Jelenlegi hely

Lenyűgöző melankólia Nyugat-Bácskából

  • Bekrober: In the Maelstrom (LP, 2016.)
    Bekrober: In the Maelstrom (LP, 2016.)

Bekrober: In the Maelstrom (LP, 2016.)

Komolyan nem értem, Beke Róbert mért nem világhírű már régen. De legalábbis ott lenne a helye folyamatosan a honi színpadokon, és akár széles e Kárpát-medencében mindenütt. A Senkiföldi Vitéz Lőrincz élén a magyar nyelvterületet kellett volna meghódítania anno a 2000-es évek derekán, a mostani Bekroberrel pedig délen kéne portyáznia. Mért nem? Bezdánból nem indíthat hadjáratot egy magyar ajkú őstehetség? Ugyanígy nem értem a Szabadka–Zenta relációban mozgó ifj. Szloboda Tibor esetét sem: mindegyik zenekarával, de elsősorban a Southern Societyvel csodákat művelt a lemezeken, és azon a kevés színpadon, ahová eljutottak, de a mai napig itt sem született igazi áttörés. Pedig mindkét esetben adott a rendkívül egyedi hangzásvilág, a mesteri hangszerkezelés, és talán ők ketten a legmarkánsabb orgánumú dalnokaink… mi a rosseb kellene még? Szerencse+menedzsment+lóvé+lóvé?

Persze Beke mostani projektje(?), one man band-je(?) – mindenesetre örülnék, ha mihamarabb zenekar válna belőle, és élőben is élvezhetném! – persze még nagyon friss, az In the Maelstrom nemrég készült el, a cikk írásának pillanatában csupán két dal hallgatható meg a Tube-on; tehát nem kéne előre kárognom!… A cyberspace-en nyilván tarolni is fog egykettőre, de… tényleg boldoggá tenne, ha egy turnéképes csapat sorakozna mögé – az anyag nagyon is megérdemli.

Beke markáns hangja és zenei világa már a korai Énekelt Versek Fesztiválján is felkeltette az érdeklődésemet, később a Senkiföldi Vitéz Lőrincznek pedig egyenesen a rajongójává váltam, kár, hogy nem tartott tovább az a szép történet. Egyébként a Képzelt, valami éden című demójukról írt recenziómnak, a Pom-Pom Dal szövegéből idézve, a Vágyakozások – innen el címet adtam: tart még a vágyakozás? (Bár a fájdalmasan szép címadó/albumzáró dal szövege mintha mást sugallna…) Mert hogy ez az új anyag angol nyelven szólal meg… nem kevésbé mívesen, mint a költői ihletettségű Lőrincz, noha helyenként kissé közvetlenebbül reflektálva a jelen társadalomra. Míg anno – cseppet groteszk bőrbe bújtatott – mesékkel kápráztatott el a szövegíró Beke Róbert, itt több helyütt alig burkolt társadalomkritikát fogalmaz meg (például a The Greatest Shopping Centre című dalban, ahol a teljes Univerzumot egy gigászi bevásárlóközponthoz hasonlítja, ahol magunk is csak konzumtermékek vagyunk). Ám külön tanulmányt érdemelne ez a szövegvilág is, hiszen innen se hiányzik a míves költészet, a mélytengeri merülés, valamint az élveboncolás. A magas Eget célozza meg újfent. Nem csalódhatunk a szerzőben, figyelemreméltó teljesítmény!

Amit a hangszerekkel művel, legalábbis méltó a szövegekhez: karmoló basszusfutamok tarkítják a több sávban felvett ritmusalapot, a dob precíz, de rendkívül élő hatású – ha ez dobgép, toronymagasra emelem a kalapom; ha nem, akkor is –, a gitárszólók pedig fantáziadúsak, kellemesen díszesek, és üdítenek cseppet az egyébként erőteljes melankólián. Mert igen, borús világ ez itt az örvény mélyén. A Lőrincz sem volt kifejezetten vidám, de a Bekrober még inkább behúzta a sötétítőfüggönyöket, elfújta a gyertyákat, és csak a dalnok parázsló tekintete világít, amikor nagy ritkán felkapja a talajról. A tempók is leginkább belassultak. Amikor Waits vagy Cave a legtátongóbb mélységeket tárják elénk, ahhoz tudnám csak hasonlítani ezt az anyagot. Itt-ott néhány izgalmas falzett, leheletnyi terc – az ének is több sávban került a lemezre –, de a bárd leginkább a középső és alsó regiszterekben borzongatja a hallgatót. Vigyázat!, olykor lúdbőr és hidegrázás fenyeget.

Egy dolgot viszont mindenképpen fontos megemlítenünk: Elsősorban ugyan azért tenne boldoggá, ha zenekar szerveződne ismét Beke köré, mert akkor élőben is megszólalhatna ez a remek anyag; ám egy-két helyen – szerencsére valóban kevés számot érint ez – kissé kifáradni látszik a lemez, néhány dalnak „töltelék íze” van, itt jól jött volna a több fül/több ötlet szindróma, hiába, csapatjátékként a legtutibb a zene… mondom én, aki nagyon is tisztában vagyok vele, mekkora mágia szükséges egy banda egybentartásához. No, szót se többet erről: hiszen csúcsteljesítmény ez egyetlen embertől, hogy egyedül mindent így összerakjon egy lemezen, szöveg- és dalírást, feljátszást, stúdiómunkát! (Egyedül a borítón lévő fénykép nem a saját munkája, mivel maga szerepel rajta.)

Amint már említettem, friss albumról van szó, szűz terület, a neten a klipeken kívül csak néhány ízelítőt találtam még a többi dalból – így hát a szerzőtől sem igyekeztem extra információkhoz jutni. Nem befolyásolt semmi. Csupán kíváncsian végighallgattam a lemezt, és ez itt az első benyomásom. Várom, hogy a nagyvilágé mi lesz. Mert erősen szurkolok, hogy eljusson hozzá és megismerje!

Forrás:
Szögi Csaba, Magyar Szó (http://www.magyarszo.com/hu/3062/velemeny_jegyzet/147040/Leny%C5%B1g%C3%...)

2016. május 24., 18:37

Az előadó managere, Beke Ottó által jelenik meg a cikk a Vajdaság portálon.

A YouTube videómegosztón máris elérhető az album két dala, s az ezekhez kapcsolódó videoklipek:

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep