Jelenlegi hely

Négy határon túli előadást mutat be ősszel a Nemzeti Színház

Forrás: 
MTI

Budapest, 2015. október 2., péntek (MTI) - Négy határon túli színház mutatja be egy-egy kiemelkedő előadását idén ősszel a Nemzeti Színházban.

Ezek az előadások reprezentatív mintát adnak a környező országokban működő magyar színházi törekvésekből - hangsúlyozta Kulcsár Edit, a teátrum dramaturgja. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója úgy fogalmazott, azért különleges színházak ezek, "mert azon túl, hogy magyarok, megtermékenyülnek egy másik nemzet kultúrájával is, és ezáltal egy nagyon erőteljes jó hatás érvényesül bennük".

Október 9-én a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes és a Heveder zenekar A banda című táncjátékával indítja a sort, Könczei Árpád koreográfus rendezésében. A darab egy lakodalom zenekarának "megpróbáltatásait" mutatja be az erdélyi népzenén és néptánckultúrán keresztül, és egy egyedi formavilág megteremetésével szeretné elérni, a színház nyelvén új kontextusba helyezni az egyes népszokásokat, rítusokat vagy éppen regionális vonatkozású történelmi eseményeket.
Október 11-én a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata Ion Luca Caragiale Az elveszett levél című komédiát játssza a nagyszínpadon. Bessenyei Gedő István elmondta, hogy a darab volt a múlt évad legnépszerűbb előadása Szatmárnémetiben a magyar és román közönség körében egyaránt. Sorin Militaru román rendező ugyanis a színház magyar és a román társulatával egyaránt megrendezte a vígjátékot. A két előadás görbe tükörként és egymással párbeszédben világít rá a politikai becsvágy, az emberi kisszerűség és nagyravágyás örök jelenségeire.
Mihail Bulgakov Álszentek összeesküvése című darabjával október 30-án érkezik a fővárosba a révkomáromi Jókai Színház. A XIV. Lajos korában, egy titkos szervezet, az Igazhitűek Társaságának rejtekhelyén játszódó darab főszereplője Jean-Baptiste Poquelin, vagyis Moliere. A sikerei csúcsára érkezett drámaíró-színész, az uralkodó pártfogoltja szerelemre lobban fiatal színésznője, Armande Béjart iránt. Ez a kapcsolat lesz az apropója azoknak az intrikáknak, amelyek eredményeként Moliere kegyvesztetté válik. Bulgakov, a sztálini terror idején, halálos fenyegetettségben írt színművét gyakran a függés drámájaként is nevezik. A művet a szlovák Martin Huba rendezésében láthatja a főváros közönsége, Mokos Attilával, és Bandor Éva Jászai Mari-díjas színésznővel a főszerepben.
A sort november 6-án 19 órakor a Zentai Magyar Kamaraszínház zárja, amely A kárókatonák még nem jöttek vissza című darabját mutatja be. "Ez egy ifjúsági előadás amely a felnőtté válásról szól, de a felnőtteknek is jó újra átgondolni, hogy hogyan is nézett ki, milyen felelősségekkel járt ez az időszak" - mondta el a darabról Vukosavljev Iván, a színház igazgatója. Gion Nándor története egy "nemzedéki dráma", amely emberi szituációkkal, konfliktusokkal, cselekvéssel mesél, tele humorral, emberséggel és érvényes mindenhol, minden időben. A művet színpadra írta és állította Perényi Balázs.
psc \ brr
Forrás: MTI

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep