Jelenlegi hely

Nemzetközi konferencia Budapesten a modern dizájn és a népművészet kapcsolatáról

Forrás: 
MTI

Budapest, 2015. október 2., péntek (MTI) - A Design Hét Budapest keretében Az európai design gyökerei címmel egész napos nemzetközi konferenciát tartanak pénteken a modern dizájn és a népművészet kapcsolatáról a Hagyományok Házában. A konferencia a kétéves Project R.E.D. záróeseménye is egyben.

Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének vezetője köszöntőjében úgy fogalmazott: "A tradicionális kultúra csak akkor tud továbbélni, ha azt a mai, a 21. század embere számára is lehet alkalmazni, hogy élhető, szerethető, használható tárgyakat lehessen létrehozni".

Rámutatott arra, hogy a kézművesség gyengéje a dizájnban rejlik, ezért is tartja fontosnak, hogy tanuljanak a kézművesek és népi iparművészek az európai törekvésekből. Mint mondta, a konferencia célja többek az is, hogy segítse a kézművesek párbeszédét a dizájnerekkel annak érdekében, hogy közösen az ősi hagyományokból táplálkozó modern tárgyakat hozzanak létre, amelyek "a múltból a jövőbe mutatnak".
Bíró Dániel, a R.E.D. vezetője hangsúlyozta: a projekt célja elsősorban az volt, hogy bemutassa a népművészet hatását a kortárs európai művészetre. A programon Lengyelország, Románia, Szlovénia, Olaszország, Albánia, Csehország és Szlovákia művészeti szervezetei vettek részt.
Emlékeztetett arra, hogy a projekt hosszú távú céljai között szerepelt, hogy bemutassa az európai tradicionális kézművesség és népi iparművészet sokszínűségét, gazdagságát; kapcsolódási pontokat találjon a modern kreatív tervezés és a népművészetek között, kutatások készüljenek a régi technikák modern felhasználásáról, valamint hogy válaszok találjanak arra, miként hasznosíthatóak a hagyományos mesterségek munkamódszerei az öko- és a fenntartható-dizájnban.
A transznacionális workshopok keretében - hét ország részvételével - művészeti iskolák diákjai új műalkotásokat hoztak létre külföldi oktatók segítségével, a nemzetközi szemináriumokon több mint 30 előadást tartottak. Bíró Dániel felhívta a figyelmet arra, hogy a projekt honlapján elérhető a programon született művekből álló interaktív, virtuális tárlat, valamint hat ország mintegy harminc kutatási anyaga.
Mint elmondta, a projekt eredménye még az a kortárs dizájn utazó kiállítás is, amelyet nyolc ország együttműködésével nyolc különféle helyszínen láthatott a közönség. A tárlat 35 év alatti fiatal művészek 40 legjobb munkáit, valamint a workshopokon született tíz legjobb alkotást mutatja be. Ljubjana, Prága, Lodz, Pescara, Pozsony, Tirana és Bukarest után a tárlat Budapesten a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében tekinthető meg október végéig. A kiállítás pénteki esti megnyitóján az első három legjobb pályamunkát díjjal is elismerik - tette hozzá.
A nemzetközi konferencián külföldi és magyar előadók részvételével szó lesz többek között a szlovákiai kézműves hagyomány és dizájn kapcsolatáról, a kortárs, valamint a jövő hagyományairól, valamint a népművészetről, mint inspirációs forrásról. Az előadók között van mások mellett Jankovics Marcell, Angelo Bucci a pescarai egyetemről, Magdalena Duraj a lodzi akadémiáról, valamint Ács Zoltán a Design Termináltól.

vrzs \ kpt
Forrás: MTI

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep