Jelenlegi hely

Lavrov és Steinmeier a terrorellenes összefogás szükségességéről beszélt

Forrás: 
MTI

Moszkva, 2016. március 23., szerda (MTI) - A terrorizmus ellen együttesen, összefogással kell fellépni, mert ez közös érdek - ebben mind az orosz, mind a német külügyminiszter egyetértett, aki szerdán, a brüsszeli merényletek másnapján folytatott megbeszéléseket Moszkvában.

A vendéglátó Szergej Lavrov reményét fejezte ki, hogy az európaiak a terrorfenyegetés hatására félreteszik a "geopolitikai játszmákat", és az összefogás mellett döntenek. Az orosz diplomácia vezetője emlékeztetett: az Oroszország és az EU közötti terrorelhárítási együttműködést befagyasztották az ukrajnai orosz beavatkozás miatt.
Frank-Walter Steinmeier szerint a brüsszeli terrortámadások újabb "véres példájaként" szolgáltak az egész világ elleni fenyegetésnek. A német diplomácia vezetője hangot adott meggyőződésének, hogy közös érdek az e fenyegetés elleni együttes fellépés. Szavai szerint ennek a kérdésnek "szerepelnie kell a napirenden".
Úgy vélekedett, Oroszország Szíriában kifejtett erőfeszítései a béke javára válhatnak. Steinmeier elismerte, hogy a szíriai tárgyalásokon öt év óta példátlan előrelépés történt, aminek következtében remény van a politikai folyamatra. A német diplomácia vezetője szerint a szíriai kormány és ellenzék között mielőbb meg kell kezdődniük a fogolycsere-tárgyalásoknak.
A politikus mindazonáltal kijelentette: annak fényében, hogy a szíriai polgárháborúnak 250 ezer halottja van és a konfliktus 12 millió embert kényszerített otthona elhagyására, nem tudja elképzelni, hogy Bassár el-Aszad (elnökként) elfogadható személy lenne a lakosság minden csoportja számára. Olyan "világi" megoldást sürgetett Szíria számára, amelyben minden csoport együtt tud majd élni.
Az orosz külügyminiszter hangsúlyozta: Oroszország és Németország egyetértett abban, hogy a genfi szíriai béketárgyalásoknak átfogónak kell lenniük. Megismételte, hogy az alkufolyamatban az ellenzéki erők között a szíriai kurdoknak is részt kell venniük, mivel a szíriai állam alapjairól folyik az egyeztetés.

Steinmeier aggodalmát fejezte ki a törökországi belpolitikai helyzet miatt, és hangot adott reményének, hogy Ankara megtalálja az útját a kurdokkal való megbékélésnek.
Szergej Lavrov kijelentette, hogy a szíriai-török határon át még folyik illegális nyersolaj-kereskedelem, ám ennek mértéke az orosz légierő beavatkozását követően visszaesett.
A kelet-ukrajnai helyzetről szólva Steinmeier kijelentette, hogy az ottani tűzszünetet gyakran megsértik, és hogy bármelyik pillanatban eszkalálódhat a konfliktus. Hangsúlyozta a térségbeli aknamentesítés és csapatszétválasztás fontosságát.
Lavrov szerint a felek egyetértettek abban, hogy Délkelet-Ukrajnában a helyzet csak a minszki megállapodások feltétel nélküli betartása esetén stabilizálható. Kiemelte, hogy ezek keretében Kijevnek közvetlen párbeszédet kell kezdenie Donyeckkel és Luhanszkkal a régió különleges státusával, a helyi választások megrendezésével és a valódi amnesztia biztosításával kapcsolatos politikai problémák megoldásáról.
A felek érintették az orosz bíróság által kedden 22 évi szabadságvesztésre ítélt Nagyija Szavcsenko ukrán katonanő ügyét is. Lavrov elmondta, hogy Oroszország értesült az elítéltre vonatkozó ukrán fogolycsere-javaslatról. Rámutatott, hogy az ügyben a döntés az elnök illetékessége, és Moszkva az orosz törvényekkel összhangban fogja ezt a kérdést elbírálni. Steinmeier az ügyben egy "humanitárius megoldás" megtalálása mellett foglalt állást.
Szergej Lavrov hangsúlyozta, hogy az orosz-német viszony továbbra is prioritás marad Moszkva számára. Mint mondta, a kétoldalú viszonyban megmaradtak a nehézségek, ezek ellenére a Moszkva és Berlin közötti párbeszéd "aktívan fejlődik". Megfogalmazása szerint a kétoldalú viszony az európai és a globális politika fontos tényezője marad.
Lavrov közölte: a német fél megerősítette, hogy Németországban egyetlen orosz sajtóorgánum tevékenységét sem fogják betiltani. E kijelentésnek az az előzménye, hogy a két ország között az év elején feszültséget keltettek olyan, később hamisnak bizonyult orosz sajtójelentések, amelyek szerint egy kiskorú orosz lányt Berlinben menedékkérők raboltak el és erőszakoltak meg.
A német külügyminisztert fogadta Dmitrij Medvegyev kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök is. Medvegyev "az egész civilizált világ" elleni támadásnak nevezte a Brüsszeli merényleteket, amelyek rávilágítottak Európa sebezhetőségére és a nemzetközi terrorizmus elleni összefogás szükségességére.
Putyin a találkozó elejéről készült televíziós felvételen arról beszélt, hogy a megbeszélésen kénytelenek lesznek kellő figyelmet fordítani a Belgiumban történt "borzalmas tragikus eseményekre". Az orosz elnök a tárgyalás témái között nevezte meg Moszkva és Berlin, illetve Oroszország és az EU kétoldalú viszonyát, valamint a legégetőbb világpolitikai kérdéseket. Megállapította, hogy a meglévő problémák ellenére a külügyminisztériumok vonalán "eléggé dinamikusan" folyik a munka.
Steinmeier este találkozni fog a délután ugyancsak Moszkvába érkezett John Kerry amerikai külügyminiszterrel is. Kerryt csütörtökön várják a moszkvai külügyminisztériumba és a Kremlbe.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep