Jelenlegi hely

A spanyol király Mariano Rajoyt bízta meg kormányalakítással, aki elfogadta a felkérést

Forrás: 
MTI

Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti: Madrid, 2016. július 28., csütörtök (MTI) - VI. Fülöp spanyol király Mariano Rajoy ügyvezető kormányfőt, a júniusi parlamenti választásokon győztes konzervatív Néppárt (PP) miniszterelnök-jelöltjét bízta meg kormányalakítással, aki elfogadta a felkérést. A politikus ezt maga jelentette be sajtótájékoztatón, az uralkodóval folytatott megbeszélését követően csütörtökön Madridban.

"A király felkért, hogy alakítsak kormányt. Elmondtam neki, hogy egyelőre nem rendelkezem a kellő támogatással, de elfogadom a felkérést" - fogalmazott Mariano Rajoy. Egyúttal kijelentette: megkettőzött erőfeszítéssel kezd tárgyalásni péntektől azért, hogy stabil kormány jöhessen létre.
Úgy vélekedett, hogy az új spanyol kormány élén a PP-nek kell állnia, tiszteletben tartva a választók döntését, de nem is lát más reális alternatívát ezen kívül.
Mint mondta, kész arra is, hogy kisebbségben kormányozzon, de a pártoktól elkötelezettséget vár abban, hogy felelős ellenzék legyenek.
A politikus hangsúlyozta: nem engedhető meg a kormányalakítási tárgyalások újabb kudarca, a parlamenti választások újbóli megismétlése.

Mariano Rajoy egyelőre nem számíthat a spanyol parlamenti pártok támogatására, amelyek az elmúlt három napban uralkodó számára is nyilvánvalóvá tették, egyikük sem támogatja a PP kormányalakítási szándékát és Mariano Rajoy miniszterelnöki újraválasztását.
A Néppárt számára egyedül az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt könnyíti meg a kormányalakítást. Korábban bejelentették: a párt képviselői tartózkodni fognak a kormányfőválasztás második körében, amikor az abszolút többség helyett egyszerű többség - a voksoló képviselők többségének igen szavazata - is elég a győzelemhez. Albert Rivera pártelnök VI. Fülöppel csütörtökön folytatott megbeszélését követően sürgette, hogy a parlament mielőbb tartsa meg a kormányfőválasztást és alakuljon meg az új kabinet.
A politikus szerint A és B verzió létezik a jelenlegi patthelyzet feloldására: az első egy koalíciós kormány a konzervatívok, a szocialisták és a liberálisok részvételével, de nem Mariano Rajoy irányításával, hanem "tiszta kezekkel".
A másik, hogy Mariano Rajoynak kisebbségben kell kormányoznia, megválasztását tartózkodással segíthetnék a pártok - tette hozzá, kollektív tartózkodást javasolva.
Pablo Iglesias, a baloldali Képesek vagyunk rá (Podemos) párt főtitkára az uralkodóval tartott csütörtöki találkozóját után elmondta: csak a szocialista párt oldhatja fel a kialakult helyzetet azzal, hogy eldönti, támogatja-e a PP-t vagy létrehoz egy baloldali koalíciót.
A pártvezető elismerte, ennek esélye most még távolabb van, mint néhány hónappal ezelőtt, amikor a szocialisták próbáltak meg kormányt alakítani Spanyolországban. Véleménye szerint végül megalakulhat majd a PP vezette kormány.
VI. Fülöp Pedro Sánchezt, a szocialista párt (PSOE) főtitkárát is fogadta, aki úgy nyilatkozott: Rajoynak demokratikus kötelessége elfogadni az uralkodó felkérését a kormányalakításra és belemenni a parlamenti szavazásba. Kizárta, hogy akár tartózkodással is segítenék Mariano Rajoy kormányfővé választását, mert szerinte a PP-nek az ideológiailag hozzá közelebb álló pártok támogatását kell keresnie.
(A katalán és baszk konzervatív, egyben nacionalista pártok nagyobb autonómiát, illetve függetlenségi népszavazást kérnének a támogatásért cserébe, amit a Néppárt elutasít.)
Spanyolországot fél éve bénítja politikai patthelyzet; a decemberi parlamenti választásokon a Néppárt nyert, de kis fölénye nem volt elég az önálló kormány létrehozásához, a többi parlamenti erő pedig elutasította az együttműködést. Ezért Mariano Rajoy januárban visszautasította a király felkérését a kormányalakításra.
A helyzet most, a júniusi választások után is hasonló, a konzervatívok egyedül nem tudnak kormányt alakítani, a 350 fős törvényhozásban 137 mandátumuk van.
A miniszterelnök parlamenti megválasztásához az első szavazáson abszolút többségre, 176 képviselő támogatására van szükség.

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep