Jelenlegi hely

Putyin: az európai államok önállótlanok

  • képforrás: pixabay
    képforrás: pixabay
Forrás: 
MTI

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2018. március 7., szerda (MTI) - Az európai államok önállótlanok, mert az Európai Unión belül függőségben állnak - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy, az orosz média által szerdán ismertetett új dokumentumfilmben.

Putyin arra a kérdésre válaszolva nyilvánított véleményt, hogy vajon Oroszországnak a nemzetközi kapcsolatokban az Egyesült Államok helyet nem kellene-e inkább Európára apellálnia.
"És mit tudnak ők tenni? Nagy függőségben állnak az EU-n belül. Amikor bonyolult politikai folyamatok zajlanak le belül, akkor nagyon függővé válnak ezektől a folyamatoktól, kevéssé kiszámíthatók" - mondta az elnök.
Putyin az orosz állami televíziózás egyik emblematikus műsorvezetőjének, Vlagyimir Szolovjovnak a Rosszija 1 csatorna számára leforgatott, Világrend 2018 című filmje számára nyilatkozott.
Az orosz vezető megismételte álláspontját, amely szerint a Moszkva ellen bevezetett szankciók célja mindig is Oroszország feltartóztatása volt.
"Ez egyszerűen a konkurenciaharc eszköze, illegitim és tisztességtelen, de az" - tette hozzá.
Hangot adott meggyőződésének, miszerint Oroszországnak a nagyhatalmi státusza megtartásához a világ szerves részének kell lennie, és fejlesztenie kell az innovációt, mert az államok nagysága a gazdaságon alapul. Mint mondta, a hatékony gazdaság és a politikai stabilitás teremti meg a harmadik pillér, a védelmi képesség kiépítésének lehetőségeit.

"Magától értetődő, hogy Oroszországnak nagyon fogékonynak kell lenni minden újra minden téren. A világ változik és fokozatosan Oroszországnak is változnia kell, és ebben az értelemben Oroszországnak feltétlenül a világközösség szerves részének kell lennie" - fogalmazott az elnök. Reményét fejezte ki, hogy az oroszellenes politikát folytató országok javítják majd a kapcsolatokat Moszkvával. Úgy vélekedett, hogy a világ új erőközpontjainak a hatalmuk növekedésével összhangban érezniük kell a megnövekedett felelősségüket is, "azoknak pedig, akiknek elkerülhetetlenül el kell mozdulniuk egy kicsit a dobogó első fokáról, ezt méltósággal, megértéssel és hisztéria nélkül kell megtenniük". Kifogásolta, hogy az utóbbiak nem kívánnak így tenni.
Putyin azt állította, hogy Donald Trump amerikai elnökben nem, ám magában az orosz-amerikai kapcsolatok rendszerében csalódott. Elmondta, hogy emberileg Trump "nagyon jó" benyomást tett rá, hogy hivatali partnere az előélete során felvett meghökkentő magatartása ellenére szerinte kiegyensúlyozott ember, aki a problémák mélyére hatol és figyel a partnerére.
"Meg lehet állapodni vele, úgy látom, hogy lehet vele kompromisszumra törekedni" - vélekedett.
A négy évvel ezelőtti ukrajnai fordulatról szólva Putyin először vádolta meg az Egyesült Államokat azzal, hogy becsapta Oroszországot, miután Viktor Janukovics elnök kiegyezett az ellenzékével. Beszámolója szerint Washington arra kérte Moszkvát, hogy vegye rá Janukovicsot: ne vesse be a hadsereget a tüntetők ellen, és hagyja őket szétszéledni, majd az "államcsíny" oldalára állt.
Putyin emlékeztetett rá, hogy a Janukovics és az ellenzék közötti februári megállapodást három európai ország szavatolta.
"Ugyanebben a pillanatban fordultak hozzánk amerikai partnereink, arra kérve bennünket, hogy tegyünk meg mindent annak érdekében - most csaknem szó szerint idézem a kérést -, hogy Janukovics ne vesse be a hadsereget, hogy az ellenzék (magától) elhagyja a tereket, a kormányzati épületeket, és áttérjen az elért megállapodások végrehajtására és a helyzet normalizálásra" - mondta Putyin.
"Azt mondtuk: jó. Egy nappal később végrehajtották az államcsínyt. Legalább telefonáltak volna (az amerikaiak), legalább valamit csináltak volna" - idézte fel emlékeit az orosz elnök. Nehezményezte, hogy Washington ehelyett "teljes mértékben támogatta az államcsíny végrehajtóit".
Az interjúkészítőnek arra a kérdésére, hogy vajon először csapta-e be az Egyesült Államok Oroszországot, Putyin kijelentette: "ilyen durván és arcátlanul talán először".
A Krím "Oroszországgal való újjáegyesítéséről" - a félsziget Ukrajnától való elcsatolásáról - szólva elmondta: nem kételkedett benne, hogy a lépés miatt szankciókat vezetnek be Moszkva ellen. Mint mondta, Oroszország ugyanakkor nem tehette meg, hogy nem "fogadja be" a Krímet. Hangot adott gyanújának, amely szerint Oroszországot szándékosan terelték olyan helyzetbe, amely alapot adott a szankciók bevezetésére.
Az interjúból kiderült, hogy az orosz vezetés egységes volt a Krím kérdésében. Egyébként Oroszországban a félsziget annektálásának negyedik évfordulóján, március 18-án tartják majd az elnökválasztást.
Putyin kérdezője méltatására, miszerint gyenge lapokkal is képes játszani, kijelentette: "ha mi gyenge lapokkal erősen játszunk, akkor ez azt jelenti, hogy ők egyáltalán nem tudnak játszani, ez azt jelenti, hogy nem olyan erősek ám, és valami hiányzik nekik" - fogalmazott. Reményét fejezte ki, hogy ezt az hiányt, "a józan ész, a megfontoltság és a nemzetközi folyamat többi részvevője iránti tisztelet fogja pótolni".
Putyin elmondta, hogy amikor a tavalyi G20-csúcs egyik rendezvényén az amerikai first ladyvel, Melania Trumppal és az olasz kormányfő feleségével beszélgetett, az orosz népesedéspolitika mellett "Oroszországról, Szibériáról, Kamcsatkáról, a horgászatról, az állatvilágról" mesélt nekik.
"Ahogy ilyenkor szokás, füllentettem egy kicsit. De lehet-e nem füllenteni, ha a horgászatról van szó?" - hangoztatta az elnök. A kérdésre, hogy a két nőt nem próbálta-e beszervezni, Putyin - aki egykoron az orosz titkosszolgálat, a KGB tisztje volt - nemmel válaszolt, hozzátéve, hogy már rég nem foglalkozik ilyesmivel. Elmondta, hogy annak idején az NDK-ban feladata volt a beszervezés, az ügynökökkel és az illegális hírszerzőkkel való kapcsolattartás.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep