Jelenlegi hely

Megnyílt az újvidéki magyar diákközpont, az Európa Kollégium

 • Az újvidéki Európai Kollégium Egyetemista Központ 2015. november 20-án, az ünnepélyes átadó napján. 	MTI Fotó: Molnár Edvárd
  Az újvidéki Európai Kollégium Egyetemista Központ 2015. november 20-án, az ünnepélyes átadó napján. MTI Fotó: Molnár Edvárd

Az újvidéki Európa Kollégium nagyon fontos intézménye a vajdasági magyar közösségnek, hiszen teljes kapacitásában 450 magyar ajkú diáknak tud majd szállást biztosítani, emellett szakkollégiumként is működik majd - jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár az intézmény megnyitóján.
A vajdasági magyarság régi álma válik valósággá ezzel az intézménnyel - hangsúlyozta a politikus, majd kiemelte, hogy a szakkollégium a magyar és a szerb politika támogatásával jött létre, ami azt az együttműködést és békés együttélést példázza, amely Európát jellemzi. Fontos, hogy Szerbia és Magyarország kiegyensúlyozott kapcsolatokat ápol, és "ezen az úton kívánunk továbbra is járni egymást erősítve". Mint mondta: a vajdasági magyarság jövőjét az itt diplomázó és itt munkát vállaló fiatalok jelentik, mert a nemzet jövője a fiatalok boldogulásán múlik. Magyarország kormánya ezért támogatja a vajdasági magyar felsőoktatásra vonatkozó törekvéseket.

Vajdaság legnagyobb városában, Újvidéken eddig szétszórva éltek a magyar egyetemisták, ez a kollégium most egy fedél alá gyűjti őket, hogy ne egy más nyelvi környezetben kelljen élniük.
Hihetetlen nagy beruházást sikerült létrehozni, amely elsősorban a rendeltetése miatt fontos - fogalmazott a megnyitót követően Pásztor István, a vajdasági tartományi képviselőház elnöke. "Segíteni tudunk azoknak a családoknak, amelyek úgy döntöttek, hogy a gyerekeik itthon tanulnak, másrészről olyan közösségi teret alakít ki ez a kollégium, ahol életre szóló értékrendbeli barátságok és kapcsolatok alakulhatnak ki" - tette hozzá.
Az utóbbi évtizedeknek a vajdasági magyar politizálás szempontjából talán ez a legfontosabb beruházása - fogalmazott Pásztor István. Évtizedekre előre az értelmiség utánpótlására ad keretet. Innen kerülnek majd ki azok, akik az egész vajdasági magyar közéletet működtetik majd.
Szerbiában nincs beágyazottsága a szakkollégiumoknak, ez a rendszer az Európa Kollégiummal indul meg ebben az országban.
A pénteken átadott épület összértéke mintegy hatmillió euró (1,86 milliárd forint). Az összegből mintegy ötmillió eurót a Vajdaság biztosított. A magyar kormány egymillió euróval járult hozzá a berendezés megvásárlásához, a katolikus egyház pedig 2,5 millió euró (775 millió forint) értékű telek adományozásával. A kollégium célja elősegíteni a vajdasági magyar fiatalok szülőföldön maradását és boldogulását.
Az Európa Kollégium ötlete 2005-ben született meg, 2008-ban helyezték el az intézmény alapkövét, majd vajdasági tartományi és anyaországi forrásokból kezdték el az építkezést, és az idén júniusban fejezték be a munkálatokat.

 • Az újvidéki Európai Kollégium Egyetemista Központ 2015. november 20-án, az ünnepélyes átadó napján.
  MTI Fotó: Molnár Edvárd
 • Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke ünnepi beszédet mond az újvidéki Európai Kollégium Egyetemista Központ megnyitóján 2015. november 20-án.
  MTI Fotó: Molnár Edvárd
 • Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára ünnepi beszédet mond az újvidéki Európai Kollégium Egyetemista Központ megnyitóján 2015. november 20-án.
  MTI Fotó: Molnár Edvárd

Ünnepélyes műsor kíséretében hivatalosan megnyílt az Európa Kollégium. A vajdasági magyar közösség egyik legjelentősebb intézményének megnyitóján számos hazai és magyarországi magasrangú tisztviselő és politikus volt jelen.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep