Jelenlegi hely

Magasabb a részvétel, mint két éve, a politikusok jó eredményre számítanak

Forrás: 
MTI

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2016. április 24., vasárnap (MTI) - Valamivel magasabb a részvétel a szerbiai előre hozott parlamenti választásokon, mint két éve, a pártok vezetői szavazatuk leadásakor szinte egyhangúlag arról beszéltek, hogy jó eredményre számítanak.

A köztársasági választási bizottság (RIK) adatai szerint 14 óráig a választásra jogosultak 28,89 százaléka adta le voksát, míg a két évvel ezelőtti előre hozott parlamenti választásokon ez az arány 27,7 százalék volt.
A jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) jelenleg a vezető erő a szerb kormányban. Aleksandar Vucic pártelnök voksa leadásakor úgy fogalmazott, ha továbbra is az SNS maradhat kormányon, akkor Szerbia folytatja európai integrációját, és egyre közelebb kerül majd az európai életszínvonalhoz is. Hozzátette ugyanakkor, hogy az ország továbbra is tiszteletben tartja az Oroszországgal és Kínával, valamint más országokkal való hagyományosan jó viszonyát.
Ivica Dacic, az SNS baloldali koalíciós partnerének, a Szerbiai Szocialista Pártnak (SPS) az elnöke annak a reményének adott hangot, hogy a szavazók tudják, mi a tét, és saját maguk, valamint családjuk érdekeinek megfelelően voksolnak. Hozzátette, hogy éppen ezért biztos abban, hogy pártja sok, több mint félmillió szavazatot kap majd, hiszen ők az "egyszerű emberekért küzdenek". Mint fogalmazott: az SPS megvárja a szavazás végeredményét, és azt követően dönt majd arról, hogyan képzeli el a további politizálást.
A Szerb Haladó Párt kisebb, magyar koalíciós partnerének, a Vajdasági Magyar Szövetségnek az elnöke, Pásztor István arról beszélt, hogy pártja "nyugodt lélekkel várja az eredményeket", mert becsületesen dolgoztak azért, hogy a legjobb eredményt tudják elérni.
Bojan Pajtic, az ellenzéki, balközép Demokrata Párt (DS) elnöke - aki két ciklusban is a vajdasági tartományi kormány elnöke volt - viszont a szabálytalanságokra hívta fel a figyelmet. Elmondása szerint a szavazók több helyen is már előre kitöltött szavazólappal érkeztek, és azt próbálták meg bedobni az urnákba. Szerinte a választások már a márciusi kiírásuk óta sem voltak tisztességesek, a DS viszont úgy döntött, ennek ellenére sem bojkottálja a voksolást, hanem megméretteti magát.
Vojislav Seselj, az ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) elnöke derűlátóan várja az eredményeket. A politikus megismételte korábbi álláspontját, miszerint az lenne a legjobb, ha pártja szerezné meg a szavazatok több mint 50 százalékát, erre azonban kevés az esély. A párt célja mindenképp az, hogy 84 mandátumot szerezzen, ez ugyanis ellehetetlenítené, hogy a kormánykoalíció bármilyen törvényt az SRS megkérdezése nélkül fogadjon el.

A belgrádi parlamentbe 250 képviselő juthat be, a 84 mandátum a helyek több mint egyharmada, azaz ha az SRS ennyit szerezne, a kétharmados törvényeket is csak a támogatásukkal lehetne elfogadni. Vojislav Seselj így megakadályozhatna minden olyan törvénymódosítást, vagy akár az alkotmány módosítását is, amelyre Szerbiának az európai uniós tagság érdekében szüksége van. Az SRS elnöke kiemelte: csak olyan párttal hajlandó koalícióra lépni, amely nem ragaszkodik az uniós tagsághoz. Az SRS képviselői a korábbi két választás alkalmával nem jutottak be a törvényhozásba.
Tomislav Nikolic szerb elnök voksa leadásakor hangsúlyozta: azt szeretné, ha Szerbia továbbra is azon az úton haladna, amelyre néhány éve lépett fel, és amely út bizonyosan az egyetlen helyes út.
A többpártrendszer szerbiai bevezetése óta ez a tizenegyedik parlamenti választás, és egyúttal a nyolcadik előre hozott választás. 1990 óta harmadszor történik meg, hogy egy időben rendeznek önkormányzati, tartományi és parlamenti szavazást. A valamivel több mint 6,7 millió szavazójoggal rendelkező szerb állampolgár 7 és 20 óra között adhatja le voksát, az első nem hivatalos eredmények 22 óra körül várhatóak.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep