Jelenlegi hely

Különleges fináléval készülnek pénteken a Fölszállott a páva gyermek döntősei

 • Alba Regia AMI Pulutyka csoportja (Székesfehérvár) KÓD: 24
  Alba Regia AMI Pulutyka csoportja (Székesfehérvár) KÓD: 24

Rendhagyó döntés után, összesen 11 tehetséges produkció került a döntőbe

Budapest, 2015. december 17. – A végéhez közeledik az MTVA és a Hagyományok Háza közös népzenei és néptáncos tehetségkutató műsora, a Fölszállott a páva gyermek kiadása. A Duna Televízió műsorán péntek este 19.35 perckor állnak a színpadra a döntősök, akik a zsűri elnökének, Sebő Ferencnek köszönhetően nem 10-en, hanem 11-en készülnek a végső megmérettetésre.

A Fölszállott a pávában 4 kategóriában mutathatták meg tehetségüket a gyermekek: énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok, szóló és páros táncosok; valamint táncegyüttesek. Lezajlott múlt pénteken a második középdöntő is, így már csak a most pénteki finálé van hátra: idén rendhagyó módon, nem 10, hanem 11 nagyszerű produkciónak drukkolhatnak a nézők.

A múlt pénteki második középdöntőből, amely több mint egymillió nézőhöz ért el és a közszolgálati adók 4. legnézettebb műsora volt (forrás: Nielsen közönségmérés), az előző hétnek megfelelően csak 5 produkció juthatott volna tovább a döntőbe, azonban a zsűri elnöke Sebő Ferenc látva a színvonalas és fantasztikus előadásokat, végül máshogy döntött.

„A népzenei revival és Táncház-mozgalom jellemzően urbánus eredetű. A városi fiatalok kezdtek el érdeklődni a falun megőrzött közmagyar kultúra iránt. A mozgalom kiszélesedése napjainkra már a fiatalok százezreivel szerettette meg a népzenét és néptáncot. Ennek látható jele a Fölszállott a páva című gyermek TV-s vetélkedő minőségi mezőnye. A gyermekek olyan szinten bizonyították, hogy ez a kultúra elsajátítható és továbbra is működtethető, amiről eddig a szakembereknek sem volt fogalma.” – mondta a zsűri elnöke.

A kosteleki Vrencsán Anita teljesen magáévá tette a gyimesi énekstílust, és abszolút személyes megszólalást produkált, ami csak a népdal virágkorában volt megfigyelhető az ebbe született legjobb előadóknál. A Haraszti ikrek pedig azt demonstrálták, hogy a már eltűnt közeg ellenére is meg tudták tanulni egy számukra fontos helybéli adatközlőtől a tudományt, mintha csak ők is beleszülettek volna. Ezek szerint az előadásmód is maradéktalanul megtanulható.

Mindkét produkció szereplői ezen belül is olyan teljesítményt nyújtottak, amire a mozgalom elindítói sem láttak még példát. Anita és a Haraszti ikrek is abból a falusi környezetből jöttek, ahová a városiak jártak gyűjteni az öregektől, de amelyekben a legkevesebb érdeklődés sem volt ezek iránt az értékek iránt. Történelmi jelentőségű, hogy a városon indult mozgalom elért vissza a faluig, felértékelve az onnan származó hagyományt.

„Mindkét produkció olyan magas színvonalú, s ugyanakkor a legtermészetesebb, minden salaktól mentes megnyilatkozás volt, hogy a zsűri nem tehette meg -- szaktekintélye megnyirbálása nélkül -- hogy bármelyiküket is elutasítsa. Már csak azért sem, mert a műsor nézői tanúi voltak ennek a kitűnő teljesítménynek.” érvelt mindkét produkció megtartása mellett az ítész, Sebő Ferenc.

A pénteki döntőből nem csak az derül ki, hogy kiket ítél 2015 legjobbjainak a zsűri, hanem a közönség is megszavazza a harmadik évad kedvencét, aki az OTP Bank jóvoltából szintén egymillió forintban részesül. De a Fölszállott a páva főtámogatója további meglepetésekkel is készül. Akárcsak a műsor készítői, akik visszahívták a legemlékezetesebb produkciókat, de a döntő vendége lesz a Csík Zenekar is – Fitos Dezső társulatával kiegészülve.

S bár a 2015-ös évadban a gyermekek a sportszerűségből jelesre vizsgáztak, számtalan barátság köttetett a kulisszák mögött, sőt, közös zenekart is alapítottak – információink szerint a Kunigunda utcai gyártóbázis jelen pillanatban megtelt. Már ami az izgalmat illeti…

A 2015. december 18-i döntő szereplői:

Szóló és páros tánc kategória

 • Busai Bori-Mahovics Tamás (Jászberény és Békés) KÓD: 01
 • Hoksz Attila (Dombrád) KÓD: 10
 • Antal Adorján (Csíkmadaras, Erdély) KÓD: 22


Táncegyüttes kategória

 • Bartian Gyermekcsoport (Szekszárd) KÓD: 12
 • Dr. Martin György AMI Borbolya csoport (Deszk) KÓD: 13
 • Alba Regia AMI Pulutyka csoportja (Székesfehérvár)KÓD: 24


Énekes szólisták és énekegyüttesek kategória

 • Gál Tibor (Ráckeve) KÓD: 02
 • Vrencsán Anita (Kostelek, Erdély) KÓD: 16
 • Haraszti Ikrek (Bátonyterenye) KÓD: 23


Hangszeres szólisták

 • Horváth Zalán Levente (Zselickisfalud) KÓD: 08
 • ifj. Ürmös Sándor (Budapest) KÓD: 18

Szavazni csak az adásban megadott időintervallumon belül lehet, küldjön NEM EMELTDÍJAS SMS-t bármelyik szolgáltatón keresztül a +36 (20 vagy 30 vagy 70) 44 22 999-es telefonszámra. Az SMS csak a kétjegyű kódot tartalmazhatja, egy számról csak 20 SMS-t fogad a rendszer, melynek szabályzatát a www.mediaklikk.hu/pava oldalon el is olvashatják.

 • Busai Bori-Mahovics Tamás (Jászberény és Békés)
  KÓD: 01
 • Hoksz Attila (Dombrád)
  KÓD: 10
 • Antal Adorján (Csíkmadaras, Erdély)
  KÓD: 22
 • Bartian Gyermekcsoport (Szekszárd)
  KÓD: 12
 • Dr. Martin György AMI Borbolya csoport (Deszk)
  KÓD: 13
 • Alba Regia AMI Pulutyka csoportja (Székesfehérvár)
  KÓD: 24
 • Busai Bori-Mahovics Tamás (Jászberény és Békés)
  KÓD: 01
 • Gál Tibor (Ráckeve)
  KÓD: 02
 • Vrencsán Anita (Kostelek, Erdély)
  KÓD: 16
 • Haraszti Ikrek (Bátonyterenye)
  KÓD: 23
 • Horváth Zalán Levente (Zselickisfalud)
  KÓD: 08
 • ifj. Ürmös Sándor (Budapest)
  KÓD: 18

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep