Jelenlegi hely

Művészet

"Új Rembrandt-képet" festett egy számítógép

London, 2016. április 7., csütörtök (MTI) - Új képet festett egy számítógép Rembrandt munkáinak alapos tanulmányozása után, majd a szakemberek háromdimenziós nyomtatással életre is keltették a művet, hogy az textúrájában is olajfestményt idézzen.

A The Next Rembrandt elnevezésű projekt munkatársai először digitálisan kiválasztottak egyes pontokat Rembrandt festményein, majd az adatokat összegyűjtve a számítógépek felfedeztek bizonyos mintázatokat abban, ahogy a holland mester például a szemeket megformálta portréin.
A szakemberek ezután olyan algoritmusokat dolgoztak ki, amelyek Rembrandt stílusát idézve tudnak új képeket készíteni. A számítógép azt a feladatot kapta, hogy egy arcszőrzetet viselő, fehér galléros fekete ruhába öltözött, kalapos, arccal jobbra forduló, 30-40 éves kaukázusi férfi portréját fesse meg - írta a BBC News.
Utolsó lépésként a szakemberek megvizsgálták Rembrandt munkáinak felszínét, hogy az egyes helyeken mennyi festéket használt a művész, majd háromdimenziós nyomtatási technológiával megalkották a képet, amely így textúrájában is egy olajfestményt idézett.

Forrás: 
MTI

Kiállítás nyílik Torok Melinda újvidéki festőművész munkáiból Budapesten

Budapest, 2016. február 29., hétfő (MTI) - Torok Melinda újvidéki festőművész munkáit mutatja be az a kiállítás, amely Fények, jelek, rezgések címmel szerda este nyílik Budapesten, a Forrás Galériában a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria eseménysorozatának keretében.

A március 16-ig látható kiállítást Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke nyitja meg, ünnepi beszédet mond Karvalics Helga, a Miniszterelnökség Intézménykoordinációs Főosztályának vezetője - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.
Mint írják, Torok Melinda pályafutása kezdetén olajjal, akrillal dolgozott, az utóbbi időben azonban már a rajz, az akvarell és a grafika inspirálja művészetét. Szívesen kísérletezget különböző technikákkal, ezzel is kiszélesítve önkifejezésének lehetőségeit. Színes alkotásainak dinamikáját geometrikus, hullámzó formák, változatos motívumok, ismétlődő alakzatok adják. Egyedi akvarelltechnikája variációk, különféle rétegek játékát adják, míg az összetett kompozíciók egyensúlyt, nyugalmat, őszinteséget sugároznak.

Forrás: 
MTI

Az alkotmánybíróság előtt a vajdasági akadémia kérdése

Vajdasági Tudományos, Művészeti és Kulturális Akadémia

A Vajdasági Tudományos, Művészeti és Kulturális Akadémia megalapításáról szóló döntés alkotmányossági felülvizsgálatát kezdeményezte a köztársasági kormány – közölte a Vajdasági Tényfeltáró Központ (VOICE).

Az újvidéki Gazdasági Bíróság kérte ki a kormány véleményét a regisztrálás kapcsán. Ennek alapján döntött a kabinet november 28-án az alkotmányossági felülvizsgálat kezdeményezéséről. A Gazdasági Bíróság az Alkotmánybíróság döntésének meghozásáig felfüggesztette a regisztrálási eljárást.

Közzétették a legrangosabb vajdasági művészeti díjak kitüntetettjeinek nevét

fotó: Lajkó Félix official / https://www.facebook.com/lajkofelix/

ÚJVIDÉK - A Vajdasági Magyar Művészeti Díjat Lajkó Félixnek ítélték oda, aki a bírálóbizottság szerint olyan tiszta zenét játszik, melyet önmagán keresztül szűr át. Legyen az népzenéből, bluesból vagy jazzből merítkező zene, ha tőle halljuk, azt mondjuk rá, hogy ez a „Félixé”, és általa a miénk is.

A Híd Irodalmi Díjat Utasi Csilla kapta Argumentum, fabula, história Heltai Gáspár műveiben című tanulmánykötetéért. Az indoklás szerint a szerző szövegértelmezői szenzibilitása mellett az életmű és az azt körülvevő tágabb irodalmi kontextus interpretációja során széleskörű kortárs irodalomtudományi jártasságról tesz tanúbizonyságot.

Picasso több korai festménye alatt újabb képek rejtőznek

Picasso több korai festménye is újabb képeket rejt - állapították meg a barcelonai egyetem kutatói, akik röntgen- és infrasugaras vizsgálatoknak vetették alá a helyi Picasso-múzeum gyűjteményének hat alkotását.

A kutatók az 1881-ben Málagában született világhírű festő tanulóéveiből származó, 1895 és 1990 közötti munkákat tanulmányozták. A család ezeket az éveket La Corunában és Barcelonában töltötte, ahol Pablo Ruiz Picasso édesapja, a szintén festő José Ruiz y Blasco művészeti iskolákban tanított.
A ráfestésekkel elfedett képeken sokkal erősebben érezhető az apa művészetének hatása, mint azt a szakértők korábban gondolták - állapította meg a kutatás, amelynek eredményeit hétfőn hozták nyilvánosságra.

Forrás: 
MTI

Szerelem, titkok és kísértő múlt Mészáros Márta új filmjében

Két szálon, a jelenben és múltban játszódik Mészáros Márta szerelemről, titkokról és a kísértő múltról szóló új filmje, az Aurora Borealis - Északi fény, amelyről a rendezőnő a budapesti forgatáson mesélt az MTI-nek.

A Napló gyermekeimnek, az Örökbefogadás és a Kilenc hónap rendezője elmondta, hogy bár rendszerint egyszerű címeket ad filmjeinek, tetszik neki az Aurora Borealis, mert a történet több rétegéhez is erősen kapcsolódik, romantikus hangulata mellett a hősnő apjának származására utal. "A Bécsben élő Olga (Tóth Ildikó) magyarnak hiszi magát, de sok titok rejlik a múltjában. Az apja - akit nem is ismer -, ott született, ahol az északi fény, az Aurora Borealis ragyog. Az ember is olyan titokzatos, mint a Borealis" - magyarázta Mészáros Márta a belvárosi felvételek egy szünetében.

Forrás: 
MTI

Tintoretto, Mantegna, Rubens festményeit lopták el egy olasz múzeumból

olasz múzeum

Tizenhét festményt, közöttük Tintoretto, Mantegna és Rubens alkotásait lopták el egy veronai múzeumból.
A Veronában levő Museo Civico di Castelvecchio városi múzeum pénteken jelentette be, hogy csütörtök este fegyveres rablók hatoltak be a múzeum épületébe és értékes festményeket vittek el. Az első közlésekkel szemben, nem tizenöt, hanem tizenhét képet loptak el. Egyes festményeket kiszedték a keretükből és összetekerték, másokat kerettel együtt vitték el.

Forrás: 
MTI

Szent Márton-díjat kapott Jankovics Marcell

Pannonhalma, 2015. november 13., péntek (MTI) - Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, grafikus, író, politikus, egykori pannonhalmi diák kapta idén a Szent Márton-díjat, amelyet péntek este vehetett át a Pannonhalmi Főapátságban.

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát méltatásában úgy fogalmazott, hogy Jankovics Marcell munkái "az embernek, a gyerekeknek, a felnőttben élő gyerekeknek szólnak. Ihlet, gyönyörködtet, tudatosít, motivál, nevel. Keresi és így keresteti az egységet, az egyet, a rendet. Alkotó tevékenységével nemcsak a Dunántúlt, nem is csak Magyarországot, hanem az embert, az emberiséget éri el és tesz vele jót".

Forrás: 
MTI

Magyar művésznők alkotásait mutatták be az Európai Parlamentben

Pelczné Dr. Gáll Ildikó és Bocskor Andrea sajtóközleménye
Pelczné Dr. Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke támogatásával nyílt kiállítás, amely 13 magyar művésznő festményeit és szobrait mutatja be Brüsszelben az Európai Parlament épületében. A megnyitón Bocskor Andrea kárpátaljai származású EP-képviselő, a Kulturális és Oktatási Szakbizottság alelnöke méltatta a nagyszerű kezdeményezést és a gyönyörű alkotásokat.

Nemzetközi konferencia Budapesten a modern dizájn és a népművészet kapcsolatáról

Budapest, 2015. október 2., péntek (MTI) - A Design Hét Budapest keretében Az európai design gyökerei címmel egész napos nemzetközi konferenciát tartanak pénteken a modern dizájn és a népművészet kapcsolatáról a Hagyományok Házában. A konferencia a kétéves Project R.E.D. záróeseménye is egyben.

Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének vezetője köszöntőjében úgy fogalmazott: "A tradicionális kultúra csak akkor tud továbbélni, ha azt a mai, a 21. század embere számára is lehet alkalmazni, hogy élhető, szerethető, használható tárgyakat lehessen létrehozni".

Forrás: 
MTI

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep