit nem lepett meg, a kérdés már csak az, hogy kivel lép koalícióra a szavazatok legnagyobb részét megszerző Szerb Haladó Párt (SNS) - ez foglalkoztatja a leginkább az április 24-i szerbiai előre hozott parlamenti választásokat követően a szerbiai sajtót.

Az országos választási bizottság nagyon későn közölte a voksolás előzetes eredményeit, így a kommentárok is csak késve jelentek meg.
A Politika című szerb napilap elemzése szerint mostanra egyértelművé vált, hogy az SNS magához ragadta a hatalmat Belgrád mellett a Vajdaságban is, valamint az ország legtöbb önkormányzatában, és voltaképpen ez is volt Aleksandar Vucic miniszterelnök-pártelnök célja, amikor előre hozott választásokat kezdeményezett a vajdasági tartományi és az önkormányzati voksolással egy időben. Az SNS ugyan több tízezer szavazattal többet szerzett most, mint a két évvel ezelőtti választáson, de mivel több párt jutott be a parlamentbe, 27 mandátumot veszített. A parlament sokszínűbb lett: bekerültek szélsőjobboldali pártok, de Vucic gazdaságpolitikáját élesen bíráló Elég volt (Dosta je bilo) mozgalom is.
A kérdés már csak az - írta a Politika újságírója -, hogy az SNS marad-e eddigi koalíciós partnerei mellett vagy újakat keres. A kampány során Aleksandar Vucic ugyan kijelentette, hogy a továbbiakban nem kívánja a kormányban látni a Szerbiai Szocialista Pártot (SPS), a választásokat követően ez az elhatározás azonban már nem tűnik annyira szilárdnak. A szocialisták elnöke, Ivica Dacic azonban elég határozottan utalt rá választások után, hogy ismét belépne a kormánykoalícióba, bár ezt nem mondta ki nyíltan. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke ugyanakkor kijelentette, hogy szerinte hamarosan tárgyalni fog Vuciccsal a koalíció létrehozásáról, a miniszterelnök pedig már beharangozta, hogy a vajdasági tartományi házelnöki posztra Pásztort fogja javasolni.

Forrás: 
MTI

Oldalak

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep