Jelenlegi hely

Putyin és Erdogan megállapodott a kétoldalú kapcsolatok helyreállításáról

Forrás: 
MTI

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2016. augusztus 9., kedd (MTI) - A megromlott kétoldalú viszony átfogó helyreállításáról, egyebek között a kereskedelmi és gazdasági együttműködés, így a Török Áramlat gázvezetékprojekt újjáélesztéséről állapodott meg kedden Szentpéterváron Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Putyin a közös sajtótájékoztatón kijelentette: a két ország prioritásként kezeli, hogy a válság előtti szinten és teljes körűen állítsák helyre a kétoldalú kapcsolatokat. Elmondta, hogy politikai döntés született a Török Áramlat megvalósításáról és az akkuyui nukleáris erőmű építésének befejezéséről, amely az első ilyen létesítmény lesz Törökországban.
Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter bejelentette, hogy a Török Áramlat gázvezeték megépítéséről szóló kormányközi megállapodást októberben írják alá, és a vezeték első ágát várhatóan 2019 decemberére építik ki.
Putyin szerint a gázvezeték második, Törökországon túlnyúló szakaszáról, amely az európai gázszállításokat lenne hivatott biztosítani, az Európai Bizottsággal kell majd egyeztetni, amire Moszkva és Ankara egyaránt készen áll.

A török elnök, aki ismét többször is "drága barátomnak" nevezte hivatali partnerét, elmondta, hogy Ankara kész mielőbb kivitelezni a Török Áramlat projektet és azon keresztül az Európába történő gázszállítást.
Putyin közölte, hogy Oroszország fokozatosan megszünteti a török vállalatokkal szemben bevezetett szankciókat, egyebek között az építőipar területén, és ismét importál majd török agrártermékeket. Mint mondta, megkezdődött a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok újjáélesztése - az illetékes kormányközi bizottság ülését őszre tűzték ki -, és döntés született a Törökországba tartó orosz charterjáratok újraindításáról is. Putyin szerint Ankara szavatolja az orosz turisták biztonságát.
"Döntést hoztunk arról, hogy előkészítjük a kereskedelmi és gazdasági, a tudományos-technikai és kulturális együttműködésnek a 2016 és 2019 közötti időszakra szóló középtávú programját" - mondta.
Erdogan úgy vélekedett, hogy a két ország képes újjáépíteni és a korábbinál is szorosabbra fonni kapcsolatait. Kifejezte Ankara készségét, hogy "stratégiai beruházásként" kezelje az akkuyui atomerőmű projektjét. Szavai szerint Törökország szeretné évi 100 milliárd dollárra felfuttatni a kétoldalú kereskedelmi forgalmat, és kész fejleszteni Oroszországgal a hadiipari együttműködést is.
A két vezető először találkozott azóta, hogy a török légierő tavaly novemberben légtérsértésre hivatkozva lelőtt egy szíriai bevetésen részt vevő orosz bombázót. A két ország gazdasági büntetőintézkedésekkel is súlyosbított elhidegülésének Erdogan június végi bocsánatkérő levele vetett véget.
A török elnök először látogatott külföldre azután, hogy július 15-én katonai egységek puccsot kíséreltek meg ellene. Erdogan megköszönte Putyinnak a bukott államcsíny után kifejezett támogatást.
Vlagyimir Putyin rámutatott, hogy török vendégével egyetértett a terrorizmus elleni harc szükségességében.
Az orosz elnök a nap folyamán megbeszélést folytatott Erdogannal a szíriai válságról is, katonai és hírszerzési vezetők bevonásával. Putyin hangsúlyozta a kompromisszum fontosságát és azt, hogy a szíriai demokratikus átalakulást kizárólag demokratikus eszközökkel lehet megoldani.
Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter újságíróknak elmondta, hogy a tárgyalások azon szakaszában, amelyen ő is részt vett, nem esett szó a lelőtt orosz bombázóért fizetendő török kártérítésről.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep