Jelenlegi hely

Fico "valamilyen közös európai megoldást" vár a török-EU migrációs csúcson

Forrás: 
MTI

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád/Szkopje, 2016. március 2., szerda (MTI) -
"Valamilyen közös európai megoldást" vár a migránsválságra Robert Fico szlovák miniszterelnök az Európai Unió és Törökország vezetőinek jövő heti rendkívüli csúcstalálkozóján - közölte maga a politikus szerdán egy macedóniai befogadóközpontban tett látogatásán.

Fico a macedón és a szlovák belügyminiszterrel együtt kereste fel a macedón-görög határ mellett fekvő gyevgyelijai befogadóközpontot.
A szkopjei Telma Televízió internetes oldalának beszámolója szerint a Macedóniába küldött szlovák rendőrkontingens meglátogatásakor Robert Fico felhívta a figyelmet arra, hogy a múlt héten tárgyalt Gjorge Ivanov macedón elnökkel a helyzet kezeléséről, és felkérte, hogy állítson össze egy listát a szükséges felszerelésekről, amelyekkel Macedóniának segíteni lehetne. Hozzátette: szerette volna a saját szemével látni, mi a helyzet a macedón-görög határon, ugyanakkor látogatásával a macedón politikusokat arról szerette volna biztosítani, hogy továbbra is segítenek nekik a válság kezelésében.

Szerinte a visegrádi négyeknek a macedón-görög határ közös európai védelméről szóló B-tervét nem vetették el, csak elhalasztották. Ez a terv akkor léphetne életbe, ha a következő két-három hétben nem javulna nagymértékben a helyzet a török-görög határon.
Oliver Szpaszovszki macedón belügyminiszter kiemelte, hogy országa teljes mértékben kész együttműködni a balkáni migránsútvonalon fekvő országokkal annak érdekében, hogy megoldást találjanak a migránsválságra.
Leszögezte, Görögországból csak annyi embert engedhetnek át, amennyi befogadására az Európai Unió országai készen állnak. Hozzátette: nagyon fontosnak tartja, hogy emberséges módon fogadják a migránsokat, nem kevésbé fontos viszont az sem, hogy megvédjék a macedón rendőröket és az állampolgárokat. Emlékeztetett arra, hogy hétfőn, amikor 300 migráns áttörte a határon emelt kerítést, egy rendőr is megsérült.
A macedón belügyminiszter megköszönte Szlovákia és a visegrádi országok (V4) támogatását a migránsválság okozta helyzet kezelésében.
Szlovákia azon EU-tagállamok közé tartozik, amelyek ellenzik a migránsok szétosztására vonatkozó kötelező kvótákat, illetve amellett kardoskodnak, hogy meg kell állítani az áradatot. Február elején Pozsony 25 rendőrt küldött a macedón-görög határra.
A gyevgyelijai befogadóközpontba hétfő óta nem érkeztek új migránsok, mert Macedónia nem engedett be senkit Görögországból. Szerdán azonban rövid időre megnyitotta az Idomenit Gyevgyelijával összekötő átkelőt, és 170-en átmehettek, ők most a befogadóközpontban vannak, majd onnan a szerb határ melletti Tabanovciba utaznak tovább.
Az EU és Törökország vezetői jövő hétfőn tartanak rendkívüli migrációs csúcstalálkozót Brüsszelben.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep