Jelenlegi hely

Fogyatékossággal élők hozzáférése javulhat az internet világában

Kósa Ádám sajtóközleménye
Nem csupán a kormányzati szektor weblapjaira, de a nagyobb nem kormányzati szervek internetes oldalaira is vonatkozni fog az uniós szintű akadálymentesítési előírás, valamint a mobil applikációkra esetén is követelmény lesz. A bölcsődék, óvodák, iskolák esetében az alapvető információkat (pl. beiratkozás) kötelező lesz akadálymentes formában hozzáférhetővé tenni. Javítani kell az élő adások feliratozásán is.

Brüsszelben véget ért egy közel 4 éves jogalkotói folyamat, ami eredetileg a közintézmények és állami szervezetek webhelyeinek akadálymentesítéséről szóló irányelv megalkotását célozta. Az Európai Bizottság még 2012-ben terjesztette elő a közintézmények weblapjainak akadálymentesítéséről szóló javaslatát, ami a civil szervezetek és érdekvédők számára is túlságosan szűk és korlátozó volt.

Kósa Ádám, az első siket, jelnyelvet használó EP-képviselő már 2013-ban hangoztatta: "Nagyon fontos, hogy az Európai Parlament példát mutasson és világosan leszögezze: A közszférában az online tartalmak tekintetében is teljes körszerűen meg kell valósítani az akadálymentesítést. Elfogadhatatlan, hogy az európai uniós szervek és intézmények honlapjainak mintegy kétharmada még mindig nem akadálymentes".

Az irányelv-tervezetért a Foglalkoztatási és Szociális Bizottságban akkor Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő felelt. A néppárti politikus már 3 éve felhívta a figyelmet: a webes akadálymentesítés célja, hogy ne hozzunk létre új kirekesztést. „Arra kell törekednünk, hogy a gyorsan változó technológiai világban olyan normákat alkossunk, amelyek időtállóak” - hangsúlyozta Deutsch Tamás.

Ezért az Európai Parlament aktívan közreműködött olyan megoldások és javaslatok kidolgozásában. Kósa Ádám EP-képviselő a Fogyatékosságügyi Munkacsoport elnökeként aktívan vett részt ebben a munkában. A ma elfogadott jelentés szerint nem csak a közszektorbeli weblapok, hanem immáron a mobil applikációk akadálymentessége is alapkövetelmény lesz a közszolgáltatások nyújtásakor. Európai alapelvek mentén egy speciális szabvány alkalmazása is az akadálymentesség célját fogja szolgálni.

Élő médiatartalmak esetében legfeljebb 14 napos utólagos akadálymentesítési előírás lesz érvényben, amennyiben a feliratozás nem oldható meg. (A feliratozás kérdését egyébként az az elektronikus műsorszolgáltatókra vonatkozó Audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv (2010/13/EU) idén kezdődő felülvizsgálata kapcsán rendezhetik.)

Ezen felül nemcsak a kormányzati szektor weblapjaira, de a nagyobb nem kormányzati szervek internetes oldalaira is vonatkozni fog akadálymentesítési előírás. A bölcsődék, óvodák, iskolák esetében az alapvető információkat (pl. beiratkozás) kötelező lesz akadálymentes formában hozzáférhetővé tenni.

A tagállamoknak ezen felül be kell azonosítaniuk azt a szervet, amely felügyelni fogja az ebben az irányelvben foglalt kötelezettségek végrehajtását, illetve amelyek biztosítják a panaszmechanizmust, ideértve a jogorvoslatot is. A tagállamok alkalmazhatják a web-akadálymentesítési követelményeket azokra a tartalmakra vagy webhelyekre is, melyekre az irányelv nem vonatkozik.

„A keddi informális megállapodás egy fontos előrelépés. Az eddig nem rendezett kérdésekkel pedig az ún. Európai Akadálymentesítési Jogszabály (European Accessibility Act) keretében foglalkozhatunk majd 2016 második felétől” - fejezte ki reményét Kósa Ádám.

Brüsszel, 2016. május 5.

Kósa Ádám irodája
http://fidesz-eu.hu/
http://kosaadam.hu/

Cimkék: 
InternetEU

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep