Jelenlegi hely

Vajdasági Rádió és Televízió

A pálinkafőzés technológiája

A pálinkafőzés technológiája - előadás Horgoson

Horgos - A Horgosi Termelők Klubjában egy előadássorozat keretében a pálinkafőzés technológiájáról tudhattak meg többet az érdekeltek. A rendezvényen mindennapi szaktudásra tehettek szert a vállalkozók, ahol különböző jogi és adózási tanácsokat is kaphattak. Ezek azonban nemcsak a vállalkozóknak, hanem a mezőgazdasági termelőknek is hasznára válhatnak, mert amennyiben Szerbia csatlakozik az Európai Unióhoz, akkor új szabványokat kell használniuk.

A tavalyi zárszámadásról tárgyal a tartományi képviselőház

skupstina vojvodine sednica RTV

Újvidék - Negyedik ülését tartja a vajdasági képviselőház. Megvitatja a tavalyi zárszámadást, valamint a tartományi alapok és közvállalatok pénzügyi jelentését.

A kormány elfogadta a szimbólumok és a hagyományos jelképek használatáról szóló határozati javaslatot, de erről ma nem döntenek. Előbb jóvá kell hagynia a tartomány alkotmányos-jogi helyzetével foglalkozó bizottságnak. Ezt a határozatot az új statútum értelmében már korábban meg kellett volna hozni. Kétharmados többségre van szükség, de ez megvan a mostani hatalmi koalíciónak.
Ossza meg ismerőseivel:

Szerbia mostantól csak a menedékjogért folyamodókat engedi be

vucic selakovic vulin stefanovic Tanjug (Dragan Kujundžić)

Belgrád - A köztársasági kormány az este döntést hozott a közös katonai-rendőri egységek létrehozásáról. Az lesz a feladatuk, hogy megakadályozzák a migránsoknak az országba való illegális belépését, és elfogják az embercsempészeket.

Korábban Aleksandar Vulin szociálpolitikai miniszter közölte, hogy ezentúl büntetés jár az illegális belépésért. Visszaküldik azokat, akik nem kérnek menedékjogot. Szerbia a közös európai megoldást szorgalmazza, de ennek hiányában a saját érdekei alapján jár el.

Kétezer menekült van a horgosi, a kelebiai és a szabadkai táborban

Mintegy 2000 migráns tartózkodik a horgosi meg a kelebiai táborban, illetve a szabadkai ideiglenes befogadóközpontban – közölte Nenad Ivanišević szociálpolitikai államtitkár. A menekültek negyven százaléka gyerek.

Ivanišević hangsúlyozta: a kormány megakadályozza az országba való illegális belépést, valamint az embercsempészést. A migránsok ellen nem alkalmaz erőszakot, ellátja őket. Ezt azonban nem teheti megfelelő módon a határon, hanem csak a befogadó-központokban.

Ma megnyílnak a legfontosabb uniós tárgyalási fejezetek

Szerbia / EU zászló

Belgrád, Brüsszel - Szerbia a mai brüsszeli kormányközi értekezleten megnyitja a 23. és a 24. uniós tárgyalási fejezetet. Ezek az alapvető jogokkal, a jogállamisággal és az igazságszolgáltatással foglalkoznak.

A szerbiai küldöttséget Aleksandar Vučić kormányfő vezeti, tagja még Ivica Dačić külügy- és Jadranka Joksimović integrációügyi miniszter. Az uniós küldöttség élén Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter áll, mivel hazája elnököl az Európai Unióban. Rajta kívül jelen lesz Johannes Hahn bővítési biztos is.

Mint ismeretes, ezt a két fejezetet júniusban kellett volna megnyitni, de akkor Horvátország még nem adta beleegyezését.

Aleksandar Vučić Brüsszelben megbeszélést folytat John Kerry amerikai külügyminiszterrel, Johannes Hahn uniós bővítési biztossal, és Federica Mogherini külpolitikai főképviselővel.

Cimkék: 
SzerbiaEU

Terror Nizzában: Kamionnal hajtottak az ünneplő tömegbe, legalább nyolcvanan meghaltak

Fotó: twitter@metesohtaoglu

Nizza - A francia nemzeti ünnep alkalmával tartott tűzijátékot néző tömegbe hajtott egy teherautós Nizzában. A kamionban ülők utána tűzharcba is keveredtek a rendőrökkel, akik végeztek az autó vezetőjével. Legalább nyolcvanan meghaltak, mintegy kétszázan megsebesültek. A külügy péntek éjjel egy magyar sérültről tudott. A francia elnök bejelentette, terrortámadás történt. Meg nem erősített hírek szerint egy 31 éves, francia-tunéziai kettős állampolgár személyi igazolványa volt a kocsiban.

Az áldozatok között van egy gyerek is, a Guardian tudósítása szerint számos gyerekről van szó.

A TASZSZ orosz hírügynökség a BMF francia televíziócsatornára hivatkozva jelentette, hogy a teherautó mintegy 80 kilométeres óránkénti sebességgel, úgy két kilométeren keresztül gázolt a mintegy 100 százezres tömegben, amely a francia nemzeti ünnep alkalmával rendezett tűzijátékot nézte meg. A kamion állítólag cikkcakkban haladt, hogy minél több embert sodorjon el. Eközben ráadásul a teherautóból tüzet is nyitottak az emberekre. Szakértők szerint ez a dzsihádisták egyik módszere, amelynek célja minél több emberáldozat szedése.

A nizzai ügyészség péntek hajnalban mintegy kétszázra tette a sérültek számát. Éjjel még ötven, hajnalra már csak tizennyolc ember állapota volt válságos.

Több médium is megsértette az újságírók etikai kódexét

Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium

Belgrád - A Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium felhívást intézett a szerbiai médiához, hogy ne szenzációhajhász módon tájékoztasson a bűntényekről és tragédiákról.
„Az elmúlt hetekben az újságírók a legdurvább módon megszegték az etikai kódexet, megsértették az áldozatokat és a családjukat” – áll a tárca közleményében. „A címoldalakon felkavaró és nem odaillő fényképeket, valamint szöveget közöltek. Ezek káros hatással lehetnek a gyerekekre” – mondják a minisztériumnál. A kiskorúak védelme, illetve az etikai kódex betartása nemcsak törvény által előírt, hanem morális kötelessége is a médiának.
A tárca szankcionálni fogja azokat az eseteket, amikor az újságírók megszegik a közszolgálati tájékoztatásról és médiáról szóló törvényt, áll a közleményben.

Cimkék: 
Szerbiamédia

700 menekült várakozik a szerb-magyar határon

Horgos, Belgrád - A horgosi és a kelebiai határátkelőnél mintegy 700 migráns tartózkodik – közölte a Menekültügyi Biztosság. Az ENSZ illetékesei szerint nem fenyeget annak a veszélye, hogy megismétlődik a tavalyi helyzet, amikor egyes napokon a 10 ezret is meghaladta a Szerbia területére belépő menekültek száma.

Ivan Georgijev, a köztársasági menekültügyi biztos helyettese a Pink televíziónak elmondta, hogy az állandó befogadóközpontokban jelenleg 860-an tartózkodnak, az ideiglenes befogadóközpontokban 450-en, a két határátkelőnél 700, valamint a belgrádi parkokban még 150-200 személy várakozik.

Georgijev szerint nehéz eltántorítani a migránsokat a magyar határ közeléből, mivel naponta 15 személyt átengednek, és az ott tartózkodók abban reménykednek, hogy ők is sorra kerülnek.

Elmondta azt is, hogy csak az idén több mint 100 ezer ember vonult át Szerbián, és közülük 4.600-an kértek menedékjogot.

Srebrenicában ma emlékeznek a népirtás áldozataira

srebrenica potocari Tanjug/(AP Photo/Amel Emric)

Srebrenica - Srebrenicában ma emlékeznek meg a második világháború utáni legnagyobb európai mészárlásról, amelynek több mint 8000 halálos áldozata volt. Eddig csaknem 6500 áldozatot sikerült azonosítani, közülük 127-et ma helyeznek örök nyugalomra.

Potočari emlékparkban megjelentek a bosznia-hercegovinai hatalom és a nemzetközi közösség képviselői, valamint az áldozatok hozzátartozói.

Szerbiából csak Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke vesz részt a kommemoráción, ugyanis a szerb hatalom képviselőit nemkívánatosnak nyilvánították, mert tagadják a genocídium tényét.

Heves vita az MNT-ben a Magyar Szó és a Hét Nap kapcsán

Kép: illusztráció

Szabadka - Heves vita alakult ki a Magyar Nemzeti Tanács szabadkai ülésén a Magyar Szó és a Hét Nap alapszabály-módosítása kapcsán.
Ökrész Rozália, a Magyar Szó igazgatója a lap átszervezését azzal magyarázta, hogy nagyobb gondot kell fordítani a szórványra, és hogy a három egyenrangú szerkesztőség létrehozása nem hozta meg a várt eredményt. A deszk visszakerült Újvidékre.
Joó-Horti Lívia tanácstag, a Magyar Mozgalom tagja kijelentette, hogy az átszervezés nyomán a Magyar Szó pártközlönnyé alakult.
Jerasz Anikó, az MNT végrehajtó bizottságának elnöke azzal érvelt, hogy az alig egy éve létező Magyar Mozgalom rendszeresen helyet kap a lapban.

Oldalak

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep