Jelenlegi hely

Ítéletidő tombolt Ausztria több tartományában

Forrás: 
MTI

Bécs, 2016. július 13., szerda (MTI) - Ítéletidő tombolt Ausztria több tartományában, kidőlt fák és áradások akadályozták a közlekedést, így kedd estétől folyamatosan riasztották a tűzoltókat, akik még szerda délelőtt is dolgoztak a viharkárok utáni helyreállításon.

Diónyi nagyságú jég esett Burgenland tartomány Felsőőri járásában (Bezirk Oberwart), Lődös (Litzelsdorf) településen háztetők omlottak be, számos autó megrongálódott. A termőföldekben is kárt tett a heves jégeső, a villámlás pedig áramkimaradást okozott a környező falvakban. A jégeső Pásztorháza (Stinatz) településen jelentette a legtöbb kárt, ugyanis a lezúduló jégdarabok miatt számos lakó már nem tudta biztonságos helyre állítani autóját. Az első becslések szerint Burgenland déli részén 2700 hektárnyi termőterületet ért kár, mintegy 700 ezer eurós veszteség keletkezett.
Bécsben szerdára virradóra nagyjából száz esetben riasztották a tűzoltókat. Ötven alkalommal a lezúduló eső okozta károk, harminc esetben a tűzjelző rendszerek megzavarodása miatt.
Stájerországban kedd estig 300 esetben hívták ki a tűzoltókat elárasztott utcák, pincék, megrongálódott háztetők miatt. A tartományban mintegy 1500-an dolgoztak hajnalig, majd szerda délelőtt folytatták a viharkárok eltakarítását.

A zöldség-, a gyümölcs- és a szőlőtermő területeket sújtó károkról is érkezett jelentés, mintegy 7300 hektárnyi területet rongált meg a vihar a weizi (Bezirk Weiz), a Graz-környéki (Bezirk Graz-Umgebung) és a Hartberg-fürstenfeldi járásban (Bezirk Hartberg-Fürstenfeld). Szerda délelőtt még Gasen településen volt eltorlaszolt útszakasz.
A felső-ausztriai Bad Ischl városában a tűzoltókat 115 alkalommal riasztották, egyesek szerint "csatatérként" nézett ki a település, miután átvonult rajta a vihar. Az utcákat elöntötte a víz, fák dőltek ki, az utak járhatatlanná váltak.
Számos település áram nélkül maradt, két házból ki kellett költöztetni az ottlakókat. Felső-Ausztria tartományban pincéket öntött el a víz, hirdetőtáblák dőltek le, lehulló gallyak akadályozták a közlekedést, tetőket és vezetékeket rongált meg a vihar.
Az alsó-ausztriai Sankt Valentin településnél hirtelen egy aluljárót árasztott el a víz, a bent ragadt járművek utasait ki kellett szabadítani, mivel maguk már nem tudták kinyitni az ajtókat.
A tartományban lévő Amstetten járásban (Bezirk Amstetten) pincéket, garázsokat öntött el az eső, a beáramló víz szintje helyenként az egy métert is elérte.
Salzburgban óránként több mint száz kilométeres erejű széllökések voltak, pincéket és aluljárókat árasztott el a víz, a szél fákat döntött ki.
Tirol tartomány déli részénél, a Langtaufer-völgynél kőomlás zárt el egy kétszáz fős települést a külvilágtól.
Az osztrák meteorológiai intézet (ZAMG) közlése szerint szerdán további csapadék várható országszerte és elsősorban Ausztria délkeleti részén lehet heves viharokra és jégesőre számítani.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep