Jelenlegi hely

Az MM társelnökei leszámolással vádolják a VMSZ vezetőjét

SZABADKA - Azzal, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség listát készít magyar emberekről feltételezett bűnök miatt, nehezen minősíthető fejlemény – mondta a fegyelmi eljárás bejelentésére reagálva Varga László, a Magyar Mozgalom Ügyvivői Testületének tagja.
"Ezzel ugyanabba a helyzetbe kerül a vajdasági magyar közösség, mint amilyenben a második világháború után és a kilencvenes években volt. Ez pedig furcsa lépés az a VMSZ részéről, amely az elmúlt 20 évben a kollektív bűnösség eltörléséért harcolt. A VMSZ elnöke most megpróbál mindenkivel leszámolni, de a folyamatok végén bekövetkezhet az, hogy elnöksége alatt egy korábbi elnököt és öt alelnököt zárnak majd ki a pártból. Habár voltak belső harcok és pártszakadások, de ilyesmire a szerbiai politikai színtéren az elmúlt évtizedekben nem volt példa" - állítja Varga.

Szerinte egy másik választási listán való indulás a VMSZ dokumentumai alapján csak akkor fegyelmi vétség, ha az valóban bekövetkezik, de hogy "ennek elméleti lehetőségéről való beszéd miatti retorzió érjen embereket a kollektív bűnösség elve szerint, ez példa nélküli", fogalmazott a VMSZ-ből korábban kizárt parlamenti képviselő.

Pásztor István tegnapi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy mindazok ellen a VMSZ-tagok ellen fegyelmi eljárást kezdeményezett, akik a választásokon szintén részt vevő Magyar Mozgalom nevű civil szervezetnek is a tagjai.

Korhecz: Pásztor tart az MM-től

Korhecz Tamás, a Magyar Mozgalom alapító tagja szerint Pásztor István döntése, miszerint a Magyar Mozgalom VMSZ-es tagjai ellen fegyelmi eljárás indul a párton belül, meg fogja osztani a vajdasági magyarságot.

Korhecz Tamás a Vajdasági RTV-nek nyilatkozva elmondta, az MM alapításától fogva folyamatosan a magyar közösségen belüli párbeszéd fontosságát hangsúlyozza a minél szélesebb társadalmi konszenzus elérése érdekében abban a válsághelyzetben, amelybe a vajdasági magyar közösség került.

„Sajnos a legújabb döntés számunkra nem meglepő, csak elszomorító, mert ismételten a közösségen belüli széthúzás a célja. Nehezíti a kommunikációt és hasonló Pásztor István eddigi intézkedéseihez, mint amilyen a pártból való kizárás, a párbeszédtől való elzárkózás és az MM tagjaira gyakorolt nyomásgyakorlás” – fogalmazott Korhecz az RTV-nek adott nyilatkozatában.

Korhecz továbbá elmondta, a VMSZ vezetője nem hivatkozhat a párt statútumára és nem indokolhatja azzal a kizárásokat, hiszen a statútumban nincs semmi, ami ezt a lépést megkövetelné.

Az MM alapító tagja szerint Pásztor tart a Magyar Mozgalomtól.

„Minden, ami a múlt év szeptemberétől történt arra utal, hogy bármilyen ok nélkül az MM-et tartják a legnagyobb veszélynek a VMSZ-re nézve” – mondta Korhecz.

A kérdésre, hogy számít-e komolyabb politikai viharokra a szabadkai politikai színtéren, hiszen Maglai Jenő is az MM tagja, Korhecz azt mondta, a VMSZ, ha tehette volna, már leváltotta volna Maglait.

„Egyértelmű, hogy a VMSZ-nek a koalíción belül nincs meg a partnere egy ilyen lépés megtételéhez, ezért nem számítok politikai viharokra a választások előtt” – mondta Korhecz.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep