Jelenlegi hely

Nőtt az orosz olajtermelés szeptemberben

Forrás: 
MTI

Moszkva, 2015. október 2., péntek (MTI/Dow Jones) - Szeptemberben, az előző havihoz képest, 0,4 százalékkal, napi 10,74 millió hordóra, a Szovjetunió felbomlása utáni legmagasabb szintre emelkedett Oroszország olajtermelése.

Az emelkedő orosz olajtermelés csak tovább fokozza a világpiaci túlkínálatot és egyben arra is utal, hogy Oroszországnak, Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok mellett, a világ egyik legnagyobb olajtermelőjének, nem áll szándékában csatlakozni az OPEC termeléscsökkentési felhívásához az árak emelése érdekében.

Az olaj ára jelenleg mintegy 50 százalékkal alacsonyabb a bő egy évvel ezelőttinél.
Az OPEC jelezte, hogy csak abban az esetben hajlandó csökkenteni a termelését, ha más nagy olajtermelők, például Oroszország is ezt teszi.
Arkagyij Dvorkovics orosz miniszterelnök-helyettes még szeptemberben közölte, hogy a termelés csökkentése csak tartósan alacsony árak esetén jöhet szóba, és még akkor is csak csekély mértékben.
"Oroszország homlokegyenest ellenkező megközelítést alkalmaz, mint a nagyobb OPEC tagországok, mivel a lehető legnagyobb kitermelésre törekszik, és csak utólag foglalkozik az árváltozások következményeivel" - mondta Christopher Weafer, a moszkvai Macro-Advisory tanácsadó cég szakértője. "Nem valószínű, hogy Oroszország együttműködésre lépne az OPEC-kel, az pedig teljes mértékben kizárható, hogy csatlakozna hozzá" - tette hozzá.
A sajátos földrajzi és a nehéz környezeti feltételek miatt az orosz olajtermelő vállalatok nem tudják olyan könnyen változtatni a kitermelés volumenét, mint más országok termelői. A rubel árfolyamcsökkenése ugyanakkor olcsóvá is teszi az oroszországi kitermelési költségeket, ami hozzásegít a termelő vállalatokat nyereségességük megőrzéséhez.
"Az alacsony olajárak egyáltalán nem befolyásolják az orosz kitermelési terveket" - mutatott rá Pavel Kushnir, a Deutsche Bank (DB) moszkvai olajipari elemzője. A DB a tavalyi 10,58 millió hordós napi termelés után az idén átlagosan napi 10,6 millió hordós, a Szovjetunió felbomlása utáni legmagasabb orosz olajtermelést prognosztizálja.

edi \ egr \ gde \ gry
Forrás: MTI

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep