Jelenlegi hely

Bezártak a szavazóhelyiségek

  • UV-lámpával világítják meg egy szavazó jobb mutatóujját egy szabadkai szavazóhelyiségben 2016. április 24-én, a szerbiai önkormányzati, vajdasági tartományi és előre hozott parlamenti választások napján. A többszöri voksolás lehetőségének kizárásáért UV-fényre láthatóvá váló folyadékkal jelölik meg a szavazók jobb mutatóujját Szerbiában. MTI Fotó: Molnár Edvárd
    UV-lámpával világítják meg egy szavazó jobb mutatóujját egy szabadkai szavazóhelyiségben 2016. április 24-én, a szerbiai önkormányzati, vajdasági tartományi és előre hozott parlamenti választások napján. A többszöri voksolás lehetőségének kizárásáért UV-fényre láthatóvá váló folyadékkal jelölik meg a szavazók jobb mutatóujját Szerbiában. MTI Fotó: Molnár Edvárd
Forrás: 
MTI

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2014. április 24., vasárnap (MTI) - Befejeződtek az önkormányzati, vajdasági tartományi és előre hozott parlamenti választások Szerbiában, vasárnap este nyolc órakor bezártak a szavazóhelyiségek. A részvételi arány 18 óráig a választási bizottság adatai szerint 47,68 százalékos volt.

A várakozások szerint most 53-55 százalékos lesz a végleges részvételi arány annak ellenére, hogy az ország teljes területén egész nap esett az eső, és jelentősen lehűlt az idő a korábbi napokhoz képest. A választási bizottság szerint nagyon nyugodt volt a voksolás, nagyobb szabálytalanságot csak két helyen észleltek.
Az első hivatalos adatokra 23 óra körül lehet számítani. A végleges eredményeket csütörtökig kellene nyilvánosságra hozni, azonban néhány helyen szabálytalanságokat észleltek, és meg kell ismételni a voksolást. Mivel a jövő hét végen lesz a pravoszláv húsvét, valószínűleg nem akkor ismétlik meg a szavazást, így az is előfordulhat, hogy csak két hét múlva derülnek ki a végleges eredmények.
A közvélemény-kutatások eredményei alapján biztosra vehető a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) győzelme, sőt az is, hogy a második helyet a jelenlegi kisebbik koalíciós partner, a baloldali Szerbiai Szocialista Párt (SPS) szerzi meg.
Az öt százalékos parlamenti küszöböt a feltételezések szerint hét szerbiai párt lépi át. A nemzeti kisebbségek pártjainak parlamentbe jutása nem az 5 százalékos küszöb elérésétől függ: a természetes választási küszöb használata van érvényben, ami azt jelenti, hogy annyi kisebbségi képviselő kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt. Ehhez általában 12-16 ezer voks szükséges. A legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) az eddigi öt mandátumuk megőrzését tűzte ki célul.
A pártelnökök voksuk leadásakor egybehangzóan azt mondták: jó eredményre számítanak.
Szerbiában azért írtak ki előre hozott parlamenti választásokat, mert Aleksandar Vucic kormányfő kijelentette, további négy évre, azaz egy teljes mandátumra van szüksége ahhoz, hogy Szerbiát az Európai Unió kapujáig kormányozza, azaz a tervezett reformokat addigra lehet megvalósítani, lezárni.
Előre hozott parlamenti választást a legutóbb két éve tartottak, vajdasági tartományi és önkormányzati választások azonban a legutóbb négy éve voltak.
A valamivel több mint 6,7 millió szavazójoggal rendelkező szerb állampolgár összesen 20 lista közül választhatott, a Vajdaságban pedig 15 lista indult, emellett Szerbia szinte minden önkormányzatában választást tartottak, kivéve a fővárosban, Belgrádban, ahol a legutóbb két éve járultak az urnák elé a lakosok.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep