Jelenlegi hely

Siketek és nagyothallók: Magyarország élen jár az akadálymentesítésben

Pelczné Dr. Gáll Ildikó és Kósa Ádám sajtóközleménye
Magyarország élen jár abban, hogy a siketek és nagyothallók számára lehetővé tegye, hogy halló embertársaikkal akadályok nélkül kommunikáljanak, akár a munkahelyükön, akár a magánéletükben. Az Európai Parlamentben a mai napon Pelczné Dr. Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke nyitotta meg azt a konferenciát, amelyen Kósa Ádám fideszes EP-képviselővel azt járták körül, hogy az Európai Unióban is megvalósul-e a siketek és nagyothallók egyenlő esélyű hozzáférése.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke nyitotta meg Brüsszelben azt a konferenciát, amely azt vizsgálta, mire van szüksége a siketeknek és nagyothallóknak ahhoz, hogy akadályok nélkül tudjanak élni és dolgozni. Ehhez számukra elengedhetetlen a jelnyelv, illetve a feliratozás használata. Az alelnök emlékezetett: az Európai Parlament 1988-ban és 1998-ban fogadott el határozatot a jelnyelvről, mégis 2015-ig kellett várni arra, hogy végre elinduljon egy jelnyelvi tanfolyam az EP dolgozói számára és még így is számos teendő maradt.

Magyarország ugyanakkor élen jár a fogyatékossággal élő emberek előtti infokommunikációs akadályok lebontásában. Hazánkban 2014. március 17-én Orbán Viktor miniszterelnök személyesen adta át az első táblagépet, amellyel útjára indította a KONTAKT tolmácsszolgáltatást, amely lehetővé teszi, hogy a siket személy és a hívott fél okostelefonján vagy táblagépén egyaránt megjelenjen a jelnyelvi tolmács, aki a jelnyelvet hangzó nyelvre fordítva közvetít a beszélgetők között. A nagyothalló személyek telefonbeszélgetését pedig valós idejű feliratozás teszi lehetővé a közeljövőben.

A rendezvény házigazdájaként Kósa Ádám fideszes EP-képviselő emlékeztetett, hogy Helga Stevens konzervatív EP-képviselővel együtt jelentést készítenek, amelyben az EP beszámol majd az ENSZ fogyatékos személyek jogairól szóló egyezményét vizsgáló bizottsága felé arról, milyen eredményeket tud felmutatni az Európai Parlament a fogyatékossággal élő személyek integrációja terén.

A konferencián az Európai Bizottság képviselője ígéretet tett arra, hogy a régen várt európai akadálymentesítési jogszabálytervezet idén decemberben, a Fogyatékossággal Élők Világnapja alkalmából megjelenik. Lovászy László, az ENSZ fogyatékos személyek jogaival foglalkozó bizottság magyar tagja emlékeztetett, hogy az egyre inkább elérhető technológiai fejlődés és korszerűbb szolgáltatások nem csak lehetőséget jelentenek, hanem egyre inkább kötelezettséget is, amennyiben ezzel a fogyatékos személyek esélyegyenlőségét növelni lehet.

Az Európai Ombudsmani Hivatal képviselője hangsúlyozta, hogy az európai intézményekben rendezett eseményeken kötelező jelnyelvi tolmácsolást biztosítani. Ennek remek példája volt a mai rendezvény, ahol a résztvevő siketek anyanyelvükön követhették a jelnyelvi tolmácsolást, a nagyothallók számára pedig élő feliratozást biztosítottak.

Brüsszel, 2015. november 11.

Kósa Ádám irodája
Pelczné Dr. Gáll Ildikó irodája
http://fidesz-eu.hu/
http://kosaadam.hu/
http://pelczne.fidesz-eu.hu/

Forrás: EPP-HungarianPress

Cimkék: 
EUMagyarország

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep