Jelenlegi hely

Kampánycsend előtti utolsó ígéretek

Forrás: 
MTI

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2016. április 21., csütörtök (MTI) - Nem egész egy napjuk maradt a szerbiai pártoknak arra, hogy kampányoljanak a vasárnapi előre hozott parlamenti választások előtt, a legtöbb politikus éppen ezért a csütörtöki napot használja ki arra, hogy hetek óta ismételgetett választási üzenetét még egyszer megismételje.

A napilapok és hetilapok csütörtöki száma tele van interjúkkal, fizetett hirdetésekkel, s a pártok is erre a napra időzítették kampányzáró rendezvényeiket. Míg korábban abból csináltak presztízskérdést, ki adja át előbb listáját a választási bizottságnak - hiszen ettől függött az adott párt besorolása a szavazólapon -, most inkább az a fontos, hogy kié lesz az utolsó szó.
Aleksandar Vucic miniszterelnök, a jobbközép irányultságú Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke a Nedeljnik című hetilapnak adott interjújában felhívta a figyelmet arra, hogy az április 24-i választások után komoly változások lesznek a pártjában, de a kormányban is. Mint mondta: nehezen tartja elképzelhetőnek, hogy eddigi baloldali partnerével, a Szerbiai Szocialista Párttal (SPS) ismét koalícióra lépjen.
Ivica Dacic, az SPS elnöke és egyben Szerbia távozó külügyminisztere viszont a Danas című belgrádi napilap csütörtöki számában úgy fogalmazott: a két párt között nincsenek politikai nézeteltérések, csupán személyes ellentétek. A politikus nem kívánt találgatásokba bocsátkozni a lehetséges koalíciókról vagy pozíciókról, azt hangsúlyozta, hogy egyelőre a választásokon való jó szereplés a legfőbb célja. A politikus a Nedeljnik című hetilapban ezt kiegészítette azzal, hogy szerinte azért ilyen nyugodt, "majdnem unalmas" az idei kampány, mert szinte előre lehet tudni, ki kerül be a parlamentbe, és ki nem.
Pásztor István, a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szerdai sajtótájékoztatóján szögezte le, hogy "az érdekérvényesítéshez annál az asztalnál kell ülni, ahol a döntések születnek", azaz ha lehetőség adódik rá, akkor a párt azokkal szeretne partnerséget kialakítani, akik az állampolgárok többségének támogatását élvezik. Ez jelen esetben a Szerb Haladó Pártot jelenti, és így a VMSZ várhatóan a továbbiakban is a kormánykoalíció része lesz.

A választások előtti utolsó közvélemény-kutatások egybehangzóan a Szerb Haladó Párt győzelmét prognosztizálják, míg abban is egyetért minden felmérés, hogy a második legtöbb szavazatot az SPS szerzi meg. Óriásit zuhant viszont a legnagyobb ellenzéki párt, a Demokrata Párt (DS) támogatottsága, és már a harmadik helyre sem elegendő a szavazatoknak az az 5-7 százaléka, amennyit a kutatások a Bojan Pajtic vezette balközép pártnak jósolnak.
A harmadik helyre minden bizonnyal a hágai Nemzetközi Törvényszék által felmentett Vojislav Seselj pártja, az ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) számíthat. Seselj erős üzenetet fogalmazott meg a kampány során, szerinte le kell váltani a vajdasági, demokraták vezette kormányt, de a belgrádi, SNS-irányította vezetést is. Szerdai újvidéki kampányzáró rendezvényén a politikus megismételte: ha győzne, Szerbia ismét Oroszország felé fordulna, és nem foglalkozna többé az európai integrációval.
Az egykor kormányzó, de a legutóbbi két választást elveszítő DS támogatottsága az ötszázalékos parlamenti küszöb környékén mozog a felmérések szerint. Ezzel azonban nem ért egyet Bojan Pajtic pártelnök, aki a Nedeljnik legfrissebb számában arról beszélt, hogy kizárólag a Demokrata Párt elég erős ahhoz, hogy megdöntse Aleksandar Vucic és pártja hatalmát.
A közvélemény-kutatások szerint további három szerb pártnak, illetve koalíciónak van esélye arra, hogy bejusson a 250 fős belgrádi törvényhozásba, mindannyiuk támogatottsága 5-6 százalék körül mozog. Ide tartozik a volt államfő, Boris Tadic vezette Szociáldemokrata Párt (SDP), a Liberális Demokrata Párt (LDP) és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) balközép koalíciója, a Dveri és a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) szélsőjobbra húzó koalíciója, valamint az önmagát a baloldalhoz kötő Elég volt (Dosta je bilo) mozgalom.
Az április 24-i előre hozott szerb parlamenti választásokon körülbelül 50-52 százalékos részvételre lehet számítani, azok aránya, akik biztosan nem vesznek részt a választásokon - a felmérések szerint - eléri a 20 százalékot. Ezzel egy időben vajdasági tartományi parlamenti és szerbiai önkormányzati választásokat is tartanak.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep