Jelenlegi hely

Európai integrációs és gazdasági kérdésekről tárgyalt a boszniai, a horvát és a szerb elnök Mostarban

  • Mostar / fotó: vajdasag.eu
    Mostar / fotó: vajdasag.eu
Forrás: 
MTI

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád/Mostar, 2018. március 6., kedd (MTI) - Főként gazdasági kérdésekről, a kereskedelmi áruforgalom növekedéséről, az infrastruktúra fejlesztéséről, a határvitákról, valamint az Európai Unió nyugat-balkáni bővítési stratégiájáról tárgyalt kedden a boszniai Mostarban a háromtagú boszniai államelnökség, valamint a szerb és a horvát államfő.

Elhangzott, folyamatosan nő a kétoldalú kereskedelmi áruforgalom a három ország között, ám a gazdasági kapcsolatok további erősítésére van szükség ahhoz, hogy a térséget vonzóbbá tegyék a külföldi befektetők számára.
Aleksandar Vucic szerb elnök megismételte korábban már kifejtett elképzelését, amely szerint a nyugat-balkáni országoknak közös piacot kellene létrehozniuk. Mint mondta: a vámok és az adók egységesítésére lenne szükség, valamint egységes piac létrehozására, hogy a befektetők az összes érintett országban hasonló feltételekkel találkozzanak, és a határokon ne kelljen a teherautóknak 20-22 órát várakozniuk. Hozzátette: a kétoldalú kapcsolatok erősítése és az országok összeköttetésének fejlesztése is fontos, így például a Szarajevót Belgráddal összekötő autópálya kiépítése. Mindazonáltal - folytatta Vucic - az a legfontosabb, hogy az emberek biztonságban érezzék magukat, ha ugyanis béke és stabilitás uralkodik a régióban, akkor a gazdaság is gyorsabban tud fejlődni.

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnök kijelentette, hasznos volt a háromoldalú találkozó, mert a nyitott kérdések mellett számos együttműködési lehetőséget is érintettek. Kiemelte: Horvátország tiszteletben tartja Bosznia-Hercegovina területi integritását, és támogatja a nyugat-balkáni országok európai integrációját, valamint ígéretet tett arra, hogy Zágráb megtesz mindent annak érdekében, hogy felgyorsítsa ezt a folyamatot. A gazdasági kapcsolatok szempontjából fontosnak nevezte az együttműködést, mert így a szerbek, a horvátok és a boszniaiak akár közösen is felléphetnének harmadik piacokon. Aláhúzta, hogy az energiabiztonság oldaláról lényeges lenne a gázvezetékek kiépítése és összekötése a három ország között.
Bakir Izetbegovic, a háromtagú boszniai államelnökség bosnyák tagja szerint elsősorban azokat a gondokat kell megoldani, amelyek mindhárom országot érintik, ezek közül pedig a legégetőbb a fiatalok elvándorlása. Véleménye szerint a gazdaságok erősödét követően a fiatalok is találnak munkát a szülőföldjükön, és nem külföldön keresik majd a boldogulást.
A három ország vezetőinek tárgyalásaira azért van szükség, hogy a térséget érintő kérdéseket minél problémamentesebben lehessen megoldani, és az európai integráció érdekében mélyüljenek és javuljanak a kapcsolatok - emelte ki Dragan Covic, a háromtagú boszniai államelnökség soros elnöke. A sajtótájékoztató előtti háromoldalú megbeszélésen elhangzottakról Dragan Covic a Twitteren adott hírt, és reményét fejezte ki, hogy Bosznia-Hercegovina 2025-ig csatlakozhat Horvátországhoz az Európai Unióban.
Mindhárom országnak van határvitája a másikkal, ezeket a kérdéseket pedig mihamarabb rendezni kell. A szerb-horvát határvitát várhatóan két éven belül rendezik, ha nem, akkor a két fél hajlandó nemzetközi döntőbírósághoz fordulni, a szerb-boszniai, illetve a horvát-boszniai vitát viszont mindenképpen egymás között, külföldi közvetítők nélkül kellene rendezni. Ez az európai integráció szempontjából is fontos Belgrád és Szarajevó számára - szögezték le az államfők.
A háromoldalú találkozóval a köztársasági elnökök nem rejtett célja volt az is, hogy felélesszék azt a 2012 óta elhanyagolt hagyományt, amely szerint az államfők minden évben asztalhoz ülnek, hogy az aktuális kérdésekről tárgyaljanak.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep