Jelenlegi hely

Németországba már több mint 950 ezer menedékkérő érkezett az idén

Forrás: 
MTI

Berlin, 2015. november 26., csütörtök (MTI) - Németországban már 950 ezernél is több menedékkérőt regisztráltak az év eleje óta a Die Welt című lap csütörtöki beszámolója szerint.

A szövetségi rendőrség a Die Welt érdeklődésére közölte, hogy novemberben a hónap 24. napjáig bezárólag 192 827 menedékkérőt vettek nyilvántartásba. Ez azt jelenti, hogy már a hónap vége előtt csaknem egy héttel több menedékkérő érkezett, mint bármikor korábban egy hónap alatt. Az eddigi havi rekord októberben volt 181 166 fővel.

Az év elejétől október végéig 758 473 menedékkérőt vettek nyilvántartásba Németországban, a határőrizetért felelős szövetségi rendőrség új adata alapján pedig január 1-jétől november 24-ig 951 300-at, vagyis a menedékkérők száma már most jóval meghaladja a kormány egész évre szóló előrejelzésében szereplő 800 ezret.
A menedékkérők száma a leginkább visszafogott szakértői becslések szerint is eléri az egymilliót az év végéig. Ez legalább három szempontból rendkívüli fejlemény.
Rendkívüli történelmi távlatban szemlélve, hiszen a menekültügy törvényi szabályozásának kezdete és a berlini fal ledöntése (1953-1989) közötti időszakban 0,9 millió menekültet regisztráltak a Német Szövetségi Köztársaságban, azaz 36 év alatt nem ment annyi menedékkérő Németországba, mint az idén. Az ország újraegyesítése óta ugyan jelentősen megugrott a Németországban menedéket keresők száma, 1990-től 2014-ig 3,2 millióan érkeztek, és 2007 óta ugyan folyamatos növekedés mutatkozik az éves bontású adatsorokban, de arra egy szakértő sem számított, hogy az idén az egymilliós határt is átlépheti a menedékkérők száma - mutatott rá a Die Welt.
Az egymilliós nagyságrend rendkívüli a társadalmi-demográfiai viszonyokat tekintve is, egyebek között azért, mert a német társadalom a menekülthullám révén az idén több taggal bővül, mint a születések száma révén. Tavaly nagyjából 715 ezren születtek Németországban, harmaduk migrációs hátterű - első vagy második, harmadik generációs bevándorló - családba, és mindez várhatóan az idén is hasonlóan alakul.
A bevándorlás mozgatórugóit tekintve az látszik, hogy az idén a menekültstátus megszerzése lesz az első számú tényező. Tavaly nagyjából 1,1 millió külföldi állampolgár vándorolt be a 82 millió lakosú Németországba, köztük 630 ezer európai uniós állampolgár. A bevándorlók többsége munkavállalási, tanulási vagy családegyesítési céllal érkezett. Az idén viszont a bevándorlási folyamat szerkezete gyökeresen megváltozik, a legtöbb migráns a menekültstátus megszerzése céljából lép be Németországba.
Az egymillió menedékkérő megjelenése nemzetközi összevetésben is rendkívüli fejlemény, azt jelenti, hogy az idén több menedékkérő érkezik Németországba, mint tavaly a 44 legfejlettebb ipari országba összesen - írta a Die Welt az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) statisztikájára hivatkozva. Az UNHCR 38 európai országot, valamint az Egyesült Államokat és Kanadát, Ausztráliát és Új-Zélandot, illetve Dél-Koreát és Japánt sorolja a legfejlettebb ipari államok közé. Ezekben az országokban tavaly 866 020 menedékkérőt regisztráltak. Az eddigi csúcs 1992-ben volt, akkor a negyvennégyek együttvéve csaknem 900 ezer menedékkérőt vettek nyilvántartásba. Németország az idén egymagában már novemberben megdöntötte ezt a rekordot.

Cimkék: 
NémetországEU

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep