Jelenlegi hely

„S most új, vígabb élet kezdendő!”*

  •  Gyalog galopp
    Gyalog galopp
Válogatás a közszolgálati csatornák szilveszteri műsoraiból

Vidám zenével, szórakoztató műsorokkal, a szokásos visszatekintésekkel és szellemes filmekkel zárja 2015-öt a közmédia. A forgatagban az összeállítás a kicsiknek és a nagyoknak is üde szórakozást kínál.
A szilveszteri ráhangolódás már délelőtt elkezdődik a rádióban: a Napközben munkatársai alapozzák meg a jeles nap atmoszféráját. Játék, bakiparádé, különleges helyszínek teszik érdekessé a két órát (Kossuth Rádió 9.00-11.00).

A Hely „helyválasztása” sem szokványos: a hallgatók az év adásaiból kimaradt vicces felvételeiből kapnak ízelítőt. Azokból a riportokból, amelyekre egykor a szerkesztők rámondták a szentenciát: „ez úgysem mehet adásba” (Kossuth Rádió 11.07).
Az ifjabb nemzedék a gyerekcsatorna bő kínálatából választhat. Az 1985-ben bemutatott Gyerekrablás a Palánk utcában című ifjúsági vígjátékot olyan nevek tették népszerűvé, mint Bánsági Ildikó, vagy Koltai Róbert. Az ál-krimiben a furfangos gyerekek számos izgalommal tarkítva állítják helyre a családi békét (M2 9.10). A Grimm-mesék sorozatban Az ördög három arany hajszála című német mesefilmet láthatjuk. A történet főhőse a királylány kezére aspiráló furfangos legény, akit céljától sem a gonosz király, sem az ördög nem tud eltéríteni (m2 12.00). Ebéd után szintén királyi történetbe kapcsolódhatunk be, itt a délceg királyfi partnere, a félnótás sárkány: Süsü (M2 15.00).

A Kabarématiné két részletben jelentkezik (12.30 és 18.00), s a rádió legnemesebb szórakoztató hagyományait idézi az év utolsó napján: válogatott nevettetők szórakoztatják a nagyérdeműt.
Koraeste talán a legnépszerűbb háború előtti magyar vígjátékot a Hyppolit, a lakájt élvezhetjük újra. A népszerű slágereit (Pá, kis aranyom, Köszönöm, hogy imádott) a legtöbben ismerik, Csortos Gyula és Kabos Gyula kettősének mondatai pedig már a köznyelvben vertek gyökeret (Duna 18.35).
A vidám hangulatból a Bartók Rádió is kiveszi a részét. Sebő Ferenc a Pátria sorozatban a hagyományos népi anekdoták világába kalauzol el minket. A válogatás az elmúlt másfél évszázadban gyűjtött, s a Székelyföldön termett tréfás népi elbeszélések, adomák legjavát teszi közkinccsé (19.00).
A Himnuszt, a Szózatot és Áder János köztársasági elnök újévi köszöntőjét (M1, Duna, Duna World, Kossuth Rádió 24.00) egész éjjel tartó vigasság követi. A Benkó Dixieland Band koncert-programja láttán mégis időzzünk el egy percre: a névadó, Benkó Sándor december 15-én távozott közülünk. A közmédia számos hang- és koncertfelvétele őrzi gazdag pályája állomásait. Emlékezzünk rá a mellékelt vidám fotóval! (Duna World 0.10)

Ez időben a Dunán igazi klasszikus filmet tekinthetnek meg a nézők. A Gyalog galoppban Artúr király és lovagjai egyenesen a Mindenhatótól kapják a küldetést, hogy keressék meg a Szent Kelyhet. Útra is kelnek, hogy bejárják a középkori Anglia minden zegét-zugát, és nyomára akadjanak az áhított kincsnek. Mivel azonban ezt a filmet a Monty Python csoport készítette, az ilyenkor szokásos kalandok helyett a legeszementebb szituációk várják tökkelütött hőseinket (0.10).

Minden kedves nézőnknek és hallgatónknak boldog új évet kívánunk!

*Tóth Árpád: Újévi vers a vén házalóról és a fiatal vigécről

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep