Jelenlegi hely

Ismét könnygázt használt a koszovói ellenzék a parlamentben

Forrás: 
MTI

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti: Zágráb/Pristina, 2016. augusztus 9., kedd (MTI) - Könnygázgránátot dobott képviselőtársai közé Driton Kausijem, az Önrendelkezés (Vetevendosje) koszovói ellenzéki párt egyik tagja Pristinában, hogy megakadályozza a belügyi bizottság munkáját, amely a Montenegróval megkötött határegyezményről tárgyalt éppen - közölte a Koha.net koszovói hírportál kedden.

A hírportál szerint a bizottság az incidens ellenére elfogadta a kormány javaslatát, és a Montenegróval megkötött határ-megállapodás ratifikálása - amelyet még tavaly augusztusban írtak alá Bécsben -, csütörtökön napirendre kerülhet a parlamentben.
Az ellenzék úgy véli, Pristina a megállapodással 8000 hektárnyi földet juttat a szomszédos országnak, ezért minden eszközzel tiltakozik ellene. Néhány nappal korábban, miután a koszovói kormány elküldte a törvényhozásnak az említett dokumentumot, éjszaka két motoros gránátot hajított a parlament épületre. Az incidensben senki nem sérült meg.

A belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe történő vízummentes beutazás bevezetéséhez az Európai Unió azt a feltételt szabta Koszovónak, hogy állapodjon meg a vitás határkérdésben Montenegróval.
Az 1,8 milliós balkáni országban az elmúlt hónapokban érezhetően nőtt a feszültség a politikai pártok között.
Az Önrendelkezés, a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) és a Koszovói Kezdeményezés (Nisma per Kosoven) tagjai szeptember óta tojásdobálással, fütyüléssel és könnygázzal akadályozzák a parlament munkáját, azt követelve, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával augusztusban Brüsszelben kötött megállapodásról, amely több autonómiát biztosítana a szerb többségű településeknek.
Ugyanezen pártok a koszovói elnök beiktatása ellen is tiltakoztak. Hashim Thaci ennek ellenére április elején letette köztársasági elnöki esküjét. A parlament díszülésén az ellenzék nem vett részt, ezzel egy időben azonban az ellenzék szimpatizánsai kövekkel dobálták meg a törvényhozás épületét.
A koszovói kormány még márciusban döntött arról, hogy a repülőtereken használatos testszkennerhez hasonló eszközöket vásárol, hogy megakadályozza a jövőben az ellenzéki képviselőket abban, hogy könnygázgránátot vigyenek be az ülésterembe. Néhány hónapja a szellőzését is felújították, hogy a teremben terjengő könnygázt minél hamarabb el lehessen tüntetni.

Cimkék: 
Koszovó

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep