Jelenlegi hely

április 2016

2016. április 30., szombat

Fotó: vajdasag.eu

Április / Szent György hava / Tavaszhó / Szelek hava
Az év 17. hete, 121 napja, az évből még 247 nap van hátra (szökőév).
Névnap: Katalin, Kitti
Napkelte: 04.28 / Napnyugta: 18.54
Holdkelte: 00:55 / Holdnyugta: 11.07

Forrás: 
vajdasag.eu

Felhívás Nyári egyetemre

Kisebbségi Jogvédő Intézet

A Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet 2016-ban is megrendezi a Kisebbségvédelem Európában c. nyári egyetemet. A program célja, hogy felkutassa azokat a joghallgatókat, kezdő jogászokat vagy doktoranduszokat, akik a téma iránt kellően elhivatottak, jövőbeni szakmai tevékenységük során érdemben kívánnak a határon túli magyarok jog-és érdeksérelmeinek védelmével foglalkozni. Elsősorban ezekhez a kezdő szakemberekhez kívánunk eljutni programunkkal.

A nyári egyetem tematikájában az állampolgárság kérdéskörének nemzetközi és európajogi vetületeire, az egyes autonómia koncepciókra, a kisebbségi nyelvhasználat és az oktatási jogok kiterjesztésének kérdéskörére, illetve a kisebbségek politikai képviseletének témakörére fókuszál. Előadóként olyan szakembereket – jogászokat, politikusokat, történészeket, szociológusokat – kértünk fel, akik a terület elismert szakértői, széleskörű szakmai tapasztalattal, tudományos háttérrel rendelkeznek. A képzés elméleti és gyakorlati jellegű oktatási modulokat is tartalmaz, külön figyelmet fordítva a jogkiterjesztés és a jogtudatosság gyakorlati aspektusaira. A képzés nyelve magyar.

A Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet a nyári egyetem által egy olyan szakmai műhelyt kíván biztosítani a hallgatóknak, ahol lehetőségük nyílik az egymással, valamint az oktatókkal történő konzultációra, tapasztalatcserére, emellett elmélyíthetik a nemzetközi, valamint európai szintű kisebbségvédelemre vonatkozó ismereteiket. Az előadásokon kívül lehetőséget kívánunk biztosítani egyéb csoportos foglalkozásokra, kerekasztal beszélgetésekre, amelyek során a résztvevőknek lehetőségük nyílik a tapasztalatcserére.

A nyári egyetem 2016. július 31 – augusztus 6. között kerül megrendezésre Gödöllőn és Budapesten. A hallgatók számára a Kisebbségi Jogvédő Alapítvány és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet ösztöndíjat biztosít, amely magában foglalja a képzés, a szállás, a napi háromszori étkezés, valamint a rendezvény keretében megszervezésre kerülő utazások költségét, valamint a belépődíjakat. Az oda- és hazautazást a résztvevő hallgatóknak minden esetben maguknak kell biztosítaniuk. A nyári egyetem résztvevőit a képzésen túl színes kulturális programokkal is várjuk.

2016. április 29., péntek

Fotó: vajdasag.eu

Április / Szent György hava / Tavaszhó / Szelek hava
Az év 17. hete, 120 napja, az évből még 248 nap van hátra (szökőév).
Névnap: Péter
Napkelte: 04.30 / Napnyugta: 18.53
Holdkelte: 00:14 / Holdnyugta: 10.03

Forrás: 
vajdasag.eu

Újabb lépés az egységes európai vasúti térség kialakítása felé

EPP-HungarianPress

Deli Andor sajtóközleménye
Javul a vasúti biztonság, egyszerűsödik a regisztrációs eljárás és átjárhatóbbá válik a határokon átnyúló vasúti közlekedés - ezek a fő hozadékai a ma elfogadott negyedik vasúti csomag technikai részének. Deli Andor fideszes EP-képviselő a mai plenáris szavazást követően kiemelte: újabb lépést tettünk az egységes európai vasúti térség kialakítása felé.

Deli Andor felszólalásában üdvözölte a három technikai dosszié napirendre tűzését. "Örülök, hogy végre napirendre került a negyedik vasúti csomag technikai dossziéja és szavazatunkkal véglegesíthetjük ezt a folyamatot, amelyre elsősorban az ipar, de az utasok is régóta várnak" – mutatott rá a néppárti politikus.

"Üdvözlöm azt a tényt is, hogy sikerült együtt kezelnünk a vasúti csomag technikai és politikai részét, valamint hogy a három műszaki jogszabály végül nem vált a politikai dossziék és csatározások áldozatává" - mutatott rá Deli annak fényében, hogy sok vita előzte meg a mai szavazást arról, vajon csomagban kezeljük-e a technikai és politikai részeket.

Cimkék: 
EUKözlekedés

Viccből indult formáció a választások legnagyobb győztese Mladenovacon

Ljubiša Preletačević Beli

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2016. április 28., csütörtök (MTI) - Viccből, iróniából, a politikusok kifigurázása céljából indult a szerbiai önkormányzati választásokon a Belgrádhoz közeli Mladenovac fiatal művésze, és mindenki - legfőképpen saját maga - meglepetésére a második lett.

Ljubiša Preletačević Beli a választási kampány kezdete óta fehér öltönyben, fehér lovon, felékszerezve járta Mladenovacot, és mindenhol testőrei kíséretében jelent meg, számos asszisztens sürgött-forgott körülötte. Minden megnyilvánulásával az általa parodizált, minden hájjal megkent politikusnak a fontosságát hangsúlyozta. Lépten-nyomon arrogáns kijelentéseket tett, nem tagadta, hogy megvesztegethető, sőt azt sem, hogy diplomáját is csak vásárolta. Azt sem titkolta, hogy több pártnak is a tagja volt már, és mindig az érdekeinek megfelelően váltott. A szerepjáték idején használt vezetékneve is, a Preletacevic voltaképpen "pártváltót" jelent, a Beli pedig fehér öltözékére utal.
A kampány során meglátogatta a helyi gyárakat és gazdaságokat, nem létező befektetőkkel kötött fiktív szerződéseket, és gyerekeket mentett meg kitalált veszélyhelyzetekből. Jobb életet, magasabb béreket ígért a szavazópolgároknak, ígéretét azonban bevallottan nem akarta betartani.
Legközelebbi munkatársa, egyben tanácsadója Nebojsa Prilepak (Ragacs), akit egyetlen cél vezérel: teljesíteni főnöke utasításait. A választásokat követően úgy fogalmazott: "ha azt kéri, hogy hazudjak, akkor hazudok, ha azt, hogy lopjak, akkor lopok".
Az álnév mögött voltaképpen a 24 éves Luka Maksimovic rejtőzik, aki viccből hozta létre Csak erősen-Beli nevű választási listáját, amelynek mottója - egy szerb mulatós nóta alapján - a Nem kóstoltad meg a töltött káposztát (Sarmu Probo Nisi) lett. Legnagyobb meglepetésére 38 nap alatt akkora sikert tudott elérni, hogy a 20 ezer lakosú településen a szavazatok 20 százalékát szerezte meg, így több országos pártot is maga mögé utasított, és 13 képviselője lesz a helyi önkormányzatban.

Forrás: 
MTI

Legalább 15 helyen meg kell ismételni a voksolást, változhat a végeredmény

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2016. április 28., csütörtök (MTI) - Legalább tizenöt helyen meg kell ismételni a szerbiai előre hozott parlamenti választásokat, ami döntően befolyásolhatja két koalíciós lista sorsát, amely a bejutási küszöb környékén mozognak.

A szerbiai választási bizottságnak a nap folyamán kell közölnie, hgoy összesen hány helyen ismétlik meg a választást a szabálytalanságok miatt, és hogy erre mikor lesz alkalom, a hét végén ugyanis a szerb ortodox húsvét miatt nem rendeznek voksolást.
Az ismétlés mintegy 18 ezer szavazót érint, voksaik pedig hatással lehetnek a jobboldali Szerbiai Demokrata Párt (DSS) és a Dveri mozgalom listájának bejutására, ők ugyanis jelenleg csupán hajszálnyira vannak az ötszázalékos küszöb felett, alig néhány tucattal van több szavazatuk a minimálisan szükségesnél. Ha bejutnak, ez az eredmény 13 képviselői helyet jelentene nekik. Hasonló a helyzet a Boris Tadic volt államfő vezette hárompárti koalícióval is, ők viszont körülbelül 1500 szavazattal tudták eddig megugrani a küszöböt, és így 5,03 százalékon állnak. A megismételt szavazás miatt ők is kieshetnek a parlamentből, és ezzel ugyancsak 13 képviselői helyet veszítenének.
Amennyiben a megismételt választás után mégsem kerülne be ez a két lista, szavazataikat a bejutó pártok között osztják el, így azok mandátumszáma növekedhet a 250 fős törvényhozásban.
Az érintett kis pártok egyébként türelmetlenek, szabálytalanságokra panaszkodtak a választási bizottság munkájában, és bírálták a testületet, mert a vasárnapi urnazárást követő 12 órában a voksok több mint 97 százalékát számolta össze, a hiányzó szavazatok sorsáról pedig napok óta nem tud dönteni. A DSS utcai tüntetéseket helyezett kilátásba, amennyiben a választások megismétlését követően nem jutna be a parlamentbe.
Aleksandar Vucic, a legtöbb szavazatot szerző jobbközép Szerb Haladó Párt elnöke kijelentette, a választások végleges eredményeinek kihirdetése után nagyon rövid időn belül megtartják a parlament alakuló ülését, és június elejéig a kormány is megalakulhat.

Forrás: 
MTI

Szerbia az európai utat választja

EPP-HungarianPress

Deli Andor sajtóközleménye
Tegnap este az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén Deli Andor fideszes EP-képviselő a szerbiai választások eredményei kapcsán szólalt fel. A vajdasági származású politikus örömét fejezte ki, hogy a szerb választók ismét az Európa-barát jobbközép Szerb Haladó Párt mellett tették le a voksukat. Beszédében felszólította az Európai Bizottságot és a Tanácsot, hogy tegyenek meg mindent az ország csatlakozási folyamatának felgyorsítása érdekében.

Gratulálni szeretnék a Szerb Haladó Pártnak a választásokon elért rendkívüli eredményért, amely lehetővé teszi, hogy folytassák a reformokat Szerbia európai integrációja, és az ország polgárainak érdekében” – mondta el a fideszes EP-képviselő.

Magyarként pedig gratulálok a Vajdasági Magyar Szövetségnek, az Európai Néppárt egyetlen szerbiai társult tagjának az elért választási eredményhez, amely lehetővé teszi a magyar nemzeti közösségnek, hogy minden szinten megtartsa erős politikai képviseletét” – hangsúlyozta Deli Andor.

Cimkék: 
EUSzerbia

2016. április 28., csütörtök

Fotó:  Nagy Andrea / https://www.facebook.com/andrea.nagy.9041?fref=ts

Fotó: Nagy Andrea
Április / Szent György hava / Tavaszhó / Szelek hava
Az év 17. hete, 119 napja, az évből még 249 nap van hátra (szökőév).
Névnap: Valéria

Napkelte: 04.31 / Napnyugta: 18.52
Holdkelte: - / Holdnyugta: 09.04

Forrás: 
vajdasag.eu

Ki nyerte meg az év praxisát a Kárpát medencében?

Ki nyerte meg az év praxisát a Kárpát medencében?

Tisztelettel meghívjuk” Az Év praxisa a Kárpát medencében” pályázat hivatalos eredményhirdetésére!

Hatodik alkalommal indult útjára, ezúttal az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szervezésében „Az év praxisa a Kárpát medencében” pályázat. Az elmúlt öt esztendő alatt majd 1000 hazai és határon túli remek háziorvos, és legalább ennyi nővér élvezhette páciensei és tágabb környezete elismerését, közülük százan kapták meg „Az év praxisa a Kárpát medencében „kitüntető elismerést Budapesten, az Emberi Erőforrás Minisztérium Egészségügyi Államtitkárságának épületében. Az ajánlók ezúttal is a hálás betegek, a polgármesterek, a nyugdíjas klubok, az idősotthonok, alapítványok, szerkesztőségek, akik 150 ajánlást küldtek be a pályázat portáljára itthonról, valamint Erdélyből, Ukrajnából és a Felvidékről. A TOP 20-at a zsűri választotta ki, a végleges sorrendet pedig az internetes közönségszavazás döntötte el.

Forrás: 
vajdasag.eu

Horvátország a magyar Erzsébet-utalványhoz hasonló üdülési csekkel élesztené fel a belföldi turizmust

Horvátország, Szplit / Fotó: vajdasag.eu

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti: Zágráb, 2016. április 27., szerda (MTI) - A horvát kormány a magyar szociális üdültetési rendszert tanulmányozná, és az Erzsébet-utalványhoz hasonló üdülési csekkel "mentené meg" a szárazföldi turizmust - írta a Poslovni Dnevnik horvát napilap szerdán.

Anton Kliman turisztikai miniszter a lapnak úgy nyilatkozott: céljuk, hogy felélesszék a belföldi turizmust.
"Mondhatunk, amit akarunk, de nem várható, hogy több tízezer külföldi turista látogat majd el Horvátország szárazföldi területeire, ezért ki kell dogoznunk egy olyan rendszert, amely a hazai turistákat erre ösztönzi majd" - mondta.
Kiemelte: hasonló modellre van példa Franciaországban, Németországban és Ausztriában is, amelyet a belföldi fogyasztás növelésére hoztak létre. Horvátország ugyanakkor a magyar modellt fogja megvizsgálni, amellyel Magyarország négy év alatt 40 százalékkal emelte belföldi turizmusa forgalmát - hangsúlyozta.
Bejelentette, hogy nemsokára munkatársaival Budapestre utazik.
Horvátországban a munkáltatók egy része eddig üdülési pénzt fizetett alkalmazottainak. A miniszter szerint az új rendszer attól jobb, hogy azoknak a munkaadóknak, amelyek üdülési utalványt adnak dolgozóiknak, a kifizetett összeggel csökkenthető a jövedelemadó, és az utalványt csak turisztikai célokra lehet majd felhasználni.

Forrás: 
MTI

Oldalak

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep