Jelenlegi hely

„Szent István nézz Mennyből le”* - A közmédia ünnepi műsorajánlója

  •  A közmédia ünnepi műsorajánlója
    A közmédia ünnepi műsorajánlója
  •  A közmédia ünnepi műsorajánlója
    A közmédia ünnepi műsorajánlója

Augusztus 20-ára a közmédia gazdag műsorválasztékkal készül. Az ünnepi palettán helyszíni közvetítések, vallási műsorok és igényes filmek szerepelnek.

Az ünnep reggelén Szent István király és Árpád-házi szentjeink örökségéről, államiságunk és hitünk gyökereiről, valamint máig ható erejéről beszél Kercza Asztrik ferences szerzetes (Hajnali gondolatok, Duna 5.50).
Szent István az ’új ember’, aki Isten rendeléséből feltűnt történelmünk kezdetén - osztja meg gondolatait a Szombati imádságban Ternyák Csaba, az egri egyházmegye főpásztora. - A ma embere Ő. Mert az igazság mindig időszerű, és ugyanúgy nem veszíti el aktualitását, miként a jóság, az igazságosság és a szentség. Adja Isten, hogy ma is hallgassunk erre az emberre, Istvánra, aki a magyarok királya és nevelője.” (Kossuth Rádió 6.06).
A Magyar évszázadok sorozat Szent István király intelmeivel foglalkozik, amelyet Imre fiának szánt, s melynek egyes részeit - az évszázadok során - eleinte törvényként alkalmazták (M3 6.35).
Magyarország lobogójának ünnepélyes felvonását és a tisztavatást a közmédia a Kossuth térről közvetíti. A ceremónián Simicskó István honvédelmi miniszter mond köszöntőt, az ünnepi szónok Áder János köztársasági elnök lesz (Duna 8.30).

A kenyér, vagy, ahogy őseink mondták, az élet a vezérmotívuma a Szellem a fazékban című népszerű gasztro-kulturális magazinműsornak. Vinkó József szerkesztőt ezúttal a kenyérünnep foglalkoztatta: hazánkon kívül volt-e, van-e a világban ehhez hasonló szép hagyomány (Kossuth Rádió 9.30).
A magyar szentek és boldogok – Szent István király. A filmből a nézők az első királyunk állam- és egyházszervezői munkásságát ismerhetik meg. Jankovits Marcell rendező egyben a film narrátora is. Szemléletesen mutatja be az ezredforduló korát, a történelem viharaiból megmaradt emlékeinket. A gazdagon illusztrált filmet animáció is színesíti (Duna 10.30). A Szent István Rend-díjak átadását a közmédia a Sándor-palotából közvetíti (Duna 11.00).
Nemeskürty István irodalomtörténeti sorozatából, A magyar irodalom képes történetéből egy kivételesen mély műveltségű embernek, a magyar kultúra iránti rajongása, Istenhite és hazaszeretete csendül ki. (M3 11.15).
A Déli harangszót a Kossuth Rádió a szentkirályszabadjai római katolikus templomból közvetíti. A falunak egykor Szent István adott nemesi kiváltságokat, a gesztust a település neve is őrzi.
Gárdonyi Géza híres regényét dolgozza fel az 1942-ben készült Isten rabjai című film. Az alkotásban Jancsi fráter alakját Szilassy László, Margit hercegnő szerepét Bulla Elma alakítja (Duna 13.25).
A cseperedő leányzók Az okos lány című Grimm mese adaptációjából meríthetnek praktikus ötleteket. Egy falusi lány felkelti a fiatal király érdeklődését rendkívüli leleményességével, ezért a király nehéz feladatot ad neki. Ám a király emberére, vagyis inkább asszonyára talál, mert a lány el is megy a királyhoz meg nem is, lesz is rajta ruha meg nem is, visz is ajándékot meg nem is, pont úgy, ahogy a király meghagyta neki (m2 14.15).
A Szent Jobb lakat alatt műsor a szent ereklye közelmúltbeli történetébe avatja be a hallgatót. Feleleveníti a Rákosi-korszakot, amikor a Szent Jobbot 1950-től a Bazilika páncélszekrényébe kellett elzárni, az enyhülést, az első országjárást, s a rendszerváltást, miután 1989. augusztus 20. óta ismét megrendezik a hálaadó körmenetet (Kossuth Rádió 15.07).
A Szent István-napi ünnepi szentmisét és a Szent Jobb-körmenetet a Duna a budapesti Szent István-bazilikától közvetíti. A szentmisét bemutatja dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, szentbeszédet mond Josip Bozanič bíboros, zágrábi érsek (16.55). Ezt követően az estét a Tűzijáték teszi emlékezetessé (Duna, Duna World 21.00).
A vidámságot lopja a nézők estjébe a Budavári Palotakoncert. Ezúttal a könnyű daljátékok kedvelői várvédő-operettgálát láthatnak az Oroszlános udvarból, amelyen "katonás, huszáros, váras számok" hangoznak el. A negyedik Palotakoncert őrzi megálmodói eredeti célját: minél több emberhez eljuttassák a magyar operettet (Duna 21.35).
A klasszikus zene kedvelőinek a Bartók Rádió egy igazi különlegességet kínál. Erkel Ferenc István király című operája a bemutatón hangos sikert aratott, majd eltűnt a repertoárból. Több mint száz évvel a premier után egy alaposan átdolgozott változatát ismerhetik meg a hallgatók (19.00).

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep