Jelenlegi hely

március 2016

Nemkívánatos személlyé nyilvánították Seseljt Horvátországban

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:
Zágráb, 2016. március 31., csütörtök (MTI) -
Vojislav Seselj szerb ultranacionalista politikust nemkívánatos személlyé nyilvánították Horvátországban, és amennyiben megjelenik a horvát határon, a hatóságok a külföldiekre vonatkozó törvényre hivatkozva nem engedik belépni az országba - közölte a horvát belügyminisztérium (MUP) csütörtökön.

A tárca értesítette döntéséről a határrendészetet is.
Miután a hágai székhelyű Nemzetközi Törvényszék (NT) csütörtökön kihirdette a felmentő ítéletét Seselj ellen, az ultranacionalista politikus bejelentette, hogy Horvátországba utazik. A törvényszék ügyészei háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolták, köztük azzal, hogy felelős a Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban 1991 és 1994 között elkövetett háborús bűncselekményekért.

Forrás: 
MTI

Közös határőrizetről állapodott meg a szerb és a román belügyminiszter

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád, 2016. március 31., csütörtök (MTI) -
Szerb-román közös határőrizetről állapodott meg csütörtökön Nebojsa Stefanovic szerb és Petre Toba román belügyminiszter a két országot összekötő Kladovóban.

A szerb belügyminisztérium közleménye szerint az együttműködésnek köszönhetően hatékonyabb lesz a határsáv őrzése és védelme, eredményesebben tudnak majd fellépni a dohányáru- és kábítószercsempészek ellen.
A migránsválsággal kapcsolatban a politikusok megállapították, hogy a két ország között nincs véleménykülönbség, mindkét állam a közös európai megoldás mellett kardoskodik.
Nebojsa Stefanovic kiemelt: a szerb rendőrség azon dolgozik, hogy meggátolja a Szerbiába való illegális belépéseket.

Forrás: 
MTI

Általános felháborodást keltett Horvátországban Seselj felmentése

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:
Zágráb, 2016. március 31., csütörtök (MTI) -
A horvátországi politikai pártok és civil szervezetek általános felháborodással fogadták, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) csütörtökön felmentette Vojislav Seseljt, a háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolt szerb ultranacionalista politikust a terhére rótt bűncselekmények alól.

A felmentő ítélet miatt a Platform 112 emberi jogi egyesület és a délszláv háború női áldozatainak központja tüntetést hirdetett Zágráb főterére Seselj felmentése - az igazság veresége, a bíróság szégyene, az áldozatokkal szembeni igazságtalanság címmel.
A parlament veteránügyi bizottsága arra kérte az államfőt és a kormányfőt, hogy hívjon össze rendkívüli parlamenti ülést, hogy a nemzetgyűlés közös következtetéseket fogalmazzon meg a hágai törvényszék működésével kapcsolatban.
Tomislav Karamarko miniszterelnök-helyettes újságíróknak azt mondta, hogy felháborító a hágai felmentő ítélet, Zeljko Reiner házelnök viszont reményét fejezete ki, hogy a jogerős ítélet meghozatalánál győzni fog az igazság.
Vojislav Seselj ellen kilenc rendbeli háborús és emberiesség elleni bűntény miatt emelt korábban vádat a hágai törvényszék ügyészsége. Azzal vádolták, hogy felelős a Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban 1991 és 1994 között elkövetett bűncselekményekért. Az elsőfokú ítélet szerint a törvényszék viszont minden vádpont alól felmentette a szerb ultranacionalista politikust.

Forrás: 
MTI

Puskást választották a világ legjobb labdarúgójának a goal.com szavazásán

Puskás Ferenc / By Bert Verhoeff / Anefo (Nationaal Archief) [CC BY-SA 3.0 nl (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/nl/deed.en)], via Wikimedia Commons

Puskás Ferencet választották a futballtörténet legjobb játékosának a goal.com honlap szavazásán.

A Legendák Világbajnoksága elnevezésű online viadalon az Aranycsapat kapitánya - akinek pénteken lenne 89 éves - a holland Marco van Basten, az argentin Diego Maradona és a francia Zinedine Zidane búcsúztatásával jutott a Cristiano Ronaldo elleni fináléba. A Real Madrid legendás magyar játékosa a királyi gárda jelenkori portugál kiválósága ellen az internetes szavazók által leadott 192 471 voks mintegy 69 százalékát gyűjtötte be.
A goal.com beszámolója kiemeli, hogy Magyarországról 97 323 szavazat érkezett a csütörtökön zárult döntőben Puskásra, vagyis a magyar lakosság közel egy százaléka voksolt az olimpiai aranyérmes, vb-ezüstérmes játékosra.

Forrás: 
MTI

Čanak Pajtićot okolja Vajdaság jelen helyzetéért

Újvidék - Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke úgy vélekedik, hogy másmilyen lenne a tartomány helyzete, és nem károsították volna meg két milliárd euróval, ha Bojan Pajtić kormányfő 10 évvel ezelőtt nem egyezik bele abba, hogy a törvényhozási, igazságszolgáltatási és végrehajtó hatalom helyett Vajdaságnak a köztársasági költségvetés 7 százalékát szavatolják az alkotmánymódosítással.
Čanak szerint itt az alkalom, hogy ezt a hibát kijavítsák, és a polgárok a választáson megmondják, kiben bíznak és ki képviseli érdekeiket.
„Azok, akiknek eddig vezető szerepük volt, erre képtelenek” – tette hozzá a VSZL elnöke.

Šešelj 14 millió eurós kártérítést követel

vojislav seselj Beta (Milan Obradović)

Belgrád - Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke ma sajtóértekezleten reagált a hágai Nemzetközi Törvényszék ítéletére. Mint mondta, jogilag ez volt az egyetlen lehetséges ítélet. Hágába utazása előtt tudta, hogy semmit sem képesek rábizonyítani, és nem érdeklik a zágrábi meg a szarajevói reagálások - tette hozzá.

Šešelj megerősítette, hogy 2012-ben benyújtotta 12 millió eurós kártérítési követelését, amelyet most várhatóan 2 millióval megtold. A pénz egy részét a haladó pártnak adja, másik részét pedig humanitárius célokra fordítja majd. Szerbiát nem fogja perelni – mondta.

Cimkék: 
SzerbiaJog

Aláírásgyűjtést indít a helyi Fidesz a bevándorlók szegedi betelepítése ellen

Szeged, 2016. március 31., csütörtök (MTI) - Aláírásgyűjtést indít a helyi Fidesz a bevándorlók szegedi betelepítése ellen - jelentette be a párt városi elnöke csütörtökön a Tisza-parti városban.

Nógrádi Tibor sajtótájékoztatóján azt mondta, a szegedieknek és - mivel Botka Lászlót megnevezték, mint az MSZP miniszterelnök-jelöltjét - a magyar embereknek is választ kell kapniuk, mi a szocialista politikus álláspontja a kötelező betelepítési kvótáról.
A szegedi közgyűlésben a párt frakcióvezetői posztját is betöltő politikus közölte, a képviselő-testület elé terjesztették azt a határozati javaslatot, amelyben Szeged is csatlakozna azokhoz az önkormányzatokhoz, melyek kiállnak a kormány a kötelező betelepítési kvóta elleni intézkedései mellett. Hozzátette: a közgyűlés következő ülése előtt megkeresnek minden képviselőt, hogy támogassák a határozati javaslat napirendre vételét és elfogadását.
Mihálffy Béla fideszes képviselő közölte, a párt helyi csoportja folytatja a kvóta elleni aláírásgyűjtést, melyet kiegészítenek egy "Szeged-specifikus" ponttal. Azok csatlakozását várják, akik nem értenek egyet Martin Schulz, az Európai Parlament elnökének kijelentésével, miszerint menekülteket lehet küldeni Szegedre.

Forrás: 
MTI

Horvát kormányfő: Seselj felmentése szégyen, az áldozatok arculcsapása

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:
Zágráb, 2016. március 31., csütörtök (MTI) -
Szégyennek, az áldozatok arculcsapásának nevezte Tihomir Oreskovic horvát miniszterelnök csütörtökön, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) felmentette Vojislav Seseljt, a háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolt szerb ultranacionalista politikust a terhére rótt bűncselekmények alól.

Tihomir Oreskovic Vukováron újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy a felmentő ítélet a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekményeket kivizsgáló ENSZ-törvényszéknek és ügyészségének a veresége.
"Ez az ember bűnt követett el és nem mutatott sem akkor, sem most bűnbánatot" - hangsúlyozta.
Oreskovic szerint a hágai törvényszék nem ismerte fel a Horvátország ellen elkövetett bűncselekményt. "Vagyis Nagy-Szerbia fasiszta politikája büntetlenül maradhatott" - hangsúlyozta.
Seselj horvát és EU-zászlót is égetett, de Horvátország nem fogja meggátolni Szerbiát az Európai Unióhoz történő csatlakozásban - mondta Oreskovic, hozzátéve: "Szerbiának mindazonáltal meg kell felelnie az összes csatlakozási feltételnek".

Forrás: 
MTI

Vojislav Seselj parlamenti politizálásra készül a hágai felmentő ítélet után

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád, 2016. március 31., csütörtök (MTI) -
Miután a hágai Nemzetközi Törvényszék csütörtökön minden vádpont alól felmentette, Vojislav Seselj ultranacionalista szerb politikus kijelentette: minden erejét a választási kampánynak szenteli, parlamenti politizálásra készül.

Kiemelte, egyelőre nem tudja, hogy a felmentő ítélet miatt jobb eredményre számíthat-e pártja, a Szerb Radikális Párt (SRS) az április 24-i, előre hozott parlamenti választásokon, de úgy véli, hogy az SRS a voksok 20-25 százalékát szerezheti meg. "A legjobban azt szeretnénk, ha több szavazatot kapnánk, mint a Szerb Haladó Párt" - fogalmazott Seselj.
Ez utóbbi megvalósulására azonban kevés esély van, mivel az Aleksandar Vucic miniszterelnök vezette Szerb Haladó Párt (SNS) a közvélemény-kutatások szerint a lakosság mintegy felének a támogatását élvezi.
A Nedeljnik című belgrádi hetilap legfrissebb számában, csütörtökön megjelent interjújában Seselj azt is kifejtette, hogy a parlamentbe történő bejutását követően várhatóan ellenzéki pozícióból politizál majd, ám ha az SNS elfordulna az Európai Uniót támogató politikától, és Oroszország felé fordulna, akkor az SRS is támogatná őket. Ebben az esetben pedig Seselj pénzügyminiszter szeretne lenne. A politikus azonban maga is kijelentette, hogy erre a forgatókönyvre nagyon kevés esélyt lát.
Másfél évvel ezelőtti, Hágából történő visszatérését követően Seselj többször árulónak nevezte két korábbi tanítványát és követőjét, Aleksandar Vucic kormányfőt és Tomislav Nikolic államfőt. Vucic és Nikolic is tagja és vezető politikusa volt az 1990-es évek elejétől kezdve a Seselj vezette szélsőséges, nacionalista Szerb Radikális Pártnak. Az 1991-1995-ös délszláv háború és Jugoszlávia szétszakadása után a szerb parlament meghatározó szereplői a Slobodan Milosevic által vezetett szocialisták és a Vojislav Seselj által vezetett radikálisok lettek. Támogatottságukat annak köszönhették, hogy a háborúktól megviselt és csalódott szerb nép szükségét érezte a szélsőséges fellépésnek.

Forrás: 
MTI
Cimkék: 
Szerbia

Vojislav Seselj: csakis felmentő ítélet születhetett

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád/Szarajevó, 2016. március 31., csütörtök (MTI)
- Vojislav Seselj szerb ultranacionalista politikus szerint a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) jogilag az egyetlen lehetséges döntést hozta meg azzal, hogy ügyében felmentő ítéletet hozott.

Szerdai belgrádi sajtótájékoztatóján a politikus kijelentette, hogy nem követte az ítélethirdetést, a felmentő ítélet után viszont a Twitteren azt írta: "úgy hallottam, vége a harcnak". A megfogalmazás nem meglepő, ugyanis annak ellenére, hogy az NT engedményeket tett, és Vojislav Seseljnek - a korábbi gyakorlattól eltérően - nem kellett megjelennie az ítélethirdetésen, és követhette azt élő kapcsoláson keresztül, ő kijelentette: erre sem hajlandó.
Az NT elnöklő bírája, Jean-Claude Antonetti által csütörtökön ismertetett ítélet szerint a hágai székhelyű törvényszék minden vádpont alól felmentette és szabad embernek nyilvánította a Szerb Radikális Párt (SRS) elnökét.
Sajtótájékoztatóján (a jogász végzettségű) Seselj elmondta: az eljárás kezdete óta tudta, hogy egyetlen bűncselekményt sem tudnak rábizonyítani, és miután minden hamis tanúvallomást megcáfolt, minden hamisított dokumentumra rámutatott, és győzött, már nem is érdekelte maga az ítélet.

Forrás: 
MTI
Cimkék: 
SzerbiaENSZJog

Oldalak

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep