Jelenlegi hely

Horvát kormányalakítás - Megkezdődtek a kormányalakítási konzultációk

  • Horvátország
    Horvátország
Forrás: 
MTI

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:
Zágráb, 2015. november 26., csütörtök (MTI) -
Két és fél héttel a választások után Horvátországban csütörtökön lezajlott a kormányalakítási konzultációk első fordulója a parlamentbe bejutott pártok és Kolinda Grabar-Kitarovic államfő között, de a tárgyalások nem hoztak eredményt - jelentette a horvát média.

Az államfő a konzultációk után újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy egyik párt sem rendelkezik a kormányalakításhoz szükséges többséggel, ezért újabb tárgyalási fordulót kell tartani, melynek időpontját december 7-re tűzte ki.

A Vecernji List című horvát napilap korábban azt írta, hogy az államfő egyik pártot sem fogja tudni megbízni kormányalakítással, ugyanis ahhoz 76 mandátumra lenne szükség, amellyel egyelőre egyikük sem rendelkezik.
A horvát alkotmány szerint egy esetleges felkérést követően 30 nap áll rendelkezésére a pártoknak, hogy javaslatot tegyenek a kormány összetételére, sikertelen próbálkozás esetén pedig újabb 30 nappal kitolható a határidő. Ezt követően az államfő mást bízhat meg kormányalakítással, vagy új választásokat írhat ki.
Az eddig kormányzó Szociáldemokrata Párt (SDP) és az ellenzéki jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) vezette két választási szövetség egyaránt 56 mandátumot szerzetta november 8-i választásokon a 151 tagú törvényhozásban. A harmadik legtöbb mandátuma a Híd Függetlenek Listájának (Most) jutott, amely 19 képviselővel rendelkezik.
Így sem a HDZ, sem az SDP vezette tömörülés nem tud önállóan kormányt alakítani, a kormányzóképes parlamenti többség kialakításához koalíciós partnerre van szükségük.
Az elmúlt közel három hét alatt a HDZ és a SDP ugyan talált szövetségeseket, de a Híd nélkül egyiknek sincs esélye a kormányalakításra.
A HDZ-hez csatlakozott a három diaszpórában megválasztott képviselő, így a párt most 59 mandátummal rendelkezik. Az SDP-t támogatják a kisebbségi képviselők, nyolcból hét, köztük a magyar, Juhász Sándor is. A szociáldemokratákhoz csatlakozott még az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) regionális liberális párt három képviselője és a Sikeres Horvátország választási lista egy képviselője. Az SDP pártszövetségének így 67 képviselői helye van. Az Élőlánc (Zivi zid) politikai szervezetnek, a Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetség (HDSSB) nevű regionális jobboldali pártnak és Milan Bandic zágrábi polgármesternek inkább a baloldalhoz húzó pártja összesen öt képviselője még nem kötelezte el magát.
A puhatolózó tárgyalások során egy képviselőjét már az elején elvesztette a Híd. Drago Prgometet, a HDZ volt alelnökét, aki szeptemberben csatlakozott a szervezethez, kizárták a harmadik legtöbb mandátummal rendelkező pártból, mert tudtuk nélkül kezdett tárgyalásokat a szociáldemokratákkal. Prgomet néhány napja megalapította saját pártját, és újabb két képviselőt vitt el a Hídtól.
A Híd eközben már két hete tárgyal a két vezető pártkoalícióval, fejezetenként tárgyalnak a jövőbeni kormányprogramról, külön a gazdaságról, a mezőgazdaságról, az oktatásról, továbbá a közigazgatás reformjáról. Bozo Petrov, a Híd elnöke továbbra is szakértői reformkormányt szorgalmaz. Kijelentette: sem a HDZ-vel, sem a SDP-vel nem kívánnak koalícióra lépni, és ha nem sikerül megállapodásra jutni a technokrata kormányról, új választások lesznek.
A Crobarometer választások utáni készült felmérése szerint a Híd támogatottsága 12 százalékkal nőtt a választások előtti időszakhoz képet. Húsz hónap után először az SDP átvette a vezetést a HDZ-vel szemben, így az első helyen végzett 29 százalékkal. Második helyen áll a HDZ 28,2, majd őt követi a Híd 19,1 százalékkal.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep