Jelenlegi hely

Pekingi szmog - A vörös riasztás ellenére sem javul a helyzet a kínai fővárosban

Forrás: 
MTI

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti:
Peking, 2015. december 8., kedd (MTI) -
Pekingben a légszennyeződés mértéke igazolta a hétfőn kiadott vörös riasztás szükségességét, ám a szmog-riadó legfelsőbb fokával járó korlátozások csak az utak forgalmán és a közösségi közlekedésben résztvevők számában mutatkozott meg, a levegő minősége egyelőre nem javult.

A levegő szennyezettségének egészségre káros mértékét kifejező mutató (AQI) kedden tartósan 300 feletti értékeket mutatott, aminél valószínűleg csak rosszabb lett volna a helyzet, ha nem állítják le az autóforgalom felét, nem állítják le teljesen, vagy részlegesen gyárak, üzemek ezreit és építkezések százait. Hivatalos jelentések szerint egész Észak-Kínában rossz a helyzet, a szomszédos Hopej tartomány Honsuj városában például az 500-as értéknél "kiakadt a műszer".

Sanhszi tartomány egyik autópályáján a sűrű szmog miatt lecsökkent látótávolság miatt 33 autó rohant egymásba. A baleseteknek hat halálos áldozata és négy sérültje van. A keleti Csöcsiang tartományban szintén a füstköd miatt a hangcsoui nemzetközi repülőtér 70 légi járatot csak késésekkel tudott elindítani.
Pekingben az iskolák nagy részében szünetelt a tanítás, az óvodákban nem voltak foglalkozások, arra kérték a lakosságot, hogy aki csak teheti, maradjon zárt térben. A szobákban, irodákban azonban az elvileg zárt ajtók és ablakok mögött, a légtisztító berendezések működése ellenére is a levegő kaparja az ember torkát és csípi a szemét.
A különböző mikroblogokon, online csevegőprogramokon reggel közzétett fényképeken úgy látszott, mintha a buszmegállókban hosszabb lett volna a sor, a metrókban pedig a megszokottnál is nagyobb a tömeg. Az új helyzetben naponta körülbelül 2 millióval több pekingi veszi igénybe a tömegközlekedést, ezért sajtóhírek szerint délelőtt a szokásos mennyiségen túl több mint 840 buszt és a 15 vonalon 53 metrószerelvényt helyeztek forgalomba. A pekingi buszok közül csaknem 8200 működik valamilyen "tiszta energiával".
A rendelkezések betartását ellenőrző környezetvédelmi hatósági csoportok elsősorban az energiaellátásban, az acéliparban, a vegyiparban, valamint a fém-, koksz- és cementgyártásban érintett vállalatokat ellenőrzik. Csak Tiencsin városban 16 csoport keresi fel az építkezéseket, a kikötőket és a gyárakat.
A 2013 őszén nyilvánosságra hozott országos környezetvédelmi cselekvési program azt irányozta elő, hogy Peking-Tiencsin-Hopej térségében a 2012-es átlagos PM2,5 szennyeződés mértékét 25 százalékkal csökkentik 2017-re. Ez a mutató az egy köbméter levegőben mért finom, a tüdőből nem vagy csak nehezen kiürülő porszemcsék koncentrációját fejezi ki.
Kedden a Hszinhua hírügynökség jelentésében az átlagos PM2,5-ös szennyezettség értékét Peking belvárosában 230 fölé tette. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása az egészségügyi határértéket 25-nél húzta meg.
Az állami média idézte Csang Kao-li első miniszterelnök-helyettest, a kommunista párt politikai állandó bizottságának tagját, aki egy értekezleten a Peking-Tiencsin-Hopej térség összehangolt fejlesztésének szükségességét hangsúlyozta.
Mint mondta, egyes kevésbé fontos hatáskörrel járó testületeket a szomszédba kell áthelyezni, áttörést kell elérni a közlekedés integrálásában, a környezet védelmében és az ipar korszerűsítésében, az úgynevezett zöld fejlesztésben. Szükségesnek tartott olyan további erőfeszítéseket, amelyek a légszennyezés helyzetét lennének hivatottak enyhíteni.

Cimkék: 
EgészségKína

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep