Jelenlegi hely

Bosznia-Hercegovina

Európai integrációs és gazdasági kérdésekről tárgyalt a boszniai, a horvát és a szerb elnök Mostarban

Mostar / fotó: vajdasag.eu

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád/Mostar, 2018. március 6., kedd (MTI) - Főként gazdasági kérdésekről, a kereskedelmi áruforgalom növekedéséről, az infrastruktúra fejlesztéséről, a határvitákról, valamint az Európai Unió nyugat-balkáni bővítési stratégiájáról tárgyalt kedden a boszniai Mostarban a háromtagú boszniai államelnökség, valamint a szerb és a horvát államfő.

Elhangzott, folyamatosan nő a kétoldalú kereskedelmi áruforgalom a három ország között, ám a gazdasági kapcsolatok további erősítésére van szükség ahhoz, hogy a térséget vonzóbbá tegyék a külföldi befektetők számára.
Aleksandar Vucic szerb elnök megismételte korábban már kifejtett elképzelését, amely szerint a nyugat-balkáni országoknak közös piacot kellene létrehozniuk. Mint mondta: a vámok és az adók egységesítésére lenne szükség, valamint egységes piac létrehozására, hogy a befektetők az összes érintett országban hasonló feltételekkel találkozzanak, és a határokon ne kelljen a teherautóknak 20-22 órát várakozniuk. Hozzátette: a kétoldalú kapcsolatok erősítése és az országok összeköttetésének fejlesztése is fontos, így például a Szarajevót Belgráddal összekötő autópálya kiépítése. Mindazonáltal - folytatta Vucic - az a legfontosabb, hogy az emberek biztonságban érezzék magukat, ha ugyanis béke és stabilitás uralkodik a régióban, akkor a gazdaság is gyorsabban tud fejlődni.

Forrás: 
MTI

Arab cégek földeket és ingatlanokat vásárolnak fel Bosznia-Hercegovinában

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti: Zágráb/Szarajevó, 2016. augusztus 12., péntek (MTI) - Arab cégek egyre több földet és ingatlant vásárolnak fel Bosznia-Hercegovinában. A hirtelen megnövekedett keresletre a rendőrség és a hírszerzés is felfigyelt - közölte a helyi média pénteken.

Az arab vásárlók nagyobb területeket vesznek - legalább 4000 négyzetmétereseket - főleg a fővárostól nem messze fekvő Hadzici, Trnovo és Ilidza kirándulóhelyeken, de Szarajevóban is.
Hadziciban kuvaitiak egész településrészeket, pihenő és rekreációs központokat építettek már ki.
A tömeges felvásárlásokra a hatóságok is felfigyeltek, és vizsgálatot rendeltek el.
Arab országok állampolgárai a boszniai törvények szerint nem vásárolhatnak lakóingatlant és földet az országban. Helyettük Bosznia-Hercegovinában bejegyzett külföldi tulajdonú cégek teszik ezt meg, amelyek milliókkal rendelkeznek - mondta Slobodan Ujic, a boszniai idegenrendészet igazgatója, hozzátéve, hogy az ellenőrzések során kiderült: ezeknek a cégeknek a többsége pénzmosással foglalkozik.

Forrás: 
MTI

Három magyar film indul a Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában

22. Szarajevói Filmfesztivál

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád/Szarajevó, 2016. július 20., szerda (MTI) - Trencsényi Klára Reményvasút című filmje, valamint Szőcs Petra Csoszogj úgy és Tóth Luca Superbia című rövidfilmje is szerepel a 22. Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában - közölték a szervezők szerdán Szarajevóban.

A fesztivál honlapján is olvasható összegzés szerint 8 játékfilm, 21 dokumentumfilm és 10 rövidfilm száll versenybe augusztus 12. és 20. között a Nyugat-Balkán egyik legjelentősebb fesztiváljának a fődíjáért, Szarajevó szívéért. A fesztivált az osztrák Lukas Valent Rinner Die Liebhaberin (A szerető) című filmje nyitja meg.
Az Elia Suleiman palesztin rendezőből, Zeynep Atakan török producerből, Nikola Djuricko szerb színészből, Angeliki Papoulia görög színésznőből és a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál kurátorából, Thomas Hailerből álló zsűri dönt arról, hogy ki kapja a legjobb filmnek, valamint a legjobb színésznek és színésznőnek járó elismerést, illetve a zsűri különdíját.
A dokumentumfilmek kategóriájában húsz alkotással kell megküzdenie Trencsényi Klára filmjének. A Reményvasút a rendező első egészestés dokumentumfilmje. Az 1948-ban épült budai gyermekvasútról szóló produkció egyben a mai gyerekek életét, anyagi és érzelmi problémáit, felnőtté váláshoz vezető útját mutatja be. A film az 58. Lipcsei Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválon a Next Masters szekció Arany Galamb díját, valamint a horvát ZagrabDox nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál különdíját nyerte el.

Forrás: 
MTI

Srebrenicában ma emlékeznek a népirtás áldozataira

srebrenica potocari Tanjug/(AP Photo/Amel Emric)

Srebrenica - Srebrenicában ma emlékeznek meg a második világháború utáni legnagyobb európai mészárlásról, amelynek több mint 8000 halálos áldozata volt. Eddig csaknem 6500 áldozatot sikerült azonosítani, közülük 127-et ma helyeznek örök nyugalomra.

Potočari emlékparkban megjelentek a bosznia-hercegovinai hatalom és a nemzetközi közösség képviselői, valamint az áldozatok hozzátartozói.

Szerbiából csak Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke vesz részt a kommemoráción, ugyanis a szerb hatalom képviselőit nemkívánatosnak nyilvánították, mert tagadják a genocídium tényét.

Újra éleződő szerb-bosnyák ellentétek mellett emlékeztek meg a srebrenicai mészárlásról

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád/Srebrenica, 2016. július 11., hétfő (MTI) - Ismét kiéleződni látszanak a szerb-bosnyák ellentétek, miután a srebrenicai mészárlás 21. évfordulója alkalmából tartandó hétfői megemlékezésre nem hívták meg a szerb politikusokat, sőt Srebrenica polgármestere egyenesen nem kívánatosnak minősítette a szerbiai államvezetést.

A tavalyi megemlékezésen részt vett Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök, főhajtása azonban botrányba fulladt, amikor a gyászoló tömeg palackokkal és kövekkel dobálta meg. Ezúttal nem hívták meg a szerbiai politikusokat, mert a szerb hivatalos álláspont szerint nem népirtás történt Srebrenicában, hanem "csak" szörnyűséges bűncselekmény.
Több ezren gyűltek össze hétfőn a kelet-boszniai Srebrenicában, hogy a 21 évvel ezelőtti mészárlás több mint nyolcezer áldozatára emlékezzenek, valamint hogy fejet hajtsanak az újonnan azonosított 127 áldozat előtt, akiket szintén hétfőn temettek el a potocari emlékhelyen. Az újonnan azonosított áldozatok nyughelyével együtt már 6504 sír található Potocariban.

Forrás: 
MTI

Ötezren vesznek részt az idén a srebrenicai békemenetben

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád/Szarajevó, 2016. július 8., péntek (MTI) - Több mint ötezren vesznek részt a pénteken kezdődött srebrenicai békemenetben, amelynek három napja alatt a résztvevők 110 kilométert tesznek meg, azt az útvonalat járják le ellentétes irányban, amelyen a srebrenicai muszlimok 1995-ben menekültek a tömegmészárlás elől.

A Klix.ba boszniai hírportál beszámolója szerint a békemenet péntek reggel indult el a boszniai Tuzla melletti Nezuk faluból, és vasárnap érkezik meg a Srebrenicától északra fekvő Potocari faluban kialakított emlékhelyre. A srebrenicai mészárlás 21. évfordulója alkalmából hétfőn tartanak megemlékezést, amelynek keretében 127 újonnan azonosított áldozatot temetnek el, ezzel 6504-re nő az oda temetett áldozatok száma.
A résztvevők azt mondják, hogy a gyaloglás megterhelő, de az áldozatok iránti tiszteletből ennyit meg kell tennie mindenkinek - jelentette a Klix.ba helyszíni tudósítója.
A menethez vasárnap Srebrenicában 500 motoros, a kerékpáros maraton 250 résztvevője, valamint a horvátországi Vukovárból indult öt ultramaraton-futó is csatlakozik.

Forrás: 
MTI

Ismét elmérgesedtek a bosnyák-szerb kapcsolatok Srebrenica miatt

RTV (Vanja Đurić)

Ćamil Duraković srebrenicai polgármester tolmácsolta az emlékünnepség szervezőbizottságának üzenetét, mely szerint a szerbiai államvezetés nem kívánatos a közelgő megemlékezésen, amíg Belgrád nem ismeri el, hogy a bosnyák városban népirtás történt.

Erre válaszolt Aleksandar Vučić szerbiai miniszterelnök, miszerint néhány hónappal ezelőtt ő még kedves vendégnek számított. Arra utalt ezzel, hogy akkor 5 millió eurós adományt vitt a városnak.

Az ezzel kapcsolatos hírek ma szaporodtak meg, amikor Duraković kijelentette, hogy öt millió euróért nem lehet bérletet váltani a potočari emlékközpontba.

A szóváltást további reagálások követték. Marko Đurić, a Szerb Haladó Párt alelnöke a bosnyákokkal való kommunikáció teljes megszüntetését követelte, azt állítván, hogy Duraković mögött valójában Bakir Izetbegović, a boszniai elnökség bosnyák tagja áll.

Elutasították Karadzic ideiglenes szabadon bocsátását

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád/Szarajevó, 2016. június 1., szerda (MTI) - Elutasította Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök ideiglenes szabadlábra helyezését a hágai Nemzetközi Törvényszék - számolt be a keddi döntésről a boszniai sajtó szerdán.

Karadzicot az 1992-1995 közötti boszniai háborúban elkövetett népirtás, háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt március végén negyvenéves börtönbüntetésre ítélte az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék. Az elítélt áprilisban kérte ideiglenes szabadon bocsátását addig, amíg megszületik a döntés az elsőfokú ítélet ellen benyújtott fellebbezéséről.
Radovan Karadzic beadványában kiemelte, hogy bármikor megjelenne a törvényszék előtt, amennyiben ezt kérik, illetve nem befolyásolná az eljárásban részt vevő tanúkat és szakértőket.

Forrás: 
MTI

Három évre szóló hitelmegállapodást kötött az IMF Boszniával

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád/Szarajevó, 2016. május 24., kedd (MTI) - Új, 550 millió eurós, három évre szóló hitelmegállapodást kötött kedden Bosznia-Hercegovina és Nemzetközi Valutaalap (IMF) - írta a klix.ba boszniai hírportál.

A pénzlehívás hároméves időszaka után négy és féléves türelmi időszak következik, ezt követően pedig hat éve lesz arra Szarajevónak, hogy visszafizesse a hitelt - ismertette a portál. Az összeg a két országrész között oszlik meg: kétharmadát a többségében horvátok és bosnyákok lakta Bosznia-hercegovinai Föderáció, egyharmadát pedig a főként szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaság kapja. A pénzt az országrészek várhatóan a mintegy egymilliárd konverbilis márkára (161,7 milliárd forint) rúgó költségvetési hiány csökkentésére költik majd.
Nadeem Ilahi, az IMF-küldöttség vezetője a megállapodást követően a sajtónak azt mondta, a valutaalap végrehajtó bizottsága várhatóan júliusban hagyja jóvá a hitelt.
Az IMF kéthetes boszniai látogatása végén Nadeem Ilahi elmondta, hogy a balkáni ország gazdasága "a javulás jeleit mutatja", és várhatóan az idén 3 százalékos növekedést ér el. Az infláció továbbra is alacsony, ami főként az eurózóna alacsony inflációs mutatóit követi.

Forrás: 
MTI

Rekordmértékű vádemelés a bosznia-hercegovinai ügyészség 13 éves fennállása alatt

Belgrád/Szarajevó, 2016. május 9., hétfő (MTI) - Rekordot döntött a bosznia-hercegovinai szövetségi ügyészség azzal, hogy 2003 óta, 13 éves fennállása alatt 605 személy ellen emelt vádat, akiket összesen 2087 évre ítéltek el; ilyen mértékű vádemelésre és ítéletre a világon korábban csak két esetben, a második világháború után, a nürnbergi és a tokiói per esetében volt példa - közölte az ügyészség hétfőn.

A boszniai ügyészség a honlapján közzétett összefoglalóban azt írta, hogy a már lezárt ügyek esetében a vádlottak 80 százalékát háborús bűnök elkövetésének vádjában bűnösnek találták, és börtönbüntetésre ítélték. A közlemény ugyanakkor nem tért ki arra, hogy az 1992-1995-ös boszniai háborúban elkövetett bűncselekmények vádlottjai, illetve az elítéltek között milyen arányban voltak szerbek, horvátok és bosnyákok.
A boszniai háborúban mintegy 100 ezren vesztették életüket, és majdnem kétmillióan kényszerültek otthonuk elhagyására.

Forrás: 
MTI

Oldalak

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep